reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

reklama
A ja wciąż i nadal nic jeszcze nie kupiłam. Ubranka od siory po Majeczce niektóre nieuzywane nawet. Wózek zamówiony, Foteliki samochodowe jakieś nowe się mają pokazać dopiero w 2połowie kwietnia. Najgorsza sprawa: meble. Nic jeszcze nie mam i nic mi się nie podoba tutaj w sklepach. Albo totalna tandeta albo stylizowana drożyzna. A mnie sie marzy zwykła sosenka taka prosta i surowa. I z takiej sosenki komoda zwykła bez przewijaka, łóżeczko, jakaś półka lub regał i ewentualnie szafa. Cholera a tu nie mają.....:baffled:

na poczatku miałam oliwkę ale że Kacper wrażliwą skórkę to nawet w szpitalu mi lekarz odradził i polecił balsam wiec później używałam tylko balsamu z Johnsona a oliwka została dla mnie :-p

U Nas tak samo, zarówno w szpitalu jak potem nasz alergolog odradzał oliwkę i stosowaliśmy balsamy i mydła Oilatum.

Anika dzięki, czy uważasz że niektóre rzeczy są zbedne, ja już sama kilka wyeliminowałam, w tym np. sterylizator, ale już podgrzewacz wydaje mi się całkiem przydatny w sytuacji gdy mężowy zostanie z Julką sam

taka długa lista że muszę ją jeszcze kilka razy przeczytać, na pierwszy rzut oka wszystko zgodne z prawdą więc może dopiszę to co ja w praktyce stosowałam i może wtedy porównamy :-)

Zainspirowana Waszymy wyprawkami w końcu zrobiłam swoją listę (wzorując sie na Was), garderoba jest niekompletna bo część rzeczy mam więc nie wpisałam

WYPRAWKA DLA JULKI

II CZĘŚĆ KĄPIEL I HIGIENA
1.Ręcznik kąpielowy z kapturkiem (x4)​

9. pieluchy tetrowe/ flanelowe (x5)​

III CZĘŚĆ KARMIENIE
1.Butelki 125 ml i 250 ml (x2)​
2.Smoczki (x3)​

dziewczyny ja mam kilka pytań:
-czy nie wystarczy 2 ręczników z kapturkiem ( są dosyć drogie, wiec tylko sie tak zastanawiam)?
-czy pieluch tetrowych nie trzeba powinno sie miec wiecej, np. 10 tetry i 5 flanelowych)?
- czy butelek na samym początku tez musze kupic 4 szt., a smoczków- 3szt? i po co tyle smoczków ( moge przypuszczać,że są po prostu rózne i dzidzia ma sama wybrac jaki jej bedzie pasował, tak???)

i tak sobie pomyslałam,że jak wpisujecie wkładki laktacyjne, to moze odrazu dopiszmy podkłady poporodowe ( mi kolezanka poradziła podkłady firmy bella, sa na allegro), bo nawet najwieksze podpaski mogą ponoć nie wystarczyć.

Rewelacyjne podkłady poporodowe Bella10szt Gratis (575048318) - Aukcje internetowe Allegro

WYPRAWKA DLA JULKI

I CZĘŚĆ GARDEROBA

1.Czapeczki na dwór (x2) o tak
2.Czapeczki po kąpieli - nie stosowałam
3.Skarpetki lub buciki - tak
4.Rękawiczki niedrapki - koniecznie
5.Śpiochy (rozm. 56)- ale nie dużą ilość, Tymek praktycznie od urodzenia był na nie za duży

II CZĘŚĆ KĄPIEL I HIGIENA
1.Ręcznik kąpielowy z kapturkiem (x4) miałam 2 na poczatek i stykało
2.Mydło (dla niemowląt)jest mydło w cremie Johnsona Natural - bardzo łagodne- polecam
3.Płyn do kąpieli- tak
4.Balsam po kąpieli - tak
5.Oliwka- nie, podobnie jak Izabell zużyłam ją ja, stosowałam balsam
6.Chusteczki nawilżane dla niemowląt - koniecznie
7.Gaziki sterylne - tak do pielęgnacji pępulka
8.Spirytus- rozcieńczony, poproś w szpitalu niech ci powiedzą proporcje bo ja już nie pamiętam
9.Pieluchy tetrowe/ flanelowe (x5) - tak, mój mały traktował je jak przytulanki
10.Waciki do uszu- patyczki z ogranicznikiem
11.Posypka do pupy - kupiłam ale nie stosowałam
12.Sól fizjologiczna - nie pamiętam teraz, chyba nie kupowałam
13.Pieluch jednorazowe - pampersy, huggis (2 opakowania dla niemowląt) - o tak
14.Wanienka z leżaczkiem - tak
15.Szczotka do włosków - tak
16.Nożyczki do paznokci - tak
17.Aspirator do nosa - kupiłam przy pierwszym katarku
18.Mata na przewijak - nie, ale miałam takie ceratki na wyjścia do przewijania w miejscach publicznych
19.Termometr do kąpieli - tak
20.Termometr dla dziecka - miałam elektroniczny ale szybko się rozwalił, potem używałam na rtęć
21.Myjka - tak
III CZĘŚĆ KARMIENIE
1.Butelki 125 ml i 250 ml (x2) - tak
2.Smoczki (x3) - tak
3.Laktator - tak
4.Wkładki laktacyjne - tak
5.Podgrzewacz - tak
6.Pojemniki na pokarm - nie, był razem z laktatorem
7.Poduszka do karmienia - nie stosowałam
8.Szczotka do butelek - tak
9.Śliniaczki - dostałam ich masę w upominkach a zaczęłam stosować dopiero ok 3 miesięcy po urodzeniu
10.Proszek do prania dla niemowląt - tak i płyn do płukania
IV CZĘŚĆ POKÓJ
1.Mebelki – łóżeczko + materac, komoda +przewijak, szafa​
2.Fotel do karmienia​
3.Zasłony + firanka​
4.Lampka + klosz​
5.Dywanik​
6.Naklejki na ściany
7. Kosz wiklinowy (ewentualnie)
V CZĘŚĆ INNE POTRZEBNE RZECZY
1.Wózek wielofunkcyjny (gondola + spacerówka) + torba+ moskitiera​
2.Fotelik samochodowy + isofix​
3.Pościel (x4)​
4.Prześcieradło (x5)​
5.Cerata pod prześcieradło​
6.Kołderka i poduszka​
7.Leżaczek​
8.Kocyk i poduszka do wózka (komplecik)​
9.Karuzela do łóżeczka​
10.Kosz na pieluchy​
11.Kocyk mały​
12.Kocyk duży​
13.Rożek​
14.Grzechotka​

patrz dopiski ;-)

dziewczyny ja mam kilka pytań:
-czy nie wystarczy 2 ręczników z kapturkiem ( są dosyć drogie, wiec tylko sie tak zastanawiam)?
-czy pieluch tetrowych nie trzeba powinno sie miec wiecej, np. 10 tetry i 5 flanelowych)?
- czy butelek na samym początku tez musze kupic 4 szt., a smoczków- 3szt? i po co tyle smoczków ( moge przypuszczać,że są po prostu rózne i dzidzia ma sama wybrac jaki jej bedzie pasował, tak???)

i tak sobie pomyslałam,że jak wpisujecie wkładki laktacyjne, to moze odrazu dopiszmy podkłady poporodowe ( mi kolezanka poradziła podkłady firmy bella, sa na allegro), bo nawet najwieksze podpaski mogą ponoć nie wystarczyć.

Rewelacyjne podkłady poporodowe Bella10szt Gratis (575048318) - Aukcje internetowe Allegro

Masz zupełna rację :tak: A butelka to starczy jedna dla świętego spokoju.

Zanalazło by się jeszcze parę rzeczy do wykreślenia;-):tak:

Masz zupełna rację :tak: A butelka to starczy jedna dla świętego spokoju.

Zanalazło by się jeszcze parę rzeczy do wykreślenia;-):tak:

Jedna butelka to za mało, nie każda z Nas będzie mogła (czy chciała) karmić piersią więc z jedną butelka i jednym smoczkiem nie wyrobi, mleko, woda, herbatki do przepajania dziecka - przecież nie będzie za każdym razem wylewać i wyparzać od nowa podczas gdy mały wyjec głośno się domaga.

kasiu można się zastanowić nad koniecznością 2 kocy skoro i tak na początku będziesz używać rożka, to akurat zawsze można dokupić

No cóż ja zakładam pełne karmienie piersią :tak:
Jeśli będzie coś nie tak z pokarmem to butelki zawsze zdążę kupić :tak:

Przy karmieniu sztucznym mlekiem to na pewno jedna za mało.

A jeszcze co do kosmetyków Oilatum to ja nie będę szaleć. Mydełko kosztuje 20 zł, wiec puki mały człowiek nie jest alergikiem...

reklama
Napisałam Kasi co ja stosowałam i mam zaufanie, sama wybierze jaki kosmetyk kupi. Niektóre dzieci ładnie się chowają na Nivei a inne po Johnsonie - mój malec pierwszy rok nie tolerował kosmetyków sklepowych więc kupowaliśmy Oilatum - swoją drogą to bardzo wydajne kosmetyki więc uważam że warto było.

Do góry