reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ZAKUPY OGOLEM /polaczone tematy/

reklama
Hello dziewczynki, ja dziś poszłam na wstępne rozeznanie wózkowo-łóżeczkowe, mam tu pytanie na co warto zwrócić uwagę przy kupnie obu sprzętów? Mówią różnie. Co sklep to inaczej. Powtarza się tylko, że wózki na paskach są wadliwe i koła pompowane cieszą się największym powodzeniem a co z resztą ważnych cech? Pozdrawiam

Wg mnie łóżeczko ma być 3 poziomowe, poza tym wyjmowane szczebelki, mi pomogły się wysypiać :-)
Maluchy koło 8 miesiąca, jak raczkowały miały wyjęte szczebelki i zawsze zostawiałam kilka zabawek na podłodze, jak wstawali to zabierali się za zabawki a po jakimś czasie dopiero przypominali sobie, że trzeba powrzeszczeć, żeby mama wstała :-D,
Poza tym dobry materacyk. Szuflada sprawdza się, jeśli nie chcemy kupować szafki na ubranka. Acha, nie polecam łóżeczek kombi z przewijakiem. Takie 2 letnie dziecko wygląda w tym po prostu śmiesznie, ale jak kto woli.

Znalazlam cos takiego. Moze sie Nam , Wam przyda. Oczywiscie mozemy podyskutowac co jest potrzebne a co zbedne z tej listy ale uwazam ,ze taka lista jest dobra na start :).

Wyprawka dla niemowlaka
9Skomentuj

Sp
we_dwoje_1_1920.jpg
odziewasz się dziecka, chciałabyś już mieć wszystko przygotowane, ale wciąż nie wiesz, co kupić. Oto lista typowych, najpotrzebniejszych rzeczy dla twojego dziecka.

Odzież:

• koszulki bawełniane rozm. 56-62
  • body bawełniane w rozm. 56-62
  • kaftaniki bawełniane rozm. 56-62
  • śpioszki bawełniane rozpinane w rozm. 56-62
  • skarpetki bawełniane lub frotte
  • czapeczki po kąpieli bawełniane
  • czapeczki welurowe lub polarowe
  • pajacyki bawełniane, frotte lub welur
  • kombinezon zimowy (zależy od pory roku)
  • rękawiczki
Pielęgnacja:

• wanienka
  • materacyk lub leżaczek do kąpieli
  • delikatna myjka
  • okrycie kąpielowe frotte
  • oliwka
  • puder
  • mydełko
  • chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym
  • krem do twarzy i ciała
  • krem na odparzenia
  • bezpieczne patyczki higieniczne
  • bezpieczne nożyczki
  • termometr do pomiaru temperatury ciała i wody do kąpieli lub pokarmu
  • pieluszki tetrowe i flanelowe
  • wkładki i ceratki do pieluszek
  • wata bawełniana
  • sterylne gaziki
  • spirytus 70 %
  • sól fizjologiczna
  • szczoteczka do włosów
  • aspirator do nosa
  • pojemnik na wodę (do przemywania pupy)
Karmienie:

• butelki 250ml
  • butelki 125ml
  • szczotka do mycia butelek i smoczków
  • smoczki uspokajające (0-3 miesięcy)
  • smoczki na butelkę do płynów (0-3 miesięcy)
  • smoczki na butelkę do mleka (0-3 miesięcy)
  • podgrzewacz do pokarmu
  • sterylizator do butelek
Akcesoria:
  • łóżeczko
  • materac
  • prześcieradełko
  • kołdra i poduszka
  • pościel
  • ceratka na materac
  • kocyk
  • becik lub rożek
  • przewijak na łóżeczko lub komodę
  • wózek
  • śpiwór do wózka lub pościel
  • fotelik samochodowy (0-13kg)
Pamiętaj, nie kupuj zbyt wielu rzeczy w małych rozmiarach, czyli 56. Większość ubranek najlepiej zakupić w rozmiarze 62. Lepiej, żeby twój maluch miał ubranka troszeczkę za duże, niż za małe. Dzieci rodzą się duże i na niektóre 56 od razu po urodzeniu są za małe, a przecież maluchy rosną w błyskawicznym tempie.
Ubranka mające bezpośrednią styczność ze skórą powinny być wykonane z naturalnych materiałów - np. bawełna, batyst, frotte. Nie powinny mieć ostrych szwów ani guzików, które mogłyby uwierać. Przed pierwszym założeniem należy je wyprać

Zapoznałam się z listą i zgadzam się prawie w 100%, wiadomo, że niektóre rzeczy się zmieniają przeważnie jednak z nazwy firmy. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że miałam ze sobą tyle rzeczy w szpitalu ale dobrze jest taką listę mieć nawet ze względu na zamieszanie przy pakowaniu.
Co do pakowania właśnie to doradzam koleżankom żeby spakować się wcześniej o kilka tygodni (wcale nie przesadzam) zwłaszcza rzeczy higieniczne do szpitala i dla dzidzi a już pod sam koniec ciąży przyszykować ciuszki dla dzidzi i ubranie dla siebie. Ja tak zrobiłam i byłam w każdym momencie przygotowana. Nigdy nie wiemy kiedy się dokładnie zacznie a jak już się zacznie to stres nie pozwala za bardzo się skupić na tym co zapakować:tak:
Polecam też stary sposób ( może nie bardzo popularny) na przydotowanie ubranek dla dzidziusia. My wszystkie nowe ubranka i pieluchy tetrowe praliśmy w płatkach mydlanych w goracej wodzie przed pierwszym założeniem. Oczywiście dużo płukania i prasowanie KONIECZNIE!!! Wiadomo, że gorące zabija zarazki i wypłukuje resztki detergentów użytych przy produkcji.

Hej dziewczyny pytałam w sklepie o materace do łóżeczka, zakres cenowy od 20 do 100zł więc na pewno czymś się różnią. Jaki najlepiej wybrać dla maluszka?

Z tego co pamiętam to są materace z gąbki, gąbka-pianka i pianka.
Polecam te piankowe ponieważ są twardsze i stabilniejsze dla dzidziusia, nie zapadają się pod ciężarem ciałka, nie uczulają, może tylko są troszkę droższe. Nasz Kubuś już trzy latka śpi na takim materacyku i wiem, że jest mu wygodnie, zasypia w sekundę :tak:
Oczywiście trzeba pamiętać żeby dopasować materacyk do wielkości łóżeczka ;-)

Joanno82 pokazałam Mężowi wózek z Twojego linka: TAKO jumper..WOW!Od razu mu się spodobał ,a jak przeczytał szczegóły..to..kto wie, czy tego wózka właśnie nie kupimy:-)Ja też stelaż będę zostawiać na dole na klatce schodowej..(mieszkam na 4 pietrze..;-)i znosić tylko gondolkę:-)

Nie polecam tego wózka, przyjrzałam mu się w sklepie i powiem, że jest cięzki, przede wszystkim ciężki do pchania:-(

A co do materacyka do łóżeczka to polecam gryczano- kokosowy, jest super i przede wszystkim dobry dla dziecka, wszelkie piankowe są odradzane:-( tzreba mieć na uwadze, że materac od łóżeczka ważniejszy:tak:

Nie polecam tego wózka, przyjrzałam mu się w sklepie i powiem, że jest cięzki, przede wszystkim ciężki do pchania:-(

A co do materacyka do łóżeczka to polecam gryczano- kokosowy, jest super i przede wszystkim dobry dla dziecka, wszelkie piankowe są odradzane:-( tzreba mieć na uwadze, że materac od łóżeczka ważniejszy:tak:

NO to dobrze ze piszesz ,bo ja jeszcze nie mialam mozliwosci zobaczenia tego wozka !!!!!! Pchac musi sie lekko ,jezeli ciezko jedzie sie wozkiem jest do bani ! W piatek bede w hurtowni dzieciecej wiec mam nadzieje ze wypatrze ten wozek i przetestuje!

Materacyk gryka-kokos jest chyba jednym z lepszych materaców ,jednak nalezy pamietac ze trzeba dawac ceratke pod przescieradło gdyz moze sie zdarzyc ze materacyk nam zakiełkuje ( gryka w nim) gdy dziecko nam zmoczy materac :)

reklama
No to jaki tu wózek wybrać jak nie Tako Jumper X? Tyle pozytywnych opini o nim..Marto masz jakiś typ?Ja myślałam jeszcze o Bebetto Vulcano ale nie wiem jak sie tam spacerówka sprawuje..

Do góry