reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy - wszystko co potrzebne mamom i dzieciaczkom

Sa_raa Odnośnie wózka..No właśnie chyba nie musi być koniecznie jak najlżejszy, mieszkam w domu rodzinnym, nie zanosi się na zmiany, mam do pokonania 5 schodów, to nie jest dużo, ale nie mam pojęcia, co jest dobre... Doświadczone Mamuśki pomożecie coś, a może któraś z Was ma Dzieciaki w rodzinie i wie co jest dobre. Wiecie coś na temat tej firmy TAKO?

A jeśli chodzi o pozycjoner to chyba nie kupię, myślę, że kocyk wystarczy... Może gdybym miała kupę kasy to tak...ale w tej sytuacji to chyba nie za bardzo....

Dziewczyny wiecie może ile taka wyprawka dla malucha może kosztować? Taka od A-Z, wszystko od podstaw? Myślicie, że 5000zł czy więcej? Przy przyjęciu, że wózek i łóżeczko (już ze wszystkim) będzie kosztować max 3000zł. Bo nie wiem na jakie wydatki mam się szykować...

Ostatnia edycja:
reklama
Isis słodki ten kocyk i cena przystępna... chciałabym już powoli kupować rzeczy dla Maluszka, ale nie mogę bo planuję remont generalny w pokoju i nie wiem kiedy uda mi się zacząć... poza tym jeszcze chyba się boję trochę...:-(

morena ciężko jest wycenić wyprawkę zależy kto co chce - jakiej jakości a często jakiej firmy, co już posiada, czego potrzebuje a co kupi tylko dla wygody. Możesz się zamknąć w 3000 z wózkiem i łóżeczkiem.

Przy pierwszym dziecku a nawet i drugim i kolejnym często szalejemy i kupujemy za dużo, za drogo i czasem nie potrzebne rzeczy albo coś co można zastąpić jak w przypadku wałeczków zamiast których sprawdza się koc :tak:

Nikt chyba się nie porwie na to, żeby Ci wycenić...koszty będą uzależnione od Ciebie tak na prawdę

Jeśli chodzi o TAKO kiedyś znajoma miała i bardzo lubiłam ten wózek ale to było 7 lat temu teraz nie pomogę...

ISIS słodziaki:sorry2:

Morena ja jestem po spacerze po sklepach i powiem tak: jedo fyn jest fajny tak jak xlander ale oba to wózki typowo miejskie. Tako jest wózkiem który pojedzie wszędzie. Miasto i wies mu nie straszne. Jeździłam jeszcze Quinnym trójkołowym i wózkiem o 4 pompowanych nieskretnych kolkach. Każdy ma plusy i minusy. Musisz pomyśleć gdzie bedziesz wózkiem jeździć. Ja muszę kupić wózek co nie boi się terenów leśnych i biorę tako (tylko ze podwójny). Poza tym w sklepie do mnie przemówił. Zwłaszcza tako Warrior.

jej ja jestem jakaś zacofana bo nawet nie miałam pojęcia że takie wałeczki istnieją :szok: hah ale raczej nie kupie nigdy niczego nie podkładam synkowi żeby sie nie przewracał układał się tak jak mu było wygonie i już;-)

Isis jakie piekne te kocyki !!!!!!!! jej juz dodałam do obserwowanych i będziemy zamawiać synek się nimi też zachwyca są suuuper !!!:-)

isis ten sprzedawca ma piękne rzeczy taki ręczniczek do kompletu super !!
http://allegro.pl/sliczne-okrycie-kapielowe-recznik-z-kapturkiem-hit-i2909373711.html

saara mam takie samo zdanie co do wyprawki :tak: jak ktoś chce zaszaleć to i 5 tys bedzie mało ;-) ja teraz staram się spisywac rzeczy których naprawdę będę potrzebowac i uzywać jak sie ma drugie to mniej więcej wiadomo co było kupione na darmo i trzymać sie tylko listy nie ma sensu chyba szaleć z ubrankami rozm 50/56 pamietam że synek większości nie załozył i rozdałam nowe z metkami po rodzinie bo to co kupiłam to kupiłam a jak przychodzili znajomi i rodzina do małego to przynosili najczęściej te małe ubranka teraz powiem że jak ktoś chce przynieść ubranka to tylko takie od rozmiaru 62/68 i większe a co ;-)

Ostatnia edycja:
Isis- kocyki i ręczniczki sliczne
Morena- co do wydatków to tak jak pisze sara duzo zalezy od tego co kupisz, jak dla mnie to część rzeczy mozna kupić używanych np. wózek, kołyskę, fotelik do samochodu, łóżeczko (to właściwie dostałam, jeszcze wanienke i przebierek też miałam od kogos) i ubranka zwłaszcza ta najmniejsze bo naprawdę nie zposób je zniszczyś a nawet jesli np. jeden komplet z H&M kosztyje 40 zł to za 5 jest już 200, do tego sfeterek, bluza, spodnie, sukienka i jest ładna sumka. Ja ubranka prawie wyłącznie używane kupiłam, fakt szukałam takich perełek ślicznych niezniszczonych ale zaoszczędziłam sporo. Na innych wiadomo nie watro oszczędzać z droższych kupowałam np. kosmetyki Musteli, drogi matrac, pościel. A reszta to już podobne ceny butelki, smoczki
Zalezy też czy cos dostaniesz, my podostawaliśmy też troche ubranek, nawet od osób od których się nie spodziewałam, czasem byłam nawet zła bo sama chciałam wybrać kurteczkę czy sukieneczkę, ale z perspektywy czasu i tych wydatków to ciesze sie ze podostawałam trochę ciuszków.
Ja myśle ze w sumie wydałam ok 4000 (wózek+fotelik ok 2000), ale licze też np. kosmetyki dla siebie, dużo rzeczy wyszło w praniu, niektórych rzeczy tez niewiadomo jak liczyś do wyprawki czy do wydatków biażacych, napewno lepiej mieć odłożone troche na takie niespodziewane
Jeszcze takie koszty jak np. połozna, niektórzy ją dodatkowo opłacaja wiadomo to nie wyprawka ale też wlicza sie w koszty "dziecka"

MORENA - ja kupiłam wózek firmy TAKO dla córki - fakt, że to było 8 lat temu i wózki te były zupełnie inne od tych dziesiejszych TAKO. Niestety nie byłam zadowolona, wózek był koszmarny, bardzo ciężki, ciężko się go prowadziło, ciągle coś odpadało, się nie zapinało. Po 3 m-cach go sprzedałam, straciłam co prawda połowę ceny, ale miałam go dosyć. Dołożyłam trochę i kupiłam używane Chicco Trio. Z tego Chicco byłam bardzo zadowolona, świetna gondola, aczkolwiek jest to wózek typowo miejski i na wycieczce np. było ciężko.

Potem moja córka dostała wózek dla lalek firmy Tako. Po 2 miesiącach wylądował na śmietniku, bo zwyczajnie się rozsypał, był to prezent od dziadków, nie zostawili paragonu, więc nie było jak reklamować.

Może niesłusznie, ale jestem źle nastawiona na firmy TAKO, do jakości tych wózków, choć teraz ich wózki wiadać są z innych materiałów, zupełnie nowy design, ale nie odważę się próbować.

Teraz chciałabym kupić fajny, funkcjonalny dobrej jakości wózek. Nie wiem czy damy radę kupić nowy [zależy od finansów w firmie], bo to pewnie będzie powyżej 3tys., ale jeżeli nie to będę szukała dobrych używek.
Myślałam wstępnie o tym X Landerze 4w1. Bardzo mi się kolory podobają.

Co do kosztów wyprawki to jest jak ze wszystkim - możesz się zmieścić w 5tys., ale to zależy co będziesz chciała kupić, jakiej jakości, marki itd.

TERI - co do ciuszków to ja akurat uważam, że warto mieć ich troszkę w najmniejszym rozmiarze. Z Natalką nie mieliśmy w ogóle kasy i wszyscy mówili, abym kupowała większe ciuszki [62,68], bo będą na dłużej. I OK, były na dłużej, tylko moje dziecko się w nich topiło przez pierwsze 2 m-ce. Po domu OK, ale jakieś wyjście gdzieś to był już problem. Natalka była przeciętnym dzieckiem - 3.350g, 57cm, więc ani mała ani duża.

Teraz urodzimy w fajnym czasie, pewnie od razu będą spacerki i stwierdziłam, że moje dzieciątko musi też jakoś wyglądać :-). Kupiłam 3 zestawy w rozm. 56 - takie powiedzmy bardziej wyjściowe :).

DZIEWCZYNY - nie wiem jakie jest Wasze nastawienie do lumpeksów - ja nie mam z tym problemu. Odkryłam je dosyć późno, bo jak Natalka miała z 2,5 roku, ale takie cudeńka przynosiłam, że naprawdę niemożliwe i za śmieszne pieniądze. Pamiętam jak upatrzyłam sobie piękną sukienusię jeansową w C&A w Silesii. Kosztowała 89zł. Nie kupiłam, bo stwierdziłam, że to przesada. Za kilka tygodni kupiłam tę sukienkę w lumpeksie za 8zł.
Dla takich maluszków te rzeczy są jak nowe, prawie nieużużywane, nieraz się trafiają z metkami.
Gdybym mogła chodzić pewnie szukałabym już tam czegoś :-).

Ostatnia edycja:
wiecie moje dziecko urodziło sie 2970 i bardzo powoli przybierało na wadze, terza ma prawie 12 i waży 8. Ja używałam 50 i 56 dosc długo ok 2-3 mc. Ale już pod koniec ciazy wiadomo czy dziecko będzie większe i czy sie zaopatrywać w mniejsze rozmiary, sa tez dzieci które przy urodzeniu są okruszkami a przybierają bardzo szybko.
A co do Tako to jestem tak raczej negaywnie nastawiona, znajomi mieli i raczej nie chwalili ale to też zalezy czego oczekujesz od wózka

reklama
NATIS a to tak na wyjścia wiadomo trzeba mieć trochę tych mniejszych dla synka na zimę to miałam kombinezonik więc co miał pod spodem to nie wazne było a po domu śmigał w ciuszkach używanych więc wtedy nie opłacało się mieć za dużo nowych wyjściowych no ale teraz w lato to wiadomo że juz inaczej takich sukienek na 50/52 na pewno będę mieć ;-) co do lumpeksów to ja często zaglądam małemu zawsze cos upatrzę często to prawie nowe rzeczy aa i wczoraj byłam własnie na polowaniach w lumpeksie i kupiłam juz kilka malutkich sukienek jak nowe z H&M zara za 5 / 6 zł :-):-D nie mam z tym problemu wypiorę dobrze w proszku dla dzieci wyprasuje i Mała będzie ''śmigać'' jak ta lala całe lato i pewnie wogule ich nie zniszczy więc pójdą dalej ;-):tak:

Do góry