reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy majóweczek

Nia
"-nozyczki- sa przydatne ale pozniej pierwsze 4-6 tygodni absolutnie nie obcina sie paznokci dziecku, gdyz sa one unerwiony co powoduje bol" naprawdę???? :szok:
Mi mówiono na szkole rodzenia, że w szpitalu nie obcina się noworodkom paznokci (pomimo, że często są b.długie) z tego względu, by nie robić "wrót" dla wszystkich wrednych szpitalnych zakażeń przy ewentualnym skaleczeniu .. natomiast jak najbardziej można po powrocie do domu :eek: ja Antkowi obcięłam od razu po powrocie, tj. w jakiejś 4-5 dobie życia - i nie widać było, aby cokolwiek go to obeszło..? No i gdybym czekała 4-6 tyg, to chyba te pazurska by mu powrastały od spodu przy jego tempie przyrostu!!!

nanulika
- ale lista! wow! ja też chyba nie miałam 1/3 tych rzeczy... ale fakt, że z czasem nabywałam coraz więcej...

reklama
Olga- napisalam co mi mowiono :) dziecku i tak te paznokietki sie same lamia lub gdzies o cos sciera, ja nie obcinalam same jakos sie gdzies lamaly
wiec musze doczytac jeszcze co i jak z tymi paznokciami

jeżeli chodzi o obcinanie paznokci też jestem w szoku :eek:

Misi w szpitalu (leżała 3 tygodnie) pielęgniarka piłowała i tak samo kazała nam robić w domu...
zaczęłam jej obcinać chyba gdzieś w okolicach roku dopiero...

wlasnie czytalam ze generalnie sie zostawia 4-6 tygodni, ale rzeczywiscie obciac mozna jezeli paznokiec sie odroznia od tej czesci przyrosnietej i oczywiscie nie do skorki, wlasnie ze wzgledu na unerwienie, mi wtedy w szpitalu mowiono by nie obcinac i nie obcinalam ale u nas tez az takiej potrzeby nie bylo, jesli ktos chce obciac moze ale oczywiscie ostroznie gdyz te paznokietki sa bardziej unerwione niz po tych 4-6 tygodniach- tak przeczytalam na 2 niemieckich stronkach :)

U mojego mężowego w rodzinie panuje zwyczaj obgryzania paznokci.
Ja nie praktykowałam :-p

Zresztą te paznokietki są tak maciupeńkie, że łatwo o skaleczenie. Ja się na początku b. bałam. I u mnie się nożyczki z okrągłymi końcówkami sprawdziły super.

ja się wtrące co do ciuszkow.... Najlepiej kupowac takie, które nie mają zapięc na pleckach, zadnych nap, guzików...warto unikac jeansów i innych sztywnych ciuszków gdyż moze i dziecko ładnie wygląda, ale za wygodnie to mu nie jest :)

Ostatnia edycja:
mysiak - potwierdzam :) Antek jak się urodził to miał 7(!) par jeansów - bo nie mogłam się oprzeć w lumpkach kupieniu kolejnej, wyglądającej na nówkę pary za 2 czy 5 zł... efekt: kilka razy miał ubrane do zdjęć i tyle. Niewygodne to raczej dla takiego noworoda... szlufki, napy, kieszenie... choć przyznacie, że dla takich zdjęć warto w te jedna parę się zaopatrzyć: ;-)

Przystojniak.jpg

O Chrystusie Nazarejski, ta lista to dla mnie gwiazdka z nieba pod choinkę :sorry:

Ps. Od kiedy paznokcie rosną szybciej, jeśli się je obcina? To przecież bzdura, taka sama jak z obcinanymi włosami. Włosy i paznokcie rosną od skóry, nie od końca :-D

reklama
ja się wtrące co do ciuszkow.... Najlepiej kupowac takie, które nie mają zapięc na pleckach, zadnych nap, guzików...warto unikac jeansów i innych sztywnych ciuszków gdyż moze i dziecko ładnie wygląda, ale za wygodnie to mu nie jest :)

Dokładnie tak.
Ja bym jeszcze dodała bluzy z kapturem (szczególnie latem), bo kaptur musi być na głowie, a pod pleckami uwiera. A takie bąble głownie leżą :tak:

Do góry