reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zasiłek dla samotnej matki ?!

Witam jestem nowa na forum i mam pytanie odnosnie zasilkow....
Czy naleza mi sie jakies zapomogi? Mieszkam z mama, synkiem i chlopakiem (nie jestesmy po slubie) Mama zarabia 1000zl, ja nie pracuje bo wychowuje synka a mogego xxx zwolnili ostatnio z pracy i nic nie ma. xxx nie jest zameldowany tu gdzie mieszkamy!
Prosze o pomoc bo naprawde nam ciezko
Idżcie do MOPSu tam Ci powiedzą co ci się należy i czy spełniasz kryteria co do pomocy.Zasiłek dla samotnej matki nie będzie Ci się nalkeżał jeżeli ojciec dziecka go uznał.Możesz ubiegać się o zapomogę okresową i celową,ale to zależy od dochodów.

reklama
cześć wszystkim mam mały problem mój chłopak siedzi w zakładzie karnym, nie mam żadnych dochodów czy należy mi się jakiś zasiłek ??? Jestem oczywiście w ciąży nigdy nie pracowałam mam 19 lat i żadnej pomocy od nikogo. Na rodziców nie mogę liczyć i jestem wychowanką domu dziecka ... Proszę o kontakt 23422290 to mój nr gg... Czekam. I z góry dziękuje pozdrawiam :**

cześć wszystkim mam mały problem mój chłopak siedzi w zakładzie karnym, nie mam żadnych dochodów czy należy mi się jakiś zasiłek ??? Jestem oczywiście w ciąży nigdy nie pracowałam mam 19 lat i żadnej pomocy od nikogo. Na rodziców nie mogę liczyć i jestem wychowanką domu dziecka ... Proszę o kontakt 23422290 to mój nr gg... Czekam. I z góry dziękuje pozdrawiam :**
Proponuje udać się do MOPSu tam powiedzą Ci co i kiedy Ci się należy

Witam!Jestem matką,mam 4miesięczną córkę.Nie jestem w związku,córka nosi nazwisko po ojcu...obecnie konczy mi sie macierzynski...wychowawczego nie dostane poniewaz z dniem porodu pracodawca rozwiazal ze mna umowe...ojciec dziecka nie daje mi zadnych pieniedzy na jej utrzymanie...do tego jakby było mało gdy byłam w ciąży ojciec córki siedział w więzieniu,teraz jest na przerwie w karze...ojciec corki pracuje dorywczo, jest na bezrobociu bez prawa do zasiłku... Chciałam się zapytać czy w mojej sytuacjii mogę liczyć na jakąś pomoc czy to z ZUS-u czy GOPS??Nie wiem co mam robic poniewaz niedługo zostane bez środków do życia;/proszę pomóżcie mi!!!:-(

Pracownika socjalnego w społecznosci lokalnej. Tzn sąsiadki - te potrafią być ok ale i zazdrosne ze pani dostaje kase a Pai ma z czego zyć i wyjawia że partner mieszka z Panią.. wówczas moze nastąpić REGRES - czyli spłata zaciagniętych zapomog i zaisłków. Niestety :(
Nieraz dostaje sie również kupony na zakupy dla takiej rodziny, i kupuje Pani w wybranych sklepach co chce i potrzebuje. Pozdrawiam!

ale np jak partner nie jest zameldowany w tym samym miejscu a mieszka z matka dzieci....
to urzednicy nie maja dowodu ze para mieszka razem , bo zawsze w czasie kontroli moze powiedziec ze odwiedza znajomą?

Witam!
Mam pytanie... Obecnie pozostaję w związku z ojcem mojego dziecka (nie jesteśmy małżeństwem) , jednakże nasze relacje wróżą rychły rozpad wspólnego zycia.
Partner uznał dziecko. Na jaką pomoc mogę liczyć od państwa jeżeli zostanę sama z dzieckiem? Tata dziecka pracuje "na czarno". W wypadku sprawy alimentacyjnej nie wykaże żadnego dochodu... Jego rodziców także uznaja za osoby nie wypłacalne ,wiec i z tej opcji nie mogę skorzystać... Ja natomiast obecnie nie pracuję i zajmuję sie wyłącznie dzieckiem ,które dopiero za rok może być zapisane do przedszkola ( w naszym mieście żłobków nie ma).
Czy ktoś moze mi doradzić gdzie w takiej sytuacji mogę udać sie po pomoc? O pomocy z Mops słyszałam ,ale czy są i inne placówki tego typu?
i jeszcze jedno pytanko... Ile czasu musiałoby minąć od momentu zasądzenia wyroku alimentacyjnego,ązeby sad uznał ojca dziecka za osobę nie wypłacalną? Po jakim czasiemozna kozystac z zasilku alimentacyjnego?
Z góry dziekuję za odpowiedz :)

mozesz sie starac o zasilek od miasta czy gminy-rodziny,dla samotnej matki ci nie przysluguje,bo ojciec uznal dziecko,oprocz tego zasilek z mopsu(celowy,staly) lub jakos pomoc z caritas czy z organizaji przykoscielnej
aby dostac aliementy musisz zmiesc sprawe do sadu,po otrzymaniu wyroku musisz poczekac 2 czy 3 miesiace,jak ojciec dziecka nic nie zaplaci wnosisz sprawe do komornika,jak komornik nic nie sciognie,mozesz skladac o fundusz alimentacyjny,tylko do tego potrzeby jest zasw od komornika o niesciogalnosci za ost dwa miesiace

Mozi ma racje.Musisz odczekać po sprawie i dopiero wtedy podać do komornika.A to czy on ma z czego płacić czy nie to nieważne.Dziecku należą się alimenty i każdy sąd je zasądzi,a to że on nie pracuje - nie jest ważne.

Witam serdecznie!co nie co przeczytalam na forum,ale nie znalazlam odpowiedzi na moja obecna syt.
Bedzie pragmatycznie:
jestem w ciazy i nieststy nie uloze sobie zycia z ojcem mego dziecka.Jestem teraz na zwolnieniu,po urlopie macierzynskim,nie wroce do pracy,bede lawirowac na zwolnieniu,jesli sie uda.Prosze nie oceniac,nie prawic moralitetow,nie po to tu jestem.To wylacznie moja sprawa.Pytanie jest takie:czy jesli zrezygnuje z pracy,badz bede na zwolnieniu,to czy przysluguje mi jakies wsparcie dla samotnych matek?jesli-to chcialabym prosic o konkretne dane.Z gory dziekuje.

reklama
Witam serdecznie!co nie co przeczytalam na forum,ale nie znalazlam odpowiedzi na moja obecna syt.
Bedzie pragmatycznie:
jestem w ciazy i nieststy nie uloze sobie zycia z ojcem mego dziecka.Jestem teraz na zwolnieniu,po urlopie macierzynskim,nie wroce do pracy,bede lawirowac na zwolnieniu,jesli sie uda.Prosze nie oceniac,nie prawic moralitetow,nie po to tu jestem.To wylacznie moja sprawa.Pytanie jest takie:czy jesli zrezygnuje z pracy,badz bede na zwolnieniu,to czy przysluguje mi jakies wsparcie dla samotnych matek?jesli-to chcialabym prosic o konkretne dane.Z gory dziekuje.[/QUOT
Z tego co się orientuję to zasiłki celowe,ale twoje dochody muszą mieścić się w kryteriach MOPS.Idż tam tam Ci wszystko powiedzą.Samotną matką będziesz w momencie kiedy urodzisz ojciec dziecka będzie nieznany.Możesz starać się o alimenty od niego

Do góry