S
Będę Cię prosiła o pomoc w doborze fotelika... Jak w aucie mam isofix to jaki powinnam kupić??? Baza w tym momencie jest niepotrzebna, prawda????
tak jak pisze dmuchawiec - jak jest baza to łatwo wypiąc łatwo przypiąć, niektóre montuje się bezpośrednio
ja polecam zajrzeć na fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci tam sa testy adac i sprawdzić który fotelik jest wyżej notowany w tych testach
te testy, to są niemieckie testy zderzeniowe - im wyższa ocena tym lepiej, normy na które niektórzy sprzedawcy się powołują nie sa tak ostre jak te testy [oni testują też samochody pod względem bezpieczeństwa]
moimi faworytami są dwie firmy - maxi cosi i roemer, widzę tez że britax stoi wysoko z ocenami
Fotelik - to mam teraz zagłostkę. Kompletnie się nie znam na tych bazach - czy będzie potrzebne u nas. Wogóle na początku fotelik zamontować (z tyłu, czy na przednim siedzeniu pasażera? Przodem, czy tyłem do kierunku jazdy?). Nasze auto to staruszek
nigdy z przodu! chyba że nie masz w ogóle poduszki powietrznej! jak jest ale nie ma przeglądu chybaco 10 lat to nie ufałabym wyłączeniu poduszki
uderzenie w tył głowy poduszką powietrzną to mniej więcje taka sama siła, jakbyś dostała kijem bejsbolowym!
najbezpieczniejsze siedzenie to środek tylnej kanapy [jak są pasy trzypunktowe lub isofix] ewentualnie za psażerem
jeśli nie masz isofixu, to bazy w ogóle nie potrzebujesz, bo będziesz montować pasami
dziecko w kubełku jeździ ZAWSZE tyłem do kierunku jazdy, uderzenie w samochód - czołowe czy z tyłu, powoduje dużą siłę działającą w kierunku jazdy, gdyby dziecko siedziało przodem może po prostu złamac kark
serio dziewczyny, przed kupnem jakiegokolwiek fotelika sprawdźcie na fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci
tam są filmiki, oceny, testy...
a zwłaszcza filmiki
tu jak wygląda wypadek z dzieckiem na przednim fotelu tyłem do kierunku jazdy i jak wystrzela poduszka powietrzna
fotelik.info :: Poduszka powietrzna jest niebezpieczna dla dziecka w foteliku -
a teraz coś innego - kolejne pranie za mną i kilka perełek