reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

Ja na oliwkę z J&J uczulenia na rękach dostałam, więc muszę wrócić do rossmannowego balsamu.

Powiem Wam że ja nigdy rozstępów nie miałam, a balsam po kąpieli to u mnie mus od wieluuu lat. A jak zaszłam w ciążę z Nelą to od razu jakieś mazidła ciążowe poszły w ruch. Brzuch mi wywaliło na sam koniec, jakoś w 7 miesiącu i cieszyłam się ogromnie że nie mam rozstępów. Aż tu budzę się pewnego dnia, jakoś w połowie stycznia, a tu coś mnie na dole brzucha ciągnie. Ja za lusterko, a tam rozstępy!! Całe stado paskudnych, czerwonych rozstępów! Nie było ich wcale, aż tu nagle tyle na raz. Urodziłam pod koniec stycznia, więc te paskudztwo wyszło mi zaraz przed porodem (urodziłam miesiąc przed terminem).
Mam nadzieję że Wam wszystkim pomogą te specyfiki i nie będziecie miały takiej przykrej niespodzianki (i rozczarowania) jak ja :)

reklama
O JAKIE FAJNE OKAZJE zwlaszcza z tym kinem- szkoda ze nie mam jak skorzytac..a do niemeickiego kina nie lubie chodzic bo oni wsyztko dabinguja - jaks porazka..ogladasz western a tam kowboj za indianinem na koniu cwałuje i halt halt hende hoch....;/ średnio to jakos :p

ale za miesiac jade na tydzien do polandii i pojde do kina- nawet jak nic nie bedzie fajnego i tak pojde- kupie se popcorn cole i bedziemy z gorchem sie rozkoszowac:p

dziewcznyny wiem ze juz nie ktore z was maja tzw. listy zakupów- moze sie podzielicie - zaczniemy takie listy tu wklejac- i bedizmy sobie mogly doradzac- co mozna odpuscic a co jeszcze ew. dopisac na co zwrocic uwage przy ewentulnych punktahc z listy itp???

Perle Ty to jednak genialna bestia jesteś ;) Normalnie Cię uwielbiam ;D Ja kompletnie nie wiem od czego zacząć taką liste zakupów, a to by mi baaardzo pomogło. Fajnie by było jakbyście pisały również firmy kosmetyków, które prawdopodobnie wybierzecie, bo też nie wiem ku której się kierunkować ;/ A film za miesiąc to akurat trafisz jak będzie leciał KAC VEGAS - część 3. Szczerze? Jak dla mnie część I i II to jedne z najlepszych komedii wszechczasów. Jak przypomnę sobie tego tygrysa w łazience to do tej pory sama się do siebie uśmiecham ;p

No to ja dzis popracuje jeszcze nad moja lista i wkleje - wraz z firmami ktore mnie interesuja:)

Co do Kac Vegas- zgadzam sie w 100% nie wiem jak bedzie wygladala 3 ale jesli bedzie tak dobra jak dwie pierwsze czesci to bosko-komedia z typu tych smiej sie bądz gin:p ze smiechu- ja zaliczylam sporo zgonow na tym filmie:D

To może i ja popracuje nad swoją i porównamy :-) tylko ja dopiero wieczorkiem

Kobietki ten kto ma listę niech wklei potem porównamy wybierzemy co musi być i wkleimy w nowy temat bez komentarzy - pomysł tematu Perle :-) Tylko temat bez komentarza, bo tu możemy rozmawiać, a jak ktoś będzie miał pytania do wyprawki to pisze tu OK?

Ostatnia edycja:
własnie tworzę listę wyprawkową w pocie czoła- nawet wklejam zdjęcia i osobiste komebtarze odnosnie kazdego punktu :p mam nadzieje ze sie przyda :)

reklama
ja już chyba gdzieś na początku tego tematu wklejałam taką listę, tylko, że ja ją gdzieś w necie znalazłam. Wydaje mi się, że temat wyprawkowy jest konieczny, zwłaszcza dla debiutantek takich jak ja.
O mam:
[h=4]Ubranka[/h]
  • 4 — 5 koszulek baweł­ni­anych w rozmi­arze 56 – 62, z czego 1 – 2 najlepiej niech będą batys­towe i bez kołnierzyka
  • 5 baweł­ni­anych kaf­taników w rozmi­arze 56 – 62, zap­inanych z przodu, z boku lub na ramie­niu – wów­czas zakładanie będzie łatwiejsze. Kaf­tanik odsła­nia kikut pęp­kowy co jest bardzo istotne.
  • około 5 – 6 baweł­ni­anych śpioszków na zatrza­ski w rozmi­arze 56 – 62
  • 2 –3 pary skar­petek baweł­ni­anych albo buciki baweł­ni­ane, które będą ogrze­wać maleńkie stópki dziecka
  • 2 sweterki (na chłod­niejsze dni) + spodenki
  • 2 lekkie cza­peczki, które zakłada się, gdy tem­per­atura w domu nie przekracza 18°C
  • 1 — 2 cza­peczki baweł­ni­ane zakładane przed spacerem
  • rękaw­iczki chroniące buzię noworodka przed zadra­paniem paznokciami
  • kom­bine­zon zimowy jed­noczęś­ciowy (można z tym zaczekać)
  • paja­cyki i body w rozmi­arze 56 – 62 (jeżeli będziemy stosować pam­persy i majtki z ceraty) – pajacyk powinien być rozpinany na całej dłu­gości, łącznie z krok­iem. Jest to ubranko bardzo łatwe w obsłudze wystar­czy położyć maleństwo na roz­postar­tym ubranku, pozapinać — i gotowe.
[h=4]Do snu[/h]
  • kołderka + poszewki na kołderki
  • około 3 prześcier­adeł do łóżeczka
  • ciepły koc do łóżeczka
  • 2 lże­jsze kocyki
  • 2 – 3 duże cer­aty do łóżeczka i cer­atki do wózka
  • w zależności jakie pieluchy będziemy stosować: pieluchy jed­no­ra­zowe czy pieluchy z tetry – jeśli te drugie trzeba zaopa­trzyć się w około 40 – 50 sztuk
  • 2 dziecięce ręczniki frotte
  • rożek (becik) – w beciku dziecko czuje się bez­piecznie i prawie jak w łonie matki, a młodej i niew­praw­ionej mamie łatwiej w tan sposób trzy­mać noworodka.
[h=4]Do kąpieli[/h]
  • 2 ręczniki kąpielowe z kap­turem – powinny dobrze lgnąć do ciała
  • wanienka do kąpieli – nie powinna być zbyt wielka ponieważ często będziesz ją przenosić. Część wanienek ma półeczki na mydło, a także odpływ wody.
  • ste­laż do ustaw­ienia wanienki dzięki któremu nie trzeba się zbyt­nio schy­lać przy kąpieli
  • myjka
  • bez­pieczne noży­czki do obci­na­nia paznokci niemowlętom
  • szc­zotka do włosów z miękkiego włosia
  • ter­mometr do wody, który bardzo ułatwia ure­g­u­lowanie tem­per­atury. Można również zastąpić do włas­nym łokciem.
  • mydełko dziecięce – natłuszcza­jące, delikatne i bez­za­pa­chowe np. Bam­bino czy Bobas
  • oli­wka dla niemowląt np. Bam­bino lub prze­go­towana spoży­w­cza oliwa z oli­wek. Przyda się wtedy, gdy skóra malca jest wysus­zona po kąpieli.
  • sterylne gaziki
  • spiry­tus 70%-owy do pielę­gnacji kikuta pępowiny
  • sól fizjo­log­iczna do prze­my­wa­nia oczu oraz do czyszczenia noska
  • waciki z bez­piecznymi końcówkami do czyszczenia uszu oraz do delikat­nego prze­my­wa­nia pępka spirytusem
  • gruszka gumowa do usuwa­nia wydzieliny z nosa
[h=4]Pielę­gnacja[/h]
  • krem na pupę np. Sudokrem
  • wazelina do natłuszczenia termometru
  • wata baweł­ni­ana
  • proszek do pra­nia bez fos­foranów np. Jelp
  • płatki myd­lane (które sto­suje się w przy­padku, gdy dziecko ma uczu­le­nie, a także do zamacza­nia zmoc­zonych pieluch)
  • chus­teczki naw­ilżane — bardzo prak­ty­czne zwłaszcza w nocy i kiedy zna­j­du­jemy się poza domem
[h=4]Do pokoiku[/h]
  • naw­ilżacz powi­etrza, szczegól­nie przy­datny w porze zimowej
  • łóżeczko + mat­er­a­cyk (dopa­sowany rozmi­arem do ramy łóżeczka)
  • osłona na szczebelki łóżeczka, będąca miękką i wąską matą przy­czepi­aną troczkami lub rzepami po wewnętrznej stronie wezgłowia – jest to przy­datne, w przy­padku, gdy dziecko „wędruje” po łóżeczku
  • przewi­jak (blat do przewijania)
[h=4]Akce­so­ria[/h]
  • ter­mometr do pomi­aru tem­per­atury ciała
  • smoczki uspoka­ja­jące dla dziecka w wieku do trzech miesięcy
  • mała latarka (podobna do długopisu)
  • pojem­nik na wodę do prze­my­wa­nia pupy
  • pojem­niki na czyste i brudne waciki
  • wiaderko na brudne pieluchy
  • wkładki lak­ta­cyjne
  • zakraplacz, łyżeczka z miarką
  • noży­czki z zaokrą­glonymi końcówkami, by nie skaleczyć maluszka
[h=4]Do karmienia[/h]
  • butelka do picia lub karmie­niem smoczkiem o małym przepły­wie (będzie ona rez­erwą na wypadek gdyby były prob­lemy z laktacją)
  • pod­grzewacz do pokarmu
  • styl­iza­tor do butelek
  • zestaw szc­zotek do czyszczenia butelek i smoczków
  • ter­moopakowanie
[h=4]W podróży[/h]
  • fote­lik samochodowy
  • wózek
  • śpiwór do wózka lub pościel
[h=4]Inne dodatki ułatwia­jące życie:[/h]
  • mały śpiworek, który zapo­b­iega odkry­wa­niu się dziecka pod­czas snu
  • ter­mometr, który mierzy tem­per­aturę na czole lub w uchu w jedną sekundę
  • poduszka do karmienia pier­sią – jest bardzo wygodna
  • mon­i­tor odd­echu, który kładzie się pod mat­er­acem łóżeczka i kon­troluje odd­ech dziecka. Jeśli nastąpi dwudziestosekun­dowy bezdech, jest on syg­nal­i­zowany alarmem dźwiękowym.
  • jeżeli dziecko jest karmione mlekiem mody­fikowanym, można zakupić pudełko, w którym mieszczą się trzy odmier­zone wcześniej por­cje mleka czy herbatki w proszku
  • elek­tryczna nia­nia, którą stawia się przy łóżeczku, a odbiornik zabiera ze sobą np. do kuchni, dzięki takiej niani mama zawsze usłyszy płacz swo­jego malucha.

Do góry