reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy - wszystko co potrzebne mamom i dzieciaczkom

A Kochane, powiedzcie mi, co z wyprawką dla mam? Pomijam ciuchy ciążowe, typu spodnie, tuniki, leginsy, sukienki. Ale już takie poważniejsze i praktyczniejsze rzeczy...? Na mojej liście - laktator, może poducha do spania i karmienia - rogal, jakiś szlafrok lżejszy (do szpitala), koszule rozpinane, stanik laktacyjny albo chociaż z odpinanymi ramiączkami i... koniec?:baffled:
koszule krutki rękaw i na ramiaczkach-wiecej niz 2 bo mogą ci sie szybko ubrudszić -czy krew czy nawał mleka;)ja mam 4rozpinane z krutkim i jedna specjalna do karmienia -jeszcze 2 na ramiączkach kupie;)
szlafrok cienki- mam juz
Kapcie do szpitala-najlepiej zeby w domu były 2 na zmiane jak by się coś ubrudziły-bratowa meza sobie krwia uciaprała:no: a i jakieś klapki pod przysznic;)
Ważne DUŻE podpaski albo takie podkłady wkładki porodowe i wogóle zapas podpasek -ja majtki-figi sobie musze kupic bo po porodzie krocze obolałe nie zniesie stringów a ja na codzien tylko stringi
podkłady takie na łóżko ja kupuje 2 paczki bo potem jako jednorazowy przewijak sie przydadzą albo przy odpieluchowywaniu dziecka w nocy do łóżeczka szare mydło-wspomaga gojenie krocza ,tantum rose na obolałe krocze do nasiadówek /ppłukania
ja kupuje szczoteczke do zębów i paste nowe żeby leżały w torbie żeby nie zapomnieć wiadomo kosmetyki do szpitala
butelka wody niegazowanej z dziubkiem do porodu wogóle woda min do szpitaka Herbatki laktacyjne-do szpitala granulowaną ja potem do domu normalna parzoną -bocianka zapewne.
ciuchy na wyjscie-przewidzieć obolAłekrocze lub blizne po cc wiec luźne ,nie uciskajace i przewiewne
staniki do karmienia bluzki też sie przydadzą
ja spódnice ciemne długie luźne sobie kupie na początek po porodzie
Laktator jeśli elektryczny to z możliwością przejścia na ręczny jak by gniazgka były pozajmowane!
Wkładki laktacyjne-po 1 chronią sutki od stanika chronią stanik przed zalaniem lub kremem/mascia-no i ubrania przed zalaniem
Termometr do szpitala

Mi też się podoba ten wózeczek. I do windy mi się zmieści, (te nieszczęsne, jedyne 60cm... )
Co raz bardziej zastanawiam się nad wózkiem-używką. Chociaż nie powiem, dla pierwszego dziecka chciałabym wszystko najlepsze, wypaśne, śliczne no i nowe. To chyba normalne? Powiedzcie proszę, że TAK :-D

Też mam właśnie gruby szlafrok - taki gruby, że w nim nie chodzę bo mi za gorąco:-) Na lipiec w moim przypadku, odpada.
TAk ALE LEPIEJ UŻYWANY WÓZEK ALE DOBRY NIŻ ŁADNY NOWIUTKI badziew brat meza chciał uzywany zona uparła sie na nowy za 400zł 6miesiecy nie wytrzymał i sam zaczoł się składać-potem nasz pozyczali tamtego wywalili i na allegro upolowali tej samej firmy co mój a na początku same plusy miał bo lekki składany ,a nasz wedlug nich to był stary cieżki złom-a czeka na 3 dziecko wyglada całkiem całkiem a po drodze inne dziecko woził;)-cieżki to fakt i duzo miejsca zajmuje ale wygoooooodny

reklama
Mama Trójki super ta Twoja lista, bardzo pomocna, ja bardzo dziękuję za napisanie jej :tak:

Co do wóżka to ten co mi się podoba 1600 zł kosztuje nowy, więc chyba to nie jest badziew, tym bardziej, że bardzo dużo opinii o nim pozytywnych

ja mam cienką bawełniana koszule na ramiączkach i do tego do kompletu cieniutki szlafroczek w domu wogule nie śpie w żadnych koszulach piżamach nienawidzę a ten komplet zamawiałam juz parę lat temu na allegro na wyjazd no i hmmm miał być rozmiar M a jak przyszedł to to M wyglądało jak XL :szok: wtedy dwie takie jak ja by weszły w to i pamiętam że pomyślałam a to trudno przyda sie kiedys na ciąże hah ... no i sie własnie teraz przyda :-D;-) na pewno kupie ze 3 sztuki biustonoszy do karmienia a cała wyprawkę do szpitala będę niedługo zbierać ale muszę podpatrzeć na liste co jest potrzebne bo juz nie pamietam dokładnie wiem że z małym spakowana torba do szpitala stała spakowana od 7 miesiąca wiec jeszcze 2 miesiące i trzeba sie pakować hahha :-);-):-D

ja kupowałam przy Arturze wszystko z myślą, że jedynakiem nie będzie, że nie będę sprzedawać tylko magazynować dla drugiego dziecka
pojechałam wtedy po bandzie - prawie wszystko nowe: wózek, sterylizator, laktator, muszle laktacyjne i milion innych pierdół
moim zdaniem, jesli macie gdzie trzymac i planujecie więcej dzieci to warto zainwestować nawet w nówki [jeśli macie na to kasę oczywiście] - poczytać opinie [np. o wózku] i koniecznie, ale to koniecznie pojechać do hurtowni/sklepu i sprawdzić jak wygląda
zaletą nowego wózka jest gwarancja - dlatego ja polecam nowy wózek kupować tak ze 2 miechy przed porodem - żeby gwarancja nie uciekała ale żeby zdąrzył wywietrzeć

fotelik - ja uznaję dwie firmy - maxi cosi i romer - one najlepiej wypadają w testach, a to jest bezpieczeństwo
nam facet w hurtowni powiedział mądrą rzecz: wózek może byc gorszy, ale fotelik to priorytet

a z pieluch to polecam kupic jeszcze kilka flanelowych - są miłe w dotyku - ja używałam np jako prześcieradło do wózka - na materacyk podkład o którym była mowa wyżej - bo czasem [zwłaszcza latem, gdy dziecko nie jest grubo ubrane] zdarzy się wypadek przy pracy; a na podkład pieluszk flanelowa - podkład można wywalić, a pieluszkę wyprać łatwiej niż materac

Ostatnia edycja:
Dziewczyny z zainteresowaniem czytam wszystkie Wasze uwagi o wózkach i reszcie wyprawki. Ja narazie nic nie kupuję. Jeszcze nie wiemy czy to chłopiec czy dziewczynka. Ale jak patrzę na Wasze łupy:-) oj kusicie...

CO DO LISTY DLA MAMY DORZUCĘ SWOJE 3 GROSZE...

- mała butelka coca-coli, zwykła czekolada mleczna, kanapki dla faceta ;-) - czekolada i cola doda mamie energii i sił do porodu, kanapki nie pozwolą ojcu zasłabnąć z głodu i nadmiaru emocji ;-)
- nakładki silikonowe do karmienia - uratowały mi i Natalce życie. Nie każde dziecko umie się właściwie przyssać, nie każda pierś jest idealna do złapania. Do tego dochodzi płacz dziecka, nasz stres, że dziecko płacze a wszyscy wokoło się patrzą i oceniają nas jako matkę... W domu na spokojnie można nauczyć dziecko ssać pierś, ale w szpitalu zdecydowanie łatwiej przez kapturki. Początki karmienia też są trudne, nieraz sutki pokaleczone - wtedy kapturki są bardzo pomocne.

- krem BEPANTHEN - zbawienie na obolałe i pokaleczone sutki, dla dziecka na odparzenia, podrażnioną pupkę.

Mam gości ;-) uzupełnię później :-)

Ostatnia edycja:
Nika ja uwielbiam tę stronę, zawsze sprawdzamy jak wypadają foteliki
dla Artura pewnie za rok będziemy znów coś wybierać,
teraz kuzynka pożyczy nam kubełek maxi cosi, więc się nie muszę martwić o to :-)

reklama
_anula mam taki komplet (koszulka i szlafrok), materiał nie jest najwyższych lotów, ale sama byłam zaskoczona jakością za tę cenę, fajnie sprawdza się w praniu, nic się nie rozciąga ani wyciąga. Polecam firmę MUZZY - mają naprawdę dobre jakościowo piżamu i szlafroki. Ostatnio w Leclerc były koszule nocne, rozpinane do połowy klatki piersiowej - idealne do karmienia- i w zawrotnej cenie 24,99zł. Sama nie wiem dlaczego nie kupiłam,a długo ogladałam.

Do góry