reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zasiłek dla samotnej matki ?!

Ja bym na Twoim miejscu napisała jakieś odwołanie , że rzeczywiście byłaś samotną matką i prawnie pobierałaś pieniądze i to nie Twoja wina , że ojciec uznał teraz dziecko.Ja pierwszy raz słyszę o takiej sytuacji.Wiesz co wejdź na stronę Rzecznika Praw Obywatelskich tam jest elektroniczny formularz do wypełnienia - opisz swoją sytuację dokładnie i potem na adres domowy przyślą Ci odpowiedź co masz zrobic.

niestety takie mamy prawo, po porstu nikt nie informuje o tym,a nie akzdy czyta decyzje z urzedu do konca, tam jest wzmianka o tym ze o kazdej zmianie trzeba informowac urzad...
jedyne wyjscie to odwolanie sie od decyzji i czekanie na odp...

reklama
Hej!Czy mógłby mi ktoś pomóc bo mam problem a nigdzie nie moge znależć odpowiedzi. znajomi moi roznie mowia i juz sama nie wiem co mam robic. otóż! chopdzi o to czy cos mi przysługuje jako samotnej matce nawet jesli mieszkam z partnerem(ojcem dziecka) lecz nie jestesmy nawet zareczeni i jestem bezrobotna bez zadnego zasiłku i ojciec takze jest na bezrobociu lecz na kuroniówce? bardzo prosze o pomoc

Nie należy Ci się zasiłek dla samotnej matki, bo nią nie jesteś.Zasiłek należy się tylko wtedy kiedy ojciec jest nieznany albo nie żyje.Możesz starać się o zasiłki celowe,ale to co innego

Do Aga.82!
a ty muslisz ze jest tak łatwo znalezc prace??
oddałabym prawie wszystko by moc gdzies zarobic pare groszy i moj partner takze o to sie stara dlatego szukamy gdzie kolwiek jakiejs pomocy by zyło nam sie łatwiej.:-(Mam żałowac ze zaszłam w ciaze i przez to mam problemy finansowe i staram sie o kakakolwiek pomoc???
prosiłam tylko o rade a nie o to co mam robic ze swoim dalszym zyciem i zyciem partnera. on staje na glowie zeby mi niczego nie brakowalo a tym bardziej naszemu nienarodzonemu dziecku. serdeczne dzieki za pomoc i pocieszenie.

a ten zasiłek celowy na czym polega i jakie dokumenty bede musiała składac i gdzie?
O zasiłek starasz się w MOPSie składasz dokumenty o dochodach i zaświadczenia z bezrobocia,że np, jesteś bez prawa do zasiłku.Dochód rodziny zostaje tam przeliczony i jeżeli mieścicie się w kryteriach dochodowych dostaniesz kase

Do Aga.82!
a ty muslisz ze jest tak łatwo znalezc prace??
oddałabym prawie wszystko by moc gdzies zarobic pare groszy i moj partner takze o to sie stara dlatego szukamy gdzie kolwiek jakiejs pomocy by zyło nam sie łatwiej.:-(Mam żałowac ze zaszłam w ciaze i przez to mam problemy finansowe i staram sie o kakakolwiek pomoc???
prosiłam tylko o rade a nie o to co mam robic ze swoim dalszym zyciem i zyciem partnera. on staje na glowie zeby mi niczego nie brakowalo a tym bardziej naszemu nienarodzonemu dziecku. serdeczne dzieki za pomoc i pocieszenie.

Dlaczego się tak unosisz ? Nikt Cię nie obraził , tylko dostałaś to , o co prosiłaś radę. A rada to nie tylko napisanie Ci co masz zrobic ot tak na łatwiznę. Każdy ma prawo wyrazic swoją opinię , bo to jest forum , a skoro nie odpowiada Ci forma w jakiej zostało coś napisane można to napisac delikatniej a nie robic z igły widły. Nikt nie mówi Ci co masz robic ze swoim życiem , poza tym internet to dobra rzecz i można wuszykac wiele potrzebnych nam informacji. Gdyby każda z nas miałaby unościc się tak jak Ty to niepotrzebnie istniałby jakiekolwiek fora internetowe.

reklama
POMOCY

Moja sytuacja wygląda tak: jestem obecnie za granicą, gdzie urodziłam moją córeczkę, ale za miesiąc wracam do Polski na stałe już. Ojca małej nie wpisałam w akcie urodzenia, ponieważ to prawdziwy sukinsyn, który nie dał mi ani złotówki przez cała ciąże itp i nie chce żeby miał jakiekolwiek prawa do mojej Niuni, dlatego właśnie nie podaje go o uznanie ojcostwa ani inne takie

mam 22 lata i ukończony licencjat, nie pracuje, nie uczę się już (zacznę dopiero mgr w przyszłym roku od października, czy to coś zmieni za rok??) mieszkam z moim tata, mama jest za granica i już nie wraca, brat studiuje.

Czy wobec tego cokolwiek mi się należy? bardzo proszę o wyczerpująca i dokładną odpowiedz odnośnie mojej sytuacji!
Dziękuje :*

Do góry