reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

U mnie w Lidlu w Dęblinie sporo było bodziaków na obie płcie - krótki i długi rękaw. Chyba wszystkie rozmiarówki. Wzięłam z długim dla chłopczyka, bo październik do ciepłych miesięcy nie należy i wybrałam 62-68, wtedy nie będę się bała, że za małe kupiłam. Ciążowe leginsy, majtaski, stanik, top kupiłam na M (40-42) i są akurat na mnie. W S wg tej rozmiarówki raczej bym się nie wcisnęła, a i tak jestem straszny chudzielec. :/ Dużo zostało różnych rozmiarówek, w sumie mieszkam w małym mieście i mało przyszłych mam tutaj... Nie kupowałam stanika do karmienia, bo moje piersi dalej rosną i zapewne z rozmiarem bym nie trafiła - już jakiś porządny kupię sobie w sklepie typu Smyk, Mothercare.

reklama
joanna153 to widzę, że u Ciebie większy wybór został. Zastanawiam o której wybrać się następnym razem jak taka promocja będzie, żeby kupić to co chcę.

Najlepiej iść z rana, jeśli to duże miasto albo Lidl jest oblegany. Ja podjechałam dzisiaj jakoś po 9 i byłam jedyną przyszłą mamą w sklepie, ale pewnie do tej pory u mnie zostało sporo do wyboru, bo jak wspomniałam nie ma wielu mam, zaś zbyt duży jest na inny asortyment. Gdy szukałam swoich rozmiarówek, to po drugiej stronie babki kotłowały się wokół jakichś damskich bluzek. To samo u mnie w Biedronce, często tam coś na pewno dostanę niż w warszawskiej.

Pozwolę sobie napisać, że do pępuszka dobry jest OCTANISEPT- to jest takie coś w sprayu. Spirytusu już się raczej nie używa. Ja nie pamiętam czego uzywałam, ale koleżanka ostatnio rodziła i tego używała.

Co do pieluch w rozmiarze 1 i 2, to na sam początek zejdzie może z 2-3 paczki "jedynek", bo dziecko takie chudziutkie jest (zazwyczaj), a na pieluchach "dwójkach" troszkę dłużej się dziecko chowa. Oczywiście nie jest to regułą, u nas "1" były na trochę dłużej, bo Nela była strasznie wysuszona i malutka (przy wyjściu ze szpitala 2300 g).

joanna[FONT=&quot] jakoś po 9 to ja jeszcze śpię [/FONT]:-p No nic, może się poświecę następnym razem i wstanę wcześniej.

Ja tez zawsze do lidla na otwarcie jade co jest katorga lekka. Dzis zaspalam i bylam na 9 i dlatego spodenek dla dzidzi juz nie bylo...

Ja w Lidlu kupiłam dwie pary leginsów i zaryzykowałam rozmiar 36/38...no i dobre.
Ubranka typowo dziewczęce, albo chłopięce, więc jeszcze nie biorę. W poprzedniej ciąży też unikałam typowych dla płci ubranek, bo różnie może być...Jak są jakieś paseczki itp. to ok...ale jak konkretnie autka albo kwiatuszki to odpuszczam. Jak jeszcze z dwa USG potwierdzą dziewczynkę to kupię coś dziewczynkowego, ale teraz za wcześnie:)

To rzeczy, których ja nie używałam i są wg mnie zbędne.
Wkład do wanienki
Poduszka klin
Termo opakowanie na butle - gotowego mleka i tak nie można trzymać długo...zawsze robiłam na bieżąco(jeśli mowa o sztucznym) i nie zabierałam ze sobą na spacery, żeby karmić dwugodzinnym mlekiem:)
Podgrzewacz do butelek - wystarczy zagotować wodę i włożyć do niej butelkę...trwa to chwilę:)

jak przeczytałam wasze posty zadzwoniłam do mamy, żeby mi skoczyła do Lidla po legginsy:D Mam nadzieje, że jeszcze będą.
A ja z pytaniem. Możecie mi polecić jakaś niedrogą, a dobrą elektroniczną nianie?

Ostatnia edycja:
a i jeszcze jedno Kamcia - pampersy jedynki są bardziej chłonne- i tutaj np sie rewelacyjnie sprawdzaly w tym pierwszym miesiacu- bo te pierwsze kupy sa strasznie wodniste- i czesto wyciekaja z pieluchy na boki- a w jedynkach szybciej wchlanialo je do pieluszki i sie nieromazywaly i niewyciekaly, dwojki juz nie sa az tak chlonne- bo i kupa zaczyna miec inna konsystencje..bardziej musztardową:p

Kurcze Die ja sie nie moge z tym zgodzic. Jedynki tak wogole (w kazym razie te z pampersa) mozna dostac jedynie w aptece i sa malusie bo przeznaczone gl dla wczesniakow. Ta chlonnosc jest do d...Nam wszystko wychodzilo nogawkami i czasami na plecy. Testowalam bo T jest wczesniakiem. Na oddziale neonatologicznym mieli tylko takie. Czasami trzeba troche samemu potestowac. Dla dziecka ok 4 kg zakupilabym wlasnie 2.

reklama
Paulinek nie zgodze sie z Tobą. Ja te pieluchy kupowałam normalnie w hipermarketach. Trudniej je dostać niż 2, ale można je kupić w tesco, rossmanie. Moja Aluśka urodziła sie z wagą 2,5kg i też używalam na początku 1.
Są chłonne,nie przeciekały,ale jak dla mnie równie dobre jak 2. Ja mówie o tych żóltych z pampersa.

Do góry