reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

MATYLDA ja przez to,ze mam problem z waga Leny, to duzo czytalam o fotelikach i radzilam sie fachowcow.
Foteliki 9-36kg niestety nie sa bezpieczne.. lepiej sobie darowac :-(
I tak jak pisze EDYTKA Maxi cosi (X priori lub Tobi, )lub Romer w tym przedziale wagowym !!!!
https://www.babyboom.pl/forum/tu-za...hodowy-dla-dziecka-poradnik-39093/index5.html

A i warto kazdy fotelik najpierw przymierzyc w samochodzie. nawet najlepszy fotelik, zle zamontowany w samochodzie nie bedzie spelnial swojej funkcji. U nas jest problem za krotkich pasow, ale moze tez byc inna kwestia- inaczej wyprofilowane siedzenie samochodow i fotelik bedzie latac na boki, zamiast trzymac sie stabilnie :-) ....

Co do Chicco to tylko jedne model Chicco PROXIMA tak zle wypadl, a nie wszystkie foteliki tej firmy.

Nie da sie ukryc,ze najgorsze sa foteliki sprzedawane w supermarketach. One wogole by testu nie przeszly....Nie sa obejmowane testami, gdyz wiekszosc z nich nie jest sprzedawana na zachodzie.

Jak ktos duzo podrozuje to dobry fotelik to podstawa!!!

My na razie jezdzimy w pozyczonym RECARO by Maclaren 0-13kg (recaro produkuje fotele tez do wyscigowek ) On jest znacznie wiekszy niz standardowa kolyska i ma super "ochraniacze" na glowke ... Tak, wiec ile sie da Lena w nim pojezdzi, a jak przekroczy juz 9kg to pewnie Maxi cosy, albo Romer. Zrezygnowalam z fotelikow -0-18kg, gdyz tylko te bardzo drogie wypadaja w testach przyzwoicie, a i tak sa mniej bezpieczne niz 9-18kg.

Ostatnia edycja:
reklama
Poczytalam, poczytalam i ... chyba zostane przy moim pierwszym typie KIDDY COMFORT PRO (9-36 kg) dobrze wypadl w testach i jak juz mam wydac ok 1000 zl to wole miec fotelik na dluzej, bo perspektywa kolejnego takiego wydatku za rok (gora dwa) jest odstraszajaca a jakos nie moge sie przekonac do kupna uzywanego :zawstydzona/y:

Dziekuje dziewczyny za pomoc!

...............................................................................

Przed chwila przeczytalam tekst, ktory wklejam ponizej i ... znowu jestem w punkcie wyjscia - bo skoro lepiej nie uzywac fotelika dluzej niz 5 lat to chyba powinnam jednak poszukac tego w przedziale wagowym 9-18 kg...

Dziecko w używanym foteliku?

Czy dziecko w używanym foteliku jest tak samo bezpieczne, jak w nowym? Odpowiedź brzmi: NIE.
Zdecydowanie odradzamy używania fotelika nabytego z tzw. drugiej ręki, ponieważ nigdy do końca nie wiadomo, co się z nim wcześniej działo. Fotelik mógł brać udział w wypadku lub stłuczce. Jedynym wyjątkiem od tej reguły (lecz nie bez ryzyka) może być zakup fotelika od najbliższej rodziny lub dobrych znajomych.

Fotelik, który uczestniczył w wypadku, powinien zostać wymieniony. Może on być niebezpieczny z powodu uszkodzeń, bowiem te nie zawsze są zauważalne gołym okiem. Ekspertyzę takiego fotelika mogłoby przeprowadzić wyłącznie wyspecjalizowane laboratorium, ale jej koszt byłby niestety większy od zakupu nowego fotelika.

Producent udziela gwarancji bezpieczeństwa tylko pierwszemu
właścicielowi fotelika. Odradzamy eksploatację fotelików samochodowych przez okres dłuższy niż 5 lat od daty zakupu. Właściwości produktu mogą niepostrzeżenie ulec pogorszeniu wskutek starzenia się plastiku (m.in. pod wpływem działania promieni słonecznych), co może być niewidoczne. Konstrukcje starsze niż 4 lata nie odpowiadają również obecnym osiągnięciom w tej dziedzinie i znacznie słabiej chronią dzieci. Więcej na omawiany temat w artykule: http://fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_nowy_czy_uzywany,28.html

czyli teraz wybor jest pomiedzy:

1. http://allegro.pl/item1050264779_fotelik_maxi_cosi_tobi_2010_gratisy_wys_0zl_24h.html
2. http://allegro.pl/item1049187020_kiddy_infinity_pro_limited_edit_ursynow_od_reki.html
3. http://allegro.pl/item1039561320_romer_roemer_king_plus_trendline_mickey_kurier_0.html
4. http://www.allegro.pl/item1015375060_bebe_confort_iseos_tt_9_18kg_promocja_24h_waw.html

Ostatnia edycja:
MATYLDA to prawda z tymi uzywanymi fotelikami. Jedynie mozna miec uzywany fotelik od kogos kogo dobrze sie zna i wie,ze fotelik nie zostal uszkodzony. Tak jak ja mam teraz pozyczony od przyjaciolki, ktora kupia ten fotelik rok temu, a synek w tym foteliku jezdzil pol roku .
A co linkow, to ja bym brala albo Romer, albo Maxi cosi Tobi. Z tym,ze bardziej skaniala bym sie do Romer, bo widze,ze ma lepsza ochorne glowy, a to najwazniejsze.

matylda jezeli moge cos podpiwiedziec to nie polecam tego ostatniego bebe confort , starczy on na dlugo, poniewaz ma regulacje szerokosci ale nie byl on testowany(przynajmiej ja nigdzie wynikow nie znalazlam) i jak go ogladalam to te boki ma takie ruchome, fajny i tez bezpieczny jest romer king plus ale nie polecam dla "duzego "dziecka poniewaz bedzie mialo sa ciasno, maxi cosi tobi ma super mocowania(tzn.napinacz pasow) dostal 4 w testach z tego co pamietam,ma regulacje tez zaglowka ale niema on az takiej ochrony.natomiast roznica medzy maxi cosi priori a priori xp jest taka ze ten 2 ma napinacze pasow ale one w testach dostaly chyba 3.natomiast my mamy recaro youn sport Recaro Young Sport 9-36 kg - opinie o Recaro Young Sport 9-36 kg, co prawda dostal on 3 w testach ale pozostale foteliki te co wyzej opisalam to by wystarczyly u nas tylko na rok, poniewaz glowa Oskarowi wystawala,ale za to ma ochrone na glowe. i chyba to co 1 z najwazniejszych rzeczy jest po tym ze trzeba kazdy fotelik zamontowac przed kupnem do samochodu.

Ostatnia edycja:
extra te koszule!
ale czy nie sa za mocno wyciete? obawiam sie czy nie wychodzą ze spodni, tak że widać że to body (nieładnie by to wyglądało)
Czy któraś z was już kupiła?

Ostatnia edycja:
reklama
Wózek MINI BABY DESIGN ESPIRO + gratis PARASOLKA (1018916376) - Aukcje internetowe Allegro dziewczyny myślę nad tym wózkiem co Wy na to? chcemy kupić taki który będzie mniejszy od naszego vulcano i będzie się składać łatwo a nie jak nasz najpierw trzerba wypiąc siedzisko a potem składać ;

Beatko nie wiem czy już kupiłaś ten wózek, ale powiem ci szczerze, że ja mam identyczny od miesiąca i jestem bardzo zadowolona, bo niestety mój wielofunkcyjny sie "troszkę" popsuł,i musiałam z dnia na dzień kupić nowy a poza tym babci ciężko było tamten po schodach znosić, a ten jest naprawdę fajny i leciutki, moja mała bardzo w nim lubi jeździć, my mamy kolor szaro-czerwony, no ale w zestawie nie dostaliśmy parasolki, składa się szybko i ma poręczną rączkę do przenoszenia, jedyny minus jak dla mnie to brak jakiejkolwiek możliwości regulowania sobie rączki - no ale to pewnie pozostałości przyzwyczajenia po wielofunkcyjnym, a plusem dla mnie jest możliwośc rozłożenia oparcia całkowicie do poziomu, nawet moja raz już tą pozycję wypróbowała, co prawda moja Monia bardzo mało śpi w wózku ale taka pozycja zawsze jest wygodniejsza niż spanie na siedząco, więc ogólnie polecam

Do góry