reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy - wszystko co potrzebne mamom i dzieciaczkom

Reasumując tak na szybko

LISTA DLA MAMY DO SZPITALA

1. Koszule krótki rękaw i na ramiączkach-więcej niż 2 bo mogą Ci się szybko ubrudzić -czy krew czy nawał mleka;)ja mam 4 rozpinane z krótkim i jedna specjalna do karmienia -jeszcze 2 na ramiączkach kupie;)
2. Szlafrok cienki- będzie maj/czerwiec/lipiec więc cieplutko
3. Kapcie do szpitala-najlepiej żeby w domu były 2 na zmianę i jakieś klapki pod prysznic;) można też mieć tylko takie prysznicowe
4. DUŻE podpaski albo takie podkłady wkładki porodowe i w ogóle zapas podpasek –
5. Majtki-figi po porodzie krocze obolałe nie zniesie stringów a ja na codzien tylko stringi
6. Majtki jednorazowe do podtrzymywania podkładów
7. Podkłady takie na łóżko ja kupuje 2 paczki bo potem jako jednorazowy przewijak się przydadzą albo przy odpieluchowywaniu dziecka w nocy do łóżeczka
8. Szare mydło-wspomaga gojenie krocza ,tantum rose na obolałe krocze do nasiadówek /ppłukania
9. Szczoteczkę do zębów i pastę nowe żeby leżały w torbie żeby nie zapomnieć wiadomo
10. Kosmetyki do szpitala według uznania (szampon, płyn do h. intymnej, mydło itd.)
11. Butelka wody niegazowanej z dziubkiem do porodu w ogóle woda min do szpitala
12. Herbatki laktacyjne-do szpitala granulowaną ja potem do domu normalna parzoną -bocianka zapewne.
13. Ciuchy na wyjscie-przewidzieć obolałekrocze lub blizne po cc wiec luźne ,nie uciskajace i przewiewne
14. Staniki do karmienia
15. Laktator jeśli elektryczny to z możliwością przejścia na ręczny jak by gniazdka były pozajmowane!
16. Wkładki laktacyjne-po 1 chronią sutki od stanika chronią stanik przed zalaniem lub kremem/maścią -no i ubrania przed zalaniem
17. Termometr do szpitala
18. Mała butelka coca-coli, zwykła czekolada mleczna, kanapki dla faceta - czekolada i cola doda mamie energii i sił do porodu, kanapki nie pozwolą ojcu zasłabnąć z głodu i nadmiaru emocji
19. Nakładki silikonowe do karmienia - uratowały mi i Natalce życie. Nie każde dziecko umie się właściwie przyssać, nie każda pierś jest idealna do złapania. Początki karmienia też są trudne, nieraz sutki pokaleczone - wtedy kapturki są bardzo pomocne.
20. Krem BEPANTHEN - zbawienie na obolałe i pokaleczone sutki, dla dziecka na odparzenia, podrażnioną pupkę.
21. Dokumenty: dowód, kartę ciąży, wynik ostatniej morfologii, badania na hiv, kiłę i koniecznie badanie z grupą krwi, badanie na czystość pochwy (wymaz na paciorkowca)
22. Dla taty fartuszek jednorazowy do uczestniczenia w porodzie i kapcie (albo nakładki szpitalne na buty).
23. Kubek do picia i sztućce
24. Dwa ręczniki kompielowe (ręczniki jednorazowe)
25. Telefon i ładowarka

Jakby coś Wam przyszło do głowy to piszcie! Będę edytować.

Ostatnia edycja:
reklama
u nas trzeba mieć jeszcze ciuszki dla malucha swoje (moze być w szpitalnych), chusteczki i trochę pampersów, jakieś 2 pieluszki tetrowe też się przydadzą, cieniutki rożek (bo lato), jakiś lekki kocyk. Z kremów na obolałe brodawki to polecam maltan.
Dla taty taki fartuszek jednorazowy do uczestniczenia w porodzie i kapcie (albo nakładki szpitalne na buty).
No i wiadomo mama musi zabrać dowód, ubezpieczenie (nie wiem jak to jest teraz z tym nowym systemem, że pesel starczy), kartę ciąży, wynik ostatniej morfologii, badania na hiv, kiłę i koniecznie badanie z grupą krwi, badanie na czystość pochwy (wymaz na paciorkowca)

Nie pamiętam co więcej :)

Ostatnia edycja:
MamaWikusi popieram Twój pomysł. Lista świetna. Uzupełniana sukcesywnie będzie super ściągą:-) Potem wystarczy wydrukowac, odhaczać i pakować do torby. :-)
Śledzę inne zakupowe wątki, marcówki podały fajny link do koszul nocnych. Są śliczne, ale pewnie niektóre z was juz naja ten sklep i ich towar:tak:
Alles - producent bielizny - alles.pl

Albo nie doczytałam, albo brakuje na niej Tantum Rosa, o którym już była mowa- mnie bardzo pomagało, i ręczników kąpielowych- tez przydadzą się dwa, bo mogą zostać zakrwawione. U nas trzeba tez zabrać swój kubek i sztućce.
Ja brałam jedną koszulę na jeden dzień (czyli razem 4) bo nie wytrzymałabym w jednej dwóch dni - 48godzin non stop(zwłaszcza, ze w czerwcu może byc gorąco). Poza tym przy nawale pokarmowym ciągle miałam te koszule zalane mlekiem- masakra!

Dziewczyny, ja znalazłam w necie taka listę.. można z niej pouzupełniać jeszcze to, czego brakuje i dopisac do listy sa_ry

[FONT=Arial, sans-serif]1. Wózek+ ( torba, moskitiera, folia przeciwdeszczowa, parasolka, śpiworek)
2. Fotelik samochodowy
3. Łóżeczko
4. Laktator+ osłonki+ pojemniki do przechowywania pokarmu+ torba
5. Termometr zwykły i do wody
6. Wanienka+ stelaż pod wanienkę
7. Materacyk do kąpieli+ myjka
8. Pościel 2x+ rożek, przybornik, baldachim, osłonka na łóżko
9. Prześcieradło na gumkę
10. Kołdra i podusia+ śpiworek
11. Kocyk ciepły i cieńszy
12. Przewijak+ 2 pokrowce
13. Materac(kokos, pianka, gryka)
14. Leżaczek/bujaczek
15. Mata edukacyjna
16. Butelki
17. Smoczki, pojemnik, zatyczki
18. Termopokrowiec na butelkę
19. Pieluszki tetrowe ( 10 sztuk) pieluszki flanelowe (10 sztuk)
20. Chusta do noszenia
21. Pampersy pampersbaby
22. Proszek do prania białych, kolorowych rzeczy
23. Zabawki dla dzidzi ( grzechotki itp.)
24. Sól fizjologiczna
25. Sól morska do noska
26. Coś do przemywania kikuta pępka
27. Aspirator do noska lub gruszka
28. Krem do buzi
29. Sterylne gaziki
30. Krem do pupy
31. Chusteczki mokre
32. Patyczki do uszu
33. Kosmetyki do kąpieli i pielęgnacji
34. Szczoteczka/ grzebyk do włosów
35. Coś na ciemieniuchę
36. Nożyczki do paznokci
37. Koszule nocne do szpitala
38. Pantofle do szpitala
39. Szlafrok do szpitala
40. Podkłady poporodowe
41. Majtki poporodowe
42. Biustonosze do karmienia
43. Kosmetyki do pielęgnacji biustu [/FONT]

Lista jest tylko z rzeczami dla Mam dla Dzieci będzie oddzielna :tak:
Jak już ją dopracujemy i stworzymy tą Dzieciową to zrobimy wątek :tak:ale to po 16 tej bo muszę do pracy zaraz :rofl2:

dmuchawiec nie doczytałaś ;-)

reklama
Dziewczyny genialna lista! Na pewno bardzo się przyda ;-)

Ja byłam na spacerze i oczywiście zahaczyłam o ten dziecięcy sklep wyprzedażowy o którym Wam mówiłam ;-)
Kupiłam ślicznego malutkiego pajacyka z 9,90zł!

Zdjęcie0899.jpg

Do góry