reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

reklama
Zrobiłam małe zakupy dla siebie. :) Od dzisiaj w Lidlu jest odzież i bielizna dla przyszłych mam. :) Kupiłam sobie leginsy, bezszwowy biustonosz, podtrzymujące brzuch majtaski, top. A w Biedronce są wkładki laktacyjne Dada za 4,99 zł. :)

joanna dzięki za info, może jutro się wybiorę na te zakupy :)

Dziewczyny nie pamiętam czy się wam chwaliłam, ale ostatnio wygrałam aukcje na allegro Mega_paka dla dziewczynki (używane). Przedwczoraj paczka doszła i mam aż 130 ciuszków + kojec turystyczny za 300zł (w tym przesyłka już jest wliczona) OMG!!! ale tego jest w ciul i trochę nawet się nie spodziewałam. Pół godziny zajęło mi oglądanie wszystkiego ;p

Ostatnia edycja:
Ja właśnie zakupiłam w Biedronce pakę pieluch Dada rozmiar 2 - 156 sztuk za 49 zł i wkładki laktacyjne. Jeszcze są różne gadżety dla dziecka smoczki, butelki, szczotki, miseczki z Disneya ale już tego nie kupowałam :)
Ale fajnie z tym lidlem, chyba się wybiorę :)

WYPRAWKA DLA DZIDZI:
- Pieluchy tetrowe
(ja miałam 10-15 itp.)
- Pieluchy flanelowe (parę sztuk, ja miałam 3 tak na wyjścia np do lekarza, w gości
- Pieluchy jednorazowe lub ekologiczne wielorazowe
- Okrycia kąpielowe (ręczniczki z kapturkami, około 2) lub Ręczniki normalne (kąpielowe)
- Wanienka (ja miałam najprostszą)
- Kocyki ja miałam jeden mniejszy na wyjście i większy do łóżeczka
- Wózek
- Łóżeczko
- Materac (piankowy, kokosowy, kokosowo gryczany)
- Przewijak
- Pościel
- Prześcieradła (np frote z gumką)
- Ochraniacze do łóżeczka
- Fotelik samochodowy
- Folia przeciwdeszczowa do wózka (większość wózków ma na wyposażeniu)
- Termometr do wody (ja nie miałam)
- Myjka (ja nie stosowałam, wolałam ręką lub pieluszką(można wygotować)
- Nożyczki do paznokci lub cążki
- Termometr do ciała
- Gruszka do noska lub Frida (ja miałam Fredę i polecam)
- Butelki (ja byłam zadowolona z Aventu)
- Szczotka do butelek
- Wilgotne chusteczki
- Krem do pupy
- Gaziki jałowe
- Pałeczki higieniczne
- Krem do buzi
- Szczotka z miękkiego włosia do główki
- Proszek do prania dla niemowląt
- Oliwka (używałam krótko wolałam właśnie płyn do kąpieli z oliwką skóra nawilżona)
- Spirytus 70% - podobno ju z się nie używa, ale ja miałam
- Sól fizjologiczna (można przemywać oczka, przyda się)
- Paracetamol w czopkach dla niemowląt
- Herbatka koper włoski (dobra na trawienie)
- Ubranka (w małych ilościach jednego rozmiaru, rozmiar 56 najmniejszy raczej w ilości wystarczającej akurat do szpitala 3-5 kompletów nie więcej dzieci szybko rosną):
- Bodziaki polecam zapinane na całej długości, łatwiej założyć na początek
- Pajacyki
- kaftaniki
- śpioszki
- kombinezon
- Łapki niedrapki
- Czapeczki
- Skarpetki
- Rożek z usztywnieniem kokosowym (najlepiej wyjmowanym, jeśli dziecko nie lubi być owijane może służyć jako przykrycie lub mata do położenia dziecka – miałam, ale teraz już nie będę kupować)
- Smoczek uspokajający (ja używałam dopiero od 6 miesiąca bo mały wyssał sobie kciuk)
- Karuzela do łóżeczka
- Wkład do wanienki (delfinek, mata antypoślizgowa lub wystarczy sama tetra)
- Poduszka klin(ja nie korzystałam)
- Termo opakowanie na butle(średnio dobra rzecz, czasem przydatna ale i niedroga)
- Podgrzewacz do butelek (jeśli brak mikrofali ,przydatne przy karmieniu sztucznym i dokarmianiu, przy karmieniu piersią to koło 5 mieś do podgrzania zupek w słoiczku, soczków)
- Chusta lub nosidło (ja nie stosowałam i nie będę)
- Śpiworek
- Laktator

Dla mam do szpitala potrzebne jest
(może się to różnić zależy od szpitala
C:\Users\deli\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif
):
-dokumenty:

1. dowód osobisty
  2. książeczka ubezpieczeniowa, lub inny dokument
  3. karta ciąży razem ze wszystkimi wynikami z całej ciąży

-torba dla nas:

1. koszule noce ze 2 sztuki( z możliwością odpięcia do karmienia)
  2. szlafrok
  3. bielizna bawełniana lub majtki jednorazowe
  4. kapcie i klapki pod prysznic
  5. ręcznik
  6. biustonosz do karmienia
  7. wkładki laktacyjne
  8. tantum rosa do przemywania krocza
  9. kosmetyki (pomadka ochronna, chusteczki higieniczne itp)
  10. laktator
  11. podpaski duże
  12. herbatka dla kobiet karmiących

-torba dla dziecka:

1. mała paczka pampersów i wilgotne chusteczki
  2. pieluszki tetrowe
  3. body (min 3 szt) do szpitala rozmiar 56 ewentualnie 62 jeśli duże dzieciątko
  4. śpioszki lub pajacyki (ok 3 szt)-(jeśli śpioszki to i kaftaniki)
  5. czapeczki bawełniane (2szt)
  6. luźne skarpetki (ze ściągaczem a nie gumką)
  7. rożek
  8. kocyk
  9. ręcznik
  10. kosmetyki (jeśli nie ma w szpitalu)

Prezent od dzidziusia dla starszego dziecka (świetny pomysł ja o tym nie pomyślałam)

Dobra moja lista wyprawkowa - 8 stron w wordzie (ale to przez obrazki :)

Odzież i akcesoria:

· bawełniane koszulki/ zamiennie body (długi i krótki rękawek) myślę ze po 5 szt. z obu(5 koszulek ,5 bodziaków- wychodzi razem 10 szt. czyli po jednej na każdy dzieńplus 3 dodatkowe na zmianę w czasie ulewki lub obsrajki- moim zdaniem bawełniane są wygodniejsze i praktyczniejsze niż batystowe; na pierwsze kilka tygodni osobiście polecamwiązane lub zapinane na ukos na brzuszku- ciężko wkładać takiemu maluszkowikoszulki przez głowę Rozpinane-body-Kwiatki-Makoma-56_74182.jpg

· 4 pary śpiochów – ja osobiście wolę bawełnianeod frotte, odradzam kupowanie śpioszków bez rozpięć w kroku- a z zapięć polecamzatrzaski J spioszki.jpg

· 2 cienkie bawełniane czapeczki – można jeużywać w domku po kąpieli małego człowieka- polecam wiązane pod bródką bo inne sięzsuwają Jte cienkie czapeczki przydadzą się też jako „podkładka” pod grubsze napierwszych spacerach bo wiadomo rodzimy „prawie zimą”
czapeczka-bawelniana.jpg
· bawełniane rękawiczki(ewentualnie), chroniące przed pokiereszowaniem buzi przez małe pazurki –tzw. Niedrapki – ja się obywałam bez tego – zawsze można nałożyć skarpetkiJ

· kilka par malutkich skarpetek, które nadająsię i na rączki, i na nóżki – mogą się przydać na chłodniejszy okres no i wyglądająprzesłodko

· 2-3 cieplejsze sweterki/ bluzy – koniecznie zapinane na przedzie / po skosie….boprzez głowę naprawdę masakra- odradzam też kapturki- mimo że są śliczne –dzieciowi może być bardzo niewygodnie
sweterek.jpg
· Ciepła zimowa czapeczka (2-3 szt)- koniecznie wiązana pod brodą! przepraszam nie mogłam się opanować- ale tonie musi być sowa :p sowa.jpg

· kombinezonik- mogą być ew.2 ale nie więcej –znowu radze zwrócić uwagę na sposób zapięcia- mały człowiek potrafi naprawdęmocno się zirytować kiedy proces odziewania jego małego ciałka trwa zbyt długo! kombinezon-dla-niemowlat-babaluno-gwiazdki-blekitny_6c5504ce02.jpg
worek do spania - osobiście szczerze polecam! Dostępne sąw różnych rozmiarach i o różnej grubości- nawet jak nam się trafi galopującyprzez sen człowieczek nie będzie się rozkopywał- co pozwoli nam spać w większejspokojności schlaf1.jpg

2 kocyki: większy i mniejszy (mniejszy polecany jest zwłaszcza flanelowy, gdyżjest bardzo wygodny w użyciu, łatwo go wyprać)
rożek – albo dwa J ja polecam chodź wiem że niekażda mamusia używa, alternatywą może być też wspominany otulacz rozek-z-kokosem-hippo-2_0_b.jpgotulacz.jpg

2 duże ręczniki kąpielowe (najlepsze są te specjalne dla dzieci, z takim kapturkiem nakładanym na główkę) + ew. myjka frotte lub gąbka-których ja osobiście nie polecam bo czasami potrafią nie doschnąć i stają się wtedysiedliskiem grzybówrecznik-kapielowy-dla-niemowlaka.jpg

kołderka ibardzo płaska podusia (niekonieczniepolecam), jeżeli planujemy dziecko kłaść do łóżeczka na początek 2 zmianypościeli i ok. 4 prześcieradła (wygodne są frotte z gumką)
podkład pod prześcieradełko - z jednej strony tkanina frotte, z drugiejmateriał nie przepuszczający wody. Takie podkłady dostępne są w różnychrozmiarach, i naprawdę starczają na długo – takie małe ciałko potrafi wylać zsiebie więcej niż ustawa przewiduje i czasem naprawdę mokry jest nawet sufit usąsiadów na dole- dzięki takie podkładce zabezpieczamy materac- a tym samymunikniemy jego zawilgocenia i rozwoju w nim grzybów i innych dziwadeł
10 pieluch tetrowych i może z 5 flanelowych-przydają się do walki z ulanym mlekiem i innymi dziwadłami które z małegociałka potrafią się wydostać,

Kosmetyki oraz środkihigieniczne i zdrowotne:

•mydełko dlaniemowląt ( polecam polskiego bobasa) jak również jedną z moich ulubionychfirm z kosmetykami dla dzieci BÜBCHEN
• zwykła,najzwyklejsza, najstarsza i najlepsza oliwka bambino lubiłam tez Johnson & Johnson o zapachulawendy świetna na noc , no i po raz kolejny BÜBCHEN
ewentualnie puder –ja nie używałam
· Krem na każdą pogodę dla maluszka – i znowu polecam

patyczki higieniczne(takie z watką na obu końcach o specjalnym kształcie)
gaziki jałowe
środek odkażający (głównie do pielęgnacjipępka: zwykle poleca się czysty spirytus, niektórzy mówią o jego 70-cio %roztworze) , ale imo lepiej kupić specjalne gaziki do czyszczenia pępuszków oneod razu są nasączone środkiem odkażającym, znam jeszcze coś takiego co sięnazywa ocenisept. Inna sprawa to taka że jakiś czas temu uznano że spirytusjest szkodliwy i nie powinno się takoczyszczać kikuta pępowiny- a jedynie obmywać wodą z mydłem. Nie wiem ktrawersja jest słuszna- jedno jest pewne kikut powinien być czysty i suchy- i nie wydzielaćprzykrego zapachu- jak o niego dbać mam powinna zadecydować sama.
•maść na odparzenie dla dziecka Alantan, , Bepanthen, Sudocrem- rewelacyjny na odparzenia mogę dodać od siebie że naodparzenia warto mieć w kuchni również mąkę ziemniaczaną- jak dla mnie lepszaod pudru J
· do kąpieli polecam siemię lniane- ja dodawałamtaki kisielek do każdej kąpieli- młoda miała piękną delikatną i odpowiednionawilżoną skórę bez żadnych wyprysków i podrażnień
· termometr 3 w 1
· clotrimazolum i maść ichtiolową
· maść linomag z witaminą A+E
· termometrdo kapieli,
· szczoteczke do włosków- a raczej do ciemieniuszki!

dobrze jest skonsultować się z pediatrą przed porodem wsprawie przygotowania sobie podstawowych medykamentów “pierwszej pomocy".

Akcesoria przydatne:

•nożyczki lubobcinaczka do paznokci (takie specjalne dla dzieci)
•miękka szczotka do włosów
•butelki – ale jeśli nie zamierzacie karmic piersią- wprzeciwnym razie chwilowo zbędny zakup imo
•czasem przydaje się smoczek
•chusteczki nawilżane do pielęgnacji pupy (KONIECZNIE)

Akcesoria dodatkowe:

•wanienka - tu również wszystko zależyod waszej inwencji i możliwości: można kupić nakładaną na wannę, lub naspecjalnym stojaku, albo nawet cały komplet (wanienka + przewijak + półeczki);lepiej jest kupić mniejszą wanienkę, gdyż większość dzieci dość szybko przenosisię do “dorosłej" wanny , są też specjalne wiaderka do mycia dzieciorków
pozostając przy temacie kąpieli:przyda się (zwłaszcza niedoświadczonym rodzicom) wkładka do wanienki wkształcie misia, lub podkładka pod plecki
przewijak
torba spacerowa z podkładem doprzewijania ja już mam nawet 2!
•łóżeczko, lub dla noworodka - kosz wiklinowy

Dla mnie
· maltan nasutki, czasem potrafią doskiwerac , fajne są też specjalne wkładki żelowełagodzą i chłodzą sutki
· odciągacz pokarmu (ewentualnie)lepiej poczekać i jak coś kupic po porodzie
· majtki siatkowe
· krem na sutkibephanten
· wkładki laktacyjne avent -bella i johnsonprzeciekaja – z własnego doświadczenia:p
· herbatkę laktacyjnaz koprem
· podkłady i podpaski plus tantum rosa
· witaminy dla matekkarmiących
· stanik do karmieniakilka sztuk
· jakieś zajebiste cośniezwiązane z karmieniem, dzieckiem, porodem i innymi matkowymi sprawami!!

Załączniki

• Rozpinane-body-Kwiatki-Makoma-56_74182.jpg
    Rozpinane-body-Kwiatki-Makoma-56_74182.jpg
    22,3 KB · Wyświetleń: 19
  • spioszki.jpg
    spioszki.jpg
    14,7 KB · Wyświetleń: 25
  • czapeczka-bawelniana.jpg
    czapeczka-bawelniana.jpg
    23,5 KB · Wyświetleń: 20
  • sweterek.jpg
    sweterek.jpg