reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

Jezeli chodzi o wyprawke to jestem na etapie rozstrzygniecia swojego wlasnego wew. dylematu: ekologicznie czy wygodnie?

Chodzi mi oczywiscie o pieluszki, jednorazowe czy wielorazowe. Ta decyzje trzeba podjac wmiare wczesnie, gdyz zakup pieluszek wielorazowego uzytku wiaze sie z pewnymi kosztami i dosc duza wiedza do opanowania :-)

Dlaczego wielorazowego uzytku?
Po pierwsze, zwarzywszy na fakt, iz jedna pieluszka jednorazowa rozklada sie do 400lat a dziecko zuzywa ok 4tys to mysle sobie, ze nie chce aby moje dziecko zylo w "plastikowo-zasranym" swiecie tylko dlatego, ze mama byla zbyt leniwa i wybrala pieluszki jednorazowe.
Po drugie czytalam, iz pieluszki jednorazowe zawieraja poliakrylany (żelowa substancja chłonna ) silnie alergizująca ktora jest przyczyna Syndromu Szoku Toksycznego. Substancja ta wycofana została z tamponów dla kobiet już w roku 1981, wiec dlaczego wciaz uwywa sie jej do produkcji pieluch (zwlaszcza, ze pupcie dzieciece sa tak delikatne)?
Po trzecie, jezeli chodzi o chlopcow (jeszcze nie wiem co bede miala) to jednorazowki podwyzszaja temperature jader o 1.5 stopnia celcjusza. Naukowcy dowadza tym samym, iz podwyższona temperatura krocza we wczesnym dzieciństwie ma związek ze zdrowiem, płodnością i prawidłowym funkcjonowaniem jąder w dojrzałym wieku.:szok:
Po czwarte, Do produkcji plastiku zawartego w jednej pielusze jednorazowej zużywa się szklankę ropy. Czy ja chce aby moje dziecko nosilo rope na tylku:baffled:

Z drugiej strony:

Dlaczego mysle o jednorazowkach, mimo iz znam tyle faktow przeciw nim:baffled:
Coz. Oczywiscie z wygody. Jednorazowek nie trzeba prac i suszyc. Gdybym miala balkon, badz duze mieszkanie to bym tej kwesti nawet nie rozwazala, ale mieskznaie mam male i miejsca na suszenie pieluch brak :baffled:
Nie wiem co zrobie. Dzisiejsze pieluszki wielorazowe to zaawansowana technologia, z wygladu praktycznie nie roznia sie od jednorazowek, sa wykonane z naturalnych chlonnych materialow...i ...takie materialy jak bambus dluugo schna. A jak mam dziecku zmieniac do 30 pieluch dziennie, to za glowe sie lapie myslac gdzie ja wysusze te wszystkiew pieluchy:szok:

Zatem mam problem. Chce, zeby dziecko bylo zdrowe i zylo w czystszym swiecie, a mimo to musze myslec, jak ja sobie z ta ekologia poradze.
NIe wiem co wybiore. Wciaz o tym mysle. A co wy macie na ten temat do powiedzenia?
Bo mi sie cos wydaje, ze jak bede miala chlopca to nie bardzo bede miala wybor. :baffled: Nie chce doprowadzic ludzkosci do wymarcia, podgrzewajac synowi jadra 0 1.5oC :-D
Zartuje oczywiscie , choc nie bardzo jest mi teraz do smiechu.

PS. Tutaj znalazlam pieluszki wielorazowwe Pieluszkarnia :: Pieluszki formowane http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?k69,pieluszki-all-in-one-wszystko-w-jednym czyz nie sa slodkie? :-) Ale jak spojzycie na cene, to zobaczycie dlaczego tak wczenie mysle o ich ewentualnym zakupie :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Ja jak narazie nie mam dylematu mam narazie 18 pieluch tetrowych i jeszcze do kupie po pierwsze będzie to lato i mam gdzie wywiesić pieluchy a pieluchy wielorazowe tez będę używać na spacery i do lekarza

jestem okropna i nieekologiczna, bo wiem, że walka z tetrowymi pieluchami w moim przypadku skazana jest na niepowodzenie:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: na swoje usprawiedliwienie używam toreb ekologicznych:tak:

Myśmy z M. podjęli decyzję, że w większości będą to właśnie pieluszki wielorazowego użytku. A braliśmy wiele względów pod uwagę.... Lecz wiadomo, jednorazówki tez będą pod ręką.

Myśmy z M. podjęli decyzję, że w większości będą to właśnie pieluszki wielorazowego użytku. A braliśmy wiele względów pod uwagę.... Lecz wiadomo, jednorazówki tez będą pod ręką.

ja tez w wiekszosci bede uzywala tetrowych tych majteczek ceratowych na pieluchy. W sumie i tak do pracy chodzic nie bede wiec moge prac, a ze w lato urode to na balkonie moge suszyc pieluchy.
Jednorazowe bede stsowala jak gdzies bede szla daleko od domu czy w gosci czy tez do lekarza, ale tak to stawiam na tetre :]

veritaserum71 - wow nie wiedialam ze az tyle sie te pieluchy rozkładaja i ze maja takie kurdewłasciwosci szkodliwe szok !!!
Ja sie zdecydowalam na tetry jeszcze przed ciazą, wiem wiem ze bede musiala sie babrac z kupskiem na pieluszce z tonami pieluch do prania, ale wiecie mysle sobie ze moja matka dawła rade z trojka dzieci rok po roku i pieluchy tetrowe prala we frani a my mamy automaty i to z suszarkami. Ja osobiscie nadal upieram sie na tetry, kupie ich 70 a wiec 70 zeta mniej wiecej -na allegro chodza po 1 złotym pieluchy. Co i tak wychodzi taniej niz kupywanie 4 tysiecy pieluch jednorazowych, nawet chyba biorac pod uwage zurzycie wody, pradu i srodkow piorących.
Jak wspominałam nam balkon dosc duzy i podwieszana suszarke wiec z suszeniem nie bedzie problemu.
Ja tez słyszalam , ze dziecko w tetrze "szybciej" wychodzi z pieluch i sika do nocnika .
Ale ekspertem nie jestem bo to nasze pierwsze dziecko.

Tak samo chce dawac do jedzenia zdrowe jedzenie a nie gerberki danonki i cała reszte !!! ale to na razie teoria zobacyzmy jak wyjdzie w praniu :]

Tak samo chce dawac do jedzenia zdrowe jedzenie a nie gerberki danonki i cała reszte !!! ale to na razie teoria zobacyzmy jak wyjdzie w praniu :]

No i tu mam problem.... Bo wiadomo karmić piersią bym chciała max. długo lecz wiadomo bez przesady.:blink: Zważywszy, że ja mlekiem z butli plułam niesamowicie,:-D szybko przeszłam na konkretne jedzonko. :tak:
Ale pewnie z gerberów będę korzystać. Kiedyś przeanalizowaliśmy koszty takiego słoiczka i normalnej "papki" domowej roboty. I suma summarum wyszły podobne koszty.

Ja mieszkam na wsi płota dookoła chałupy, warzywa i te sprawy ale nie wiem czy przy dziecku będę miała czas i w ogóle chęci prać i gotować chodzi mi teraz o pieluchy i papki. Nie myślcie, że jestem jakaś wyrodna. Po prostu widzę po znajomych jak to jest z dzieckiem i myślę, że nie po to dożyłam takich lat żeby się męczyć teraz jak 20 lat temu. Ale te mamy, które mają inne podejście od mojego bardzo cenię i podziwiam no i trzymam kciuki za wytrwałość. No a karmienie piersią to podstawa-jeśli tylko będę mogła to chciałbym do roku czasu tak robić no ale tego jak będzie na prawdę to nawet najstarsi Indianie nie wiedzą.

reklama
Ja poki co jestem sama przerazona swoja decyzja, :-D ale postanowilam kupic tetrowe, przynajmniej sprobuje czy podolam. mam gdzie wieszac, wiec z tym nie bedzie problemu, a jednorazowe bede uzywac na spacer :) zobaczymy czy dam rade :-)

Do góry