reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zamartwica - niedotlenienie mózgu

nimfi widzę,że jesteś z krakowa, moja córcia urodziła się z niedotleniem, następstwa były takie: mocne napiecie mięśniowe, co doprowadziło do asymetrii ułożeniowej, bo spinała się e jeden bok, zaciskanie piąstem trwało długo. Dodatkowo 2 razy usg główki, wszystko ok. Jestem zdziwiona, ze masz problemy z terminami i lekarzami, nami się wspaniale zaopiekowali w prokocimiu.
z lekarzy polecam - dra Domańskiego, u niego jeszcze do niedawna szczepiliśmy małą, on nam wskazał drogę do poradni rehabilitacyjnej, chodziliśmy trzy razy w tyg na masaże, później na ćwiczenia, z przerwami do 8 miesiąca. Mniej wiecej od 4-5 mca to było bardziej dmuchanie na zimne. Za 12 dni niunia skończy roczek, wspaniale się rozwija.
Z lek. rehabiliacji polecam dr Matuszewską(miała odejść, więc teraz nie wiem), dr Solecka - neurolog, rehabilitanci - pani Gumułka, fizjoterapeuta Pan Tomasz Czapla.

reklama
Witam mam6miesięczna corkę która urodziła się w zamartwicy jej stan był ciężki przez 2dni leżała w inkubatorze miała problemy z oddychaniem byla wspomagana tlenem ,miała tylko2punkty po urodzeniu.:-(Co miesiac mamy wizyty kontrolne na oddziale patologi noworodka.nurtuje mnie pytanie czy wszystkie dzieci urodzone w takim stanie jak moja corka musiały miec wykonane drugie badanie słuchu i dlaczego?
Jak miałam podawane jakieś leki to musiała miec drugie badanie suchu bo jak by podali złe leki to dziecko może nie słyszec

mama Adrianka biedne sa takie dzieciaki z porazaniem mozgowym :zawstydzona/y: tez sie strasznie tego balam

Angelina_Jolie ja chodze do szpitala Dzieciecego na ul Strzeleckiej bo tam dostalam skierowanie od pediatry i niestety nie ma szans tego zamienic na Prokocim :-(No a terminy zawsze mam ze 2-3 tyg czekania... Najgorzej bylo do szczepien :dry: Maly skonczy 3 msc jak bedzie mial kolejne szczepienia po tych ze szpitala

Witam wszystkich.

Mój synek (dziś kończy 4 m-ce) urodził się również z zamartwicą. Miał 4 pkt Apgar w pierwszej minucie (2za serce, po jednym za odruchy i oddech), po 3 minutach 5 pkt (doszedł jeden za zabarwienie skóry). Potem już nie mierzyli tylko szybko dali do inkubatora pod bierny tlen. Na szczęście mam w rodzinie lekarzy, w tym neurologa dziecięcego, więc był cały czas pod uważną obserwacją. Ma wzmożone napięcie i asymetrię, więc jest rehabilitowany, ale postępy są ogromne. Jest pogodny, śpi w nocy, czasami tylko wrzeszczy jak opętany, na szczęście tylko w dzień. Jest za to niezwykle kontaktowy.

USG głowy jest podobno niezwykle istotne, trzeba je koniecznie wykonać przed rozpoczęciem ewentualnej rehabilitacji. USG bioder raczej nie ma w tym przypadku nic do rzeczy, robi się je z innych wskazań.

Teraz uwaga: wzmożone napięcie i asymetria i zaciskanie rąk etc NIE MUSZĄ być koniecznie efektem zamartwicy urodzeniowej, znam dzieci, które miały 10pkt Apgar, wszystko było ok, a i tak w/w problemy były, była rehabilitacja i jest ok. Pragnę też zaznaczyć, że 20-30lat temu nigt o tych wzmożonych napięciach nie słyszał i też ludzie żyli, lepiej lub gorzej, ale żyli.

Efekty zamartwicy mogą pojawić się też dużo później, mogą nie pojawić się wcale (czego sobie i wszystkim życzę), a ewentualna dyslekcja w wieku nastoletnim jako wynik niedotlenienia przy urodzeniu jest następstwem bardzo wątpliwym i raczej niemożliwym do udowodnienia. Za to na pewno możliwym do złagodzenia przy odrobinie pracy ;-)

essi a dlaczego wrzeszczy w dzien? Maciek tez miewa takie ataki histeri i nie moge dojsc do tego czy to wina kolek czy moze czegos innego? :confused:

essi to mnie zmartwiłaś :-(...
Nie wiedziałam, że efekty zamartwicy mogą pojawić się też dużo później. Myślałam, że skoro mój synek teraz rozwija się prawidłowo, to nie muszę się już martwić, bo napewno będzie z nim wszystko ok.

Teraz uwaga: wzmożone napięcie i asymetria i zaciskanie rąk etc NIE MUSZĄ być koniecznie efektem zamartwicy urodzeniowej, znam dzieci, które miały 10pkt Apgar, wszystko było ok, a i tak w/w problemy były, była rehabilitacja i jest ok. Pragnę też zaznaczyć, że 20-30lat temu nigt o tych wzmożonych napięciach nie słyszał i też ludzie żyli, lepiej lub gorzej, ale żyli.

Wiem, że wzmożone napięcie, asymetria, itd. nie muszą być koniecznie efektem zamartwicy urodzeniowej :tak:.
Przykład mam w swojej rodzinie... Syn mojego brata ciotecznego (o tydzień młodszy od mojego Adrianka) przy porodzie dostał 10 pkt Apgar. Poród odbył się bez żadnych komplikacji, a mimo to Mały musi być codziennie rehabilitowany. Rozwija się też wolniej od mojego (jeszcze nie siedzi). Na szczęście z dnia na dzień jest coraz lepiej :tak:.

Maciek poczynił poprawę :tak:
Jednak wymaga rehabilitacji - na razie ćwiczymy w domu. Zła asymetria, ponoć lekko skrzywiony w lewą strone. Mam go prostowac w każdej pozycji aby się nie wychylal w zadna ze stron. Ma słabsze ramiona i szyję, a więc ćwiczymy też podnoszenie główki w pozycji na brzuszku :tak: Wrociłam do domu ze stertą porad i teraz musze miec małego na oku cały czas, aby się nie krzywił.

Ponadto pierwsze szczepienia za nami.... Standarowe szczepienia plus rotawirus... Niestety nie zniósł ich dzielnie :baffled: Byl juz tak zmeczony po wizycie u rehabilitanta ze przy ukłuciu nawrzeszczał się sporo. Potem spał mi 5 godzin w domu :-p

nimfii cieszę się, że Maciek poczynił poprawę :-).
Teraz z dnia na dzień będzie coraz lepiej :tak:.
A jak Maciuś zniósł ćwiczenia?
Adrianek cały pierwszy turnus przepłakał :tak:. Na drugim było troszkę lepiej, a jutro zaczynamy kolejny (trzeci).
Pozdrawiam :-)!

Wtedy gdy bylismy u rehabilitanta to wczesniej poszlismy do neonantologa... na cwiczenia czekalismy w szpitali prawie 2 godziny wiec maly byl juz zmeczony. najpierw spal wiec pani pokazal mi na lalce jak mam go ukladac. A gdy sie obudzil pocwiczylam razem z nim, to pod koniec juz strasznie plakal :zawstydzona/y: byl zmeczony i rozdrazniony. Potem jeszcze szczepienie bylo :no: Jak wrocilam tego dnia do domu to maly zasnol na 5 godzin :sorry2:

Ale kolejna wizyte mamy juz za miesiac... i tak co miesiac, chyba ze poczyni widoczne poprawy - jesli nie wystarcza cwiczenia jakie mam z nim robic w domu to wtedy bede musiala z nim jezdzic na sale rechabilitacyjna w szpitalu.

Na razie mam sie stosowac do tego

http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf

reklama
nimfii to męczący dzień miał Maciuś :tak:.

Adrianek wczoraj zakończył trzeci turnus rehabilitacyjny. Poniedziałkowe ćwiczenia przepłakał, natomiast w pozostałe dni dzielnie ćwiczył. W ciągu 5 dni nastąpiła znaczna poprawa :-):tak: (zaczął siadać bokiem i przybierać pozycję do raczkowania). Następny turnus zaczyna 3 sierpnia.
W poniedziałek byliśmy też u lekarki od rehabilitacji pediatrycznej, która stwierdziła, że Adi napięcie mięśniowe ma już prawidłowe. Pani doktor skierowała nas do neurologopedy. Nawet nie wiedziałam, że istnieje taki zawód :zawstydzona/y:.
Neurologopeda poinformowała nas, że Aduś ma tendencje do wysuwania języka za zęby (podobno często występuje to u dzieci z zaburzeniami napięcia mięśniowego). Zaleciła wykonywanie masażu codziennie przez 5 minut górnej części języka oraz bocznych za pomocą szczoteczki do masażu dziąseł Canpol babies. Ma to na celu zapobiegnięcie seplenieniu. Wizytę kontrolną będziemy mieli w sierpniu. Mam nadzieję, że do tego czasu nastąpi poprawa.

Ostatnia edycja:
Do góry