Tulipania postaram się podpowiedzieć, ale nie z własnego doświadczenia tylko z tego co czytałam:
1. Zamierzasz karmić piersią czy butelką? Jeśli piersią to wystarczą dwie butelki (tak na wszelki wypadek). Dziewczyny polecają Tommy Tippee, inne Avent Natural. Najlepiej mieć dwie różne, bo czasem nie wiedzieć czemu maleństwo zbuntuje się i z jakiejś nie chce pić. Smoczki do butelek są w zestawach.
Smoczki do ssania uspokajające- nie mam pojęcia. Chyba większość 0-3 się nada, ale trzeba uważać, bo mogą zaburzyć odruch ssania z piersi.
2. Kosmetyki dla Maleństwa. Niekoniecznie polecają lekarze szeroko reklamowane emolienty typu Emolium czu Oilatum do kąpieli. To dopiero jak wyjdzie uczulenie, jak dziecko będzie miało atopowe zapalenie skóry. Ja po wielu opiniach wybrałam
żel Hipp z olejkiem migdałowym, który ma najbardziej naturalny skład, aż się zdziwiłam, że takie to dobre. Patrz na składy- żeby nie było PEGów, parabenów, najmniej substancji zapachowych. Na głównym już pisałam, że ta cała seria Hippa z olejkiem migdałowym jest ekstra. Die perle pisała coś o innej firmie na głównym, też naturalna. No i kupuję tylko ten żel, bo on jest do ciała i włosków a natłuszczać zamierzam naturalnymi olejami (
oliwa z oliwek, olejek migdałowy), chyba, że znajdę coś lepszego, a wątpię. Do pupy kupiłam już
Bepanthen (to tak zapobiegawczo), i mam malutkie kubeczki
Sudocremu za darmo próbki ze szkoły rodzenia. To ten Sudocrem na wszelki wypadek jak silne odparzenie będzie. Chociaż wiem, że dziewczyny polecają bardziej
Linomag- poczytaj sobie, ja kupiłam Bepanthen bo w promocji
chusteczek nawilżanych nie zamierzam używać, chyba że na spacerach. Podobno
Huggiesy, Pampersy i Dady najlepsze. Położna mówiła, że do pielęgnacji pępka nic tylko umyć wodą i porządnie wycierać długo patyczkami aż całkiem suchy patyczek będzie. Jakby coś się działo to dopiero Octenisept- więc najwyżej kupię jak coś się będzie działo. No i kupiłam krem
Nivea na każdą pogodę na mrozy. Kupię jeszcze inny natłuszczacz typu
Lipobase jakby ten krem nivea ją uczulał.
3. Laktator- najlepiej wybrać i jak będzie potrzebny to mąż podjedzie i kupi. Ja nie kupuję. Jeśli elektryczny to polecają MEDELĘ, jeśli ręczny to Avent. Ale na tym się nie znam, tylko z tego co czytałam.
4. Podgrzewacz- podobno do Canpola pasują wszystkie butelki, ja nie kupuję, bo mam nadzieję, że nie będzie potrzebny. Jakby był to wyślę męża na zakupy