reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy:):)

Też mnie zaskoczyła wiadomość o rumianku, pamiętaj jednak, ze w szkole rodzenia była mowa o pielęgnacji noworodków, być może to nie dotyczy starszych dzieci, ona mówiła dlaczego nie stosować rumianku, ale nie pamiętam. A w temacie chusteczek, to nie zaskoczę Was chyba jak powiem, że wolę naturalne metody, oczywiście "na wyjście" chusteczki są idealne, ale na codzień ciepła woda niezastąpiona.

reklama
Dokładnie czysta woda najlepsz, ale dużo z chusteczek korzystałam i nadal korzystam, a jak kupka rzadka (a Wiktorek raczej takie robił) to trzeba pod wodą podmyć bo jest pewne że nie będzie czerwona pupcia, nie piecze dzidzia i że dokładnie usunięte wszystkie nieczystości.

megusek masz rację. Moja córka po używaniu chusteczek nawilżających w szpitalu przez ok. tydzień czasu (bo tyle byłyśmy) dostała zapalenia skóry.
Więc pierwsze 3 mies. uzywałam do przemywania pupci wyłącznie przegotowanej wody i gazików (takich z apteki 10 na 10 cm bo te płatki za małe do pupci, płatki wyłącznie do buzi). Jeśli korzystaliśmy z chisteczek nawilżających to tylko w odwiedzinach u kogoś lub na wyjazdach a więc sporadycznie i zawsze ale to zawsze wycierałam pupę córci po chusteczce do sucha (bo prawdopodobnie nie środki na chusteczce ale wilgoć powodowała odparzenia a w szpitalu po chusteczkach polożne niczym nie wycierały do sucha tylko od razu pielucha).
Natomiast ja polecam smarowanie głowki oliwką moja córenka dzięki niej nie miała w ogóle ciemieniuchy, jej główka była sliczna gładziutka ale fakt że oliwki nie nadużywałam początkowo co 2 dzień a potem raz na tydzień.
Szczególnie koszmarna jest oliwka Bubchen :no: tak mi zatrzasała większkość ubranke po Małej i pościel że nawet Vanish nie pomaga i dużo ubranek które teraz mogłyby ię przydać nie nadajesię do użytku bo są bardzo pożółkle, pomimo że leżały wcześniej uprane.
Tak więc chcąc nie chcąc musiałam narobić troszkę zakupów :tak: Kombinezonik też już mam taki śliczny błekitny bo po córce też jest bardzo słodki ale...rózowy :cool2:
Aha i kupiłam sobie na allegro to kólko połogowe za 28 zł + koszty wysyłki wypełnione łuską gryczaną bo ponoć kulki styropianowe się odkształcają.

u mnie w szkole rodzenia polozna radzila aby nie nawilzac codziennie tylko wrazie potrzeby jesli dziecko ma sucha skore aco do chusteczek nawilzajacych, to tylko tak jak piszecie w razie wyjscia jesli nie ma dostepu do wody, i wysuszyc pupcie dzidzi przed zalozeniem pieluszki, hm nic nowego nie powiedzialam tylko potwierdzam:tak:

a z zakupkow to kupilismy malej grzechodke i jakies fikusne zyrafki z dzwiekiem itd he he, ale chyba bardzej dla naszej radosci:-D

ja tez uzywam chusteczek nawilzajacych i nic malutkiej nie jest. tylko jak kupe duza zrobi, to najpierw wycieram chusteczka, a potem woda przegotowana. ale nie ma na to regul, bo co dziecko to inne skora i uczulenia ...

a co do rumianku, to ja tez slyszalam, zeby przy noworodkach nie stosowac.

Aha, jeśli nie chcecie po porodzie używać płynów do higieny intymnej i wszystkich tych tantum rose itp to można zrobić sobie pastę mydlaną (rozgotować kostkę "białego jelenia" w ok. litrze wody). Słyszałam, że szare mydło jest niezastąpione, można używać w kostce, ale pasta ponoć bardziej praktyczna, szczególnie po porodzie.

reklama
ewa też słyszałam o tej korze dębu i ... liściach kapusty na nawał melczny ( :-D nic tylko mieć ogródek i mieszkać blisko lasu bo to co w sprzedaży to nawożone).
Ja po pierwszym porodzie używałam tantum rosa i prawdę powiedziawszy nie wiem co jest lepsze bo nie mam porównania. W każdym bądź razie i lekarze na obchodach w szpitalu i położna , która przychodziła do domu wszysyc mówili że bardzo ładnie się goi. Ale nie wiem czy to była zasługa tantum rosy czy mojej natury.

Do góry