reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

TORBA DO SZPITALA

Torba do szpitala

Dokumenty

• dowód osobisty
  • aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM
  • karta przebiegu ciąży
  • skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć)
  • numer NIP pracodawcy lub własny w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej

Wyniki badań

• grupa krwi i czynnik Rh (oryginał)
  • przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
  • zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
  • odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
  • wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
  • ostatnia morfologia i badanie moczu
  • wynik badania na obecność HIV
Na czas porodu

• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie)
  • wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu), kapcie
  • jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
  • jednorazowe chusteczki
  • opaska, spinki lub gumka do włosów
  • pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
  • woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
  • termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
  • termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
  • piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
  • lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
  • ulubiona muzyka
  • coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
  • dla chętnych: aparat fotograficzny
Dla mamy po porodzie

• koszula z rozcięciem, wygodna do karmienia
  • szlafrok i klapki pod prysznic
  • skarpetki
  • kapcie
  • 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
  • przybory toaletowe i kosmetyki
  • 2 ręczniki
  • 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
  • ręczniki papierowe, papier toaletowy
  • dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
  • poduszeczka "jasiek" - przyda się do karmienia
  • 2 staniki do karmienia i wkładki laktacyjne
  • woda mineralna niegazowana
  • telefon komórkowy i ładowarka
  • ulubiny poradnik dla młodych mam

Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu)

• najmniejszy rozmiar jednorazowych pieluch lub pieluchy tetrowe
  • kilka peikluch tetrowych - na pewno przydadzą się np. po kąpieli
  • 3 bawełniane koszulki
  • 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
  • 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
  • skarpetki i rękawiczki (żeby dziecko nie drapało się po buzi)
  • kosmetyki (dowiedz się wcześniej w szpitalu, co będzie potrzebne)
  • ręcznik kąpielowy z kapturem
  • spirytus 70 %, jałowe gaziki do pielęgnacji pępka
  • kocyk lub śpiworek
Na powrót do domu
  • ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu stanie się płaski)
  • odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka
  • krem ochronny
  • fotelik samochodowy dla noworodka.

reklama
Mati wyczerpująca lista :tak: Ty serio jesteś niezawodna :-)
jeśli chodzi o zimne okłady itp to mi robili je w szpitalu z własnych środków, ja nie zabierałam ze sobą lodu itp.
Fajny pomysł z piłeczkami do pomasowania pleców - nie miałam niestety a czułam że zaraz mi sie kręgosłup pogruchocze na drobne.
Co do jedzenia i picia w czasie porodu to TYLKO tata będzie mógł, Tobie jedynie łyk wody mineralnej bez gazu pozwolą, a że tatuś w nerwach nic nie przełknie to można sobie odpuścić :-)
Spirytus do odkarzanie też dają zazwyczaj w szpitalu.

No ja tylko skopiowalam liste i wlasnie czekam na takie uwagi, bo zielona jestem :sorry2: Juz dopisalam do niej krem polecany przez e-mame tzn. maść homeopatyczna TRAUMEL S i maszynke jednorazowa (moze sie przydac)... z tym kolkiem do siadania to taka troche ekstrawagancja jest chyba - w kazdym razie nie spotkalam mamy, ktora uzywalaby czegos takiego.
A torby faktycznie lepiej spakowac trzy :-D W kazdym razie mozna spakowac jedna torbe z trzema reklamowkami wewnatrz - latwiej cos znalezc :tak:

Dokładnie- lista perfect!
Ja jeszcze zabrałam swoje środki przeciwbólowe, żeby się nie prosić w razie czego.
Nie miałam termosów z lodem i gorącą wodą i szczerze powiem, nie bardzo wiem po co to?
Poduszki do siedzenia były w szpitalu, za to kółko ratunkowe przydało się w domu.
Warto wziąć ze sobą herbatkę na laktację Hippa. Czasami bardzo się przydaje a jak nie w szpitalu to na pewno się wykorzysta w domu.
Ja miałam swój czajnik elektryczny, kawę, herbatę i koniecznie naczynia i sztućce.
Dobrze zabrać swój termometr, nie we wszystkich szpitalach dają szpitalne.
I jeszcze trzeba mieć spory zapas mineralki.

koleżanka która niedawno rodziła tez mówiła że gruszka w ogóle się nie sprawdziła za to aspirator do noska jak najbardziej:tak:

a co do odparzeń, to mój siostrzeniec urodzony w lipcu miał straszne odparzenia i żadne maści nie pomagały a siostra kupowała już różne, pomógł dopiero taki płyn fioletowy kupowany w aptece, nie wiem jak się nazywa dokładnie jak się nazywa ale bardzo pomógł, owszem bardzo brudził skórę i pieluszki ale warto było

Mi do porodu potrzebna była tylko koszula, wszystko było zapewnione przez szpital :tak: Mega podpaski też, na pierwsze parę godzin :tak:

Do pielęgnacji dziecka wystarczyły pieluszki i mokre chusteczki. No ubranka oczywiście, a do tego miałam rożek. Wszystko zapewniała szpital :tak: W szpitalu nie chcieli nawet używać tego co mamusie przytargały ze sobą :rofl2:

A co dla siebie to juz inna bajka... Warto odwiedzić stronę szpitala albo się do niego przejechać i dowiedzieć sie co tak naprawdę warto zabrac ze sobą

Słyszałyście o tantum rossa? Mi się bardzo przydało :tak:

reklama
Dobrze zabrać swój termometr, nie we wszystkich szpitalach dają szpitalne.

To na 100% bo u nas w szpitalu wojewódzkim nie maja na stanie już termometrów.

A co do reszty trzeba by było się dokładnie dopytać w szpitalu co trzeba a co da szpital.A co szpital to inne zasady!

Do góry