reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

nnatalie- no właśnie ta szuflada jest droga... 199 zł czyli razem wyszło 600 zł:no: ale ja koniecznie chciałam z szufladą więc jakoś przebolejemy tym bardzie że pradziadkowie płacą :-D a białe też jest http://www.pacyga.com.pl/?id=lozeczko-serduszko-z-kolekcji-lena,produkt,40, i jest jeszcze ciemne coś w stylu wenge bo takie na początku chciałam ale jak pojechaliśmy do sklepu obejrzeć na "żywo" to brzydki ten kolor był, więc padło na drewno naturalne zawsze do czegoś pasować będzie :-) a białe jest cudne ale my nic białego z mebli nie mamy więc odpuściliśmy :-(

Pannacota- te bambusowe rzeczy kupiła w hurtowni z akcesoriami dla dzieci, potem ją podpytam co to za producent to wrzucę linka bo na razie u niej są te rzeczy

reklama
Dzięki Dziewczyny za podpowiedź proszku do prania :)

Rozterek zakupowych jednak ciąg dalszy, dlatego będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi, jakiej firmy kupiłyście lub macie zamiar kupić :

- butelkę i smoczek
- kosmetyki dla Maleństwa ( jakie i jakiej firmy )
- laktator
- podgrzewacz do butelek

Będę bardzo, bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź :)

Butelkę Tommee Tippee
Smoczek chyba też, ale wiem, ze córce cztery różne kupiłam zanim znalazłam odpowiedni
Kosmetyki jeszcze nie wiem, ale chyba Nivea lub Oliatum
Laktator jest w zestawie z butelkami
Podgrzewacz przy Oliwii miałam z Aventu i się zastanawiam komu pożyczyłam...

Tulipania postaram się podpowiedzieć, ale nie z własnego doświadczenia tylko z tego co czytałam:

1. Zamierzasz karmić piersią czy butelką? Jeśli piersią to wystarczą dwie butelki (tak na wszelki wypadek). Dziewczyny polecają Tommy Tippee, inne Avent Natural. Najlepiej mieć dwie różne, bo czasem nie wiedzieć czemu maleństwo zbuntuje się i z jakiejś nie chce pić. Smoczki do butelek są w zestawach.

Smoczki do ssania uspokajające- nie mam pojęcia. Chyba większość 0-3 się nada, ale trzeba uważać, bo mogą zaburzyć odruch ssania z piersi.

2. Kosmetyki dla Maleństwa. Niekoniecznie polecają lekarze szeroko reklamowane emolienty typu Emolium czu Oilatum do kąpieli. To dopiero jak wyjdzie uczulenie, jak dziecko będzie miało atopowe zapalenie skóry. Ja po wielu opiniach wybrałam żel Hipp z olejkiem migdałowym, który ma najbardziej naturalny skład, aż się zdziwiłam, że takie to dobre. Patrz na składy- żeby nie było PEGów, parabenów, najmniej substancji zapachowych. Na głównym już pisałam, że ta cała seria Hippa z olejkiem migdałowym jest ekstra. Die perle pisała coś o innej firmie na głównym, też naturalna. No i kupuję tylko ten żel, bo on jest do ciała i włosków a natłuszczać zamierzam naturalnymi olejami (oliwa z oliwek, olejek migdałowy), chyba, że znajdę coś lepszego, a wątpię. Do pupy kupiłam już Bepanthen (to tak zapobiegawczo), i mam malutkie kubeczki Sudocremu za darmo próbki ze szkoły rodzenia. To ten Sudocrem na wszelki wypadek jak silne odparzenie będzie. Chociaż wiem, że dziewczyny polecają bardziej Linomag- poczytaj sobie, ja kupiłam Bepanthen bo w promocji :) chusteczek nawilżanych nie zamierzam używać, chyba że na spacerach. Podobno Huggiesy, Pampersy i Dady najlepsze. Położna mówiła, że do pielęgnacji pępka nic tylko umyć wodą i porządnie wycierać długo patyczkami aż całkiem suchy patyczek będzie. Jakby coś się działo to dopiero Octenisept- więc najwyżej kupię jak coś się będzie działo. No i kupiłam krem Nivea na każdą pogodę na mrozy. Kupię jeszcze inny natłuszczacz typu Lipobase jakby ten krem nivea ją uczulał.

3. Laktator- najlepiej wybrać i jak będzie potrzebny to mąż podjedzie i kupi. Ja nie kupuję. Jeśli elektryczny to polecają MEDELĘ, jeśli ręczny to Avent. Ale na tym się nie znam, tylko z tego co czytałam.

4. Podgrzewacz- podobno do Canpola pasują wszystkie butelki, ja nie kupuję, bo mam nadzieję, że nie będzie potrzebny. Jakby był to wyślę męża na zakupy :)

1. Zamierzam karmić piersią ale butelki mamy avent, avent natural i tt ;]
2. smoczek mam 3 rodzaje i nie wiem czy w ogole bede dawac
3. wstepnie j&j 3w1, kremy bambino
4. laktator mam ręczny niestety Aventu
5. podgrzewacz do butelek tez mam Aventu bo dostałam ale raczej przy mm bede od razu na bierząco zagrzewac wode w czajniku. (i tez pasuja wszystkie butelki i słoiczki)

tulipana ja butelki, laktator i dwa male smoczki mam z tt
Dwie butelki ktore dostalam ze szkoly rodzenia mam z canpol babies i z tego mam tez podgrzewacz do butelek bo tani a opinie dobre ma.
Dwa smoczki mam z aventu
Kosmetyki mam z nivea soft :)

Pannacota rzeczowa analiza:tak:

Butelki mam z tt i nuby (z tych marek mialam tez dla T), choc tu polecaja antykolkowe z difrax lub drbrown's
smoczki z difrax i bibi, te mysle podac dopiero w ostatecznosci
kosmetyki z zwistal lub galenco (daja w szpitalu, ale jeszcze nie wiem ktore) i z weleda (o tych pisala Die na glownym)
husteczki nawilzane z huggis na wyjscia, a w domu rekawice tetrowe i woda
laktator tak jak pisze Panacota (i mam nadzieje ze to narzedzie tortur nie bedzie mi potrzebne)
podgrzewacz sobie odpuszczam na rzecz mikrofali, ale najlepiej dobrac do butelek

Pieknaszyszunia staniki do karmienia kupie w ostatniej chwili, bo jeszcze nie wiem do jakiego rozmiaru dojde, a nie chce zgadywac. Poki co obwod bez zmian, miseczka 2 rozmiary wieksza.

Ostatnia edycja:
reklama
no ja właśnie wzięłam ciut większy i udało mi sie dobrać, ale chyba z 5 rozmiarów mierzyłam... najśmieszniejsze było to ze kupowały te staniki babki w wieku 50lat dla siebie:szok::szok::szok:

Do góry