reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

reklama
Asia widzę że tak długo szukałaś aż znalazłaś!! Jesteś boska i cierpliwa do tego:-):-):-)
Ale pościel jest faktycznie przebojowa:-D

Dziewcyzny mozecie mi napsiac co jest potrzebne kobiecie jak rodzie silami natury ?
w sensie jakies podklady wkladki podpaski czy cos takiego, ja sie na tym nie znam a dpiero dzis zaczelam sie interesowac tak szczerze mówiac:tak::szok:i przezylam szok

Kasiu pisze to co wymagają u mnie w szpitalu:

[FONT=&quot]na czas pobytu w szpitalu:[/FONT]
-przybory toaletowe: szczoteczka do zębów, pasta, grzebień, mydło/żel pod prysznic, krem
-dwa ręczniki
-duże chłonne podpaski (np. Bella)
-jednorazowe podkłady do łóżka (5 szt.)

-termometr
-szlafrok, skarpetki,
-tantum rosa (3 szt.)
-jasiek dla wygody karmienia dziecka
-dwie rozpinane koszule, wygodny biustonosz
-klapki
-kubek, karta telefoniczna, telefon komórkowy, długopis
-
dla dziecka ewentualnie skarpetki i cienkie rękawiczki

Tu masz linki żebyś wiedziała jak to wygląda:
Niezastąpione podkłady poporodowe dla kobiet!!!! (620111632) - Aukcje internetowe Allegro

Podkłady do przewijania 5szt. idealne do szpitala (614494078) - Aukcje internetowe Allegro

[FONT=&quot]

[/FONT]

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Asia widzę że tak długo szukałaś aż znalazłaś!! Jesteś boska i cierpliwa do tego:-):-):-)
Ale pościel jest faktycznie przebojowa:-D

Kasiu pisze to co wymagają u mnie w szpitalu:

[FONT=&quot]na czas pobytu w szpitalu:[/FONT]
-przybory toaletowe: szczoteczka do zębów, pasta, grzebień, mydło/żel pod prysznic, krem
-dwa ręczniki
-duże chłonne podpaski (np. Bella)
-jednorazowe podkłady do łóżka (5 szt.)

-termometr
-szlafrok, skarpetki,
-tantum rosa (3 szt.)
-jasiek dla wygody karmienia dziecka
-dwie rozpinane koszule, wygodny biustonosz
-klapki
-kubek, karta telefoniczna, telefon komórkowy, długopis
-
dla dziecka ewentualnie skarpetki i cienkie rękawiczki

Tu masz linki żebyś wiedziała jak to wygląda:
Niezastąpione podkłady poporodowe dla kobiet!!!! (620111632) - Aukcje internetowe Allegro

Podkłady do przewijania 5szt. idealne do szpitala (614494078) - Aukcje internetowe Allegro

[FONT=&quot]

[/FONT]

Jejciu dziekuje za łopatologiczne wytłuamczenie :] zastanwiam sie czy zmaiast tych wkladek poporodowych moge kupic
Rewelacyjne majtki poporodowe BabyOno rozmiar L (624652226) - Aukcje internetowe Allegro chyba to bedzie bardziej praktyczne jak mysliscie? kupic z 10 sztuk takich majtek a jak sie juz podgoi tam na dole to wtedy zuywac wielgachnych majtek i podpasek ?

Kasiu dla świętego spokoju dowiedz się jakie maja wymagania w szpitalu gdzie chcesz rodzić. Bo tak jak już dziewczyny pisały formalnie:baffled::confused: majtek nie można używać w szpitalach.
Ale te które zaznaczyłaś do użytku domowego są oki.

Poza tym te majtki nie wchłoną ci wydzieliny - to tak jakbyś mając okres chodziła tylko w zwykłych majtkach i nie zakładała podpaski/tamponu... Te majtki jednorazowe są po to że jak się ufajdolą, a myślę że tego raczej trudno uniknąć nawet jak się założy podkłady/podpaski, to można je po prostu wyrzucić.

Poza tym te majtki nie wchłoną ci wydzieliny - to tak jakbyś mając okres chodziła tylko w zwykłych majtkach i nie zakładała podpaski/tamponu... Te majtki jednorazowe są po to że jak się ufajdolą, a myślę że tego raczej trudno uniknąć nawet jak się założy podkłady/podpaski, to można je po prostu wyrzucić.

ja wiem, te majtki maja tez podklady tzn dokupuje podklady do nich :] ktore sie wymienia, no i wezme tez kilka par takich zwyklych pantaloni babci wiecie taki "mamusiowate" majtki:]

pytalam sie w spzpitalu i polozna powiedziala ze oficjalnie majtek nosic nie wolno po porodzie ale kobiety zakladaja bo jak tu czymac ten podklad bez majtek i dziecko nosic -czyli tak jak jedna z was pisała :] wiec wsytzsko jest ok

Poniżej lista wymaganych u mnie w szpitalu (dostałam w szkole rodzenia):
- dwie koszule rozpinane z przodu
- klapki pod prysznic
- kapcie
- przybory toaletowe
- majtki jednorazowe
- skarpetki
- dwa biustonosze dla karmiacych
- wkladki laktacyjne
- duze podpaski bawelniane
- myjka do twarzy
- woda mineralna niegazowana
- wazelina do ust
- termometr
- ręczniki papierowe
- lewatywa
- maszynka do golenia
- cukier w kostkach
- podkłady

dowód osobisty
grupa krwi (oryginał!)
karta ciązy + badania
ksiązeczka ubezpieczeniowa

dla dziecka:
- paczka pampersów
- mokre chusteczki
- krem do pupy (linomag, alantan)
- ubranka 3 kpl. (spioszki, kaftaniki, body, czapeczka, skarpetki, maly kocyk)

dla taty:
- zmienne obuwie
- wygodne, czyste ubranie
- kanapki, woda, kawa, herbtata w termosie

Pozdrawiam

Poniżej lista wymaganych u mnie w szpitalu (dostałam w szkole rodzenia):

- lewatywa
- maszynka do golenia
- cukier w kostkach

dla dziecka:

- mokre chusteczki
- krem do pupy (linomag, alantan)
- ubranka 3 kpl. (spioszki, kaftaniki, body, czapeczka, skarpetki, maly kocyk)

Pozdrawiam

Musisz mieć swoją lewatywę, maszynkę do golenia:baffled::confused::szok::szok::szok::szok:

Dla dziecka to jeszcze rozumiem ale reszta..... Oj, biedne te nasze polskie szpitale, biedne!!!

reklama
Alicja, serio dostałaś coś takiego w szpitalu? :szok: może nie mam doświadczenia w rodzeniu dzieci, ale co autor miał na myśli pisząc myjka do twarzy? taki ręczniczek? ja nawet w domu czegoś takiego nie używam... A lewatywa?.... :szok: poza tym nie wydaje mi się, żeby cukier i to w kostkach był artykułem pierwszej potrzeby w takich okolicznościach :-D

Oto lista, którą ja dostałam:

Dla mamy:
- wyniki badań: grupa krwi, HBS, WR, ostatnie wyniki badania moczu i morfologii, pierwsze i ostatnie USG, wymaz z kanału szyjki w kierunku streptococcus agalactiae (po naszemu paciorkowiec ;-))
- dowód osobisty lub inny dokument tożsamości
- książeczka ubezpieczeniowa lub inny dokument świadczący o ubezpieczeniu
- karta przebiegu ciąży
- opis ewentualnej konsultacji (kardiologicznej, okulistycznej...)
- karta informacyjna z ewentualnego wcześniejszego pobytu w szpitalu
- biustonosz dobrze podtrzymujący piersi
- dwie wygodne koszule
- szlafrok
- grube skarpety
- kapcie, klapki
- przybory toaletowe
- ręczniki bawełniane
- pieluszki higieniczne (zamiast podpasek) - już o nich pisałyśmy
- woda w areozolu do odświżania twarzy (moim zdaniem nie jest to konieczne...)
- woda lub sok do picia)

Dla dziecka:
- dwie czapeczki
- trzy pary śpiochów zapinanych na ramionach
- 3 kaftaniki bawełniane cienkie (body)
- 3 kaftaniki grube
- skarpetki
- rękawiczki (niedrapki)
- kocyk
- ręcznik
- kilka pieluszek z tetry
- pieluchy jednorazowe
- chusteczki higieniczne dla niemowląt

Osoba towarzysząca:
- wygodne ubranie
- buty na zmianę (wygodne)
- kanapki, napoje

Ostatnio położna powiedziała nam że najlepiej pierwsze ubranko dla dziecka najlepiej włożyć jakoś osobno np. w torebkę, bo najczęściej rodzice nie mają głowy do grzebania i kompletowania ubranka chwilę po porodzie :tak:

Oczywiście w każdym szpitalu mają inne pomysły na taką listę, ale może jak kilka z nich tu umieścimy to każda stworzy odpowiednią dla siebie :tak:

Do góry