mam pytanie dotyczące alimentów. gdzie i do kogo musze udać się o pomoc. Ojciec mojej córeczki to zwykły oszust niestety wyszło to dopiero na jaw gdy już byłam w ciąży ( jest z innego miasta) teraz nie jesteśmy razem a on nic nie płaci na Gabrysie. cały czas tylko zwodzi i kręci. Nawet nie potrafie powiedzieć czy pracuje naczy czy jest zarejestrowany. Oczywiście Gabrysi nie uznał. Ja w tym roku miałam mature ( on jest 5 lat ode mnie starszy) i dostaje co miesiąc 170zł jako matka samotnie wychowująca + 48zł rodzinnego. Chciałabym ściągać od niego alimenty w końcu nie mogę wymagać pomocy od rodziców którzy i tak bardzo mi pomagaja. Mogłaby któraś z was co się orientuje w tych sprawach poradzić mi. Co z tym fantem zrobić?
Jeśli ojciec nie uznał dziecka - musisz złożyć pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty. Robisz to albo w sądzie w swoim miejscu zamieszkania albo w sądzie miejsca zamieszkania ojca. Wzory pozwów bywają dostępne w sądach (jesli nie - poszukaj w internecie wzorów pism procesowych).
Jeśli mimo wyroku ojciec będzie się uchylał od łożenia na dzieci - wyrok składasz u komornika. Jeśli egzekucja okaże się nieskuteczna i komornik to potwierdzi stosownym zaświadczeniem - o alimenty możesz pozwać jego rodziców. Nie ponosisz żadnych opłat. W pozwie o ustalenie ojcostwa możesz wpisać, że wnosisz o nieprzyznawanie ojcu władzy rodzicielskiej nad dzieckiem.
Ostatnia edycja: