reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy majóweczek

wiesz musialabym te badania znalezc, u nas jest zalecenie by dziecko spalo w spiworku, gdyz taki niemowlak jak sie kolderka nakryje w nocy to sam jej tez nie sciagnie, wiem ze byly robione jakies badania ktore wykazaly ze nagla smierc noworodkow znacznie sie zmniejszyla odkad ludzie sa uswiadamiani jak jej zapobiegac, nie bede pisala o procentach zeby teraz nie klamac bo ponad 3 lata temu to czytalam ale te dane byly uspokajajace, a spiworek u nas w szpitalu kazdy dostawal na wychodnego po urodzeniu dziecka, jak znajde te badania to przetlumacze co najwazniejsze tam bylo, my spiworka uzywalismy do 18 miesiaca zycia
wiadomo ta smierc zdarza sie bardzo zadko ale jak sie juz zdarzy to nie chce sie byc w skorze tych rodzicow wiec mysle ze dobrze zrobic wszystko by zapobiec, a taki spiworek zamiast poscieli na pierwszy rok zycia to tez nie jest kosmiczny wydatek sa spiworki na zime na lato wiec do wyboru do koloru

doczytalam wiec dopisuje:
w niemczech nagla smierc noworodkow w ciagu 10 lat zmniejszyla sie o troche ponad 50%

zalecenia sa:
- beznikotynowe srodowisko
- karmienie piersia do 6 miesiaca
- twardy materacyk z przeplywem przeplywem powietrza, oplyw powietrza w lozeczku- zadnych uzdabiaczy ktore to zaklocaja
- wylacznie spanie na plecach noworodka
- spiworek zamiast kocykow, kolder, poduszki
-idealna temp. do spania dziecka-16-18 stopni
- dziecko powinno spac w poblizu rodzicow ale we wlasnym lozeczku

i to chyba te najwazniejsze rzeczy ktore sa mowione w szkolach rodzenia i w szpitalach, i badania wskazuja ze rzeczywiscie w de nagla smierc noworodka znacznie spada

Ostatnia edycja:
reklama
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg a to moje zakupy :-)

z innych wątków:

zakupy dla dzidzi:
- waciki - ja kupiłam zwykłe, okrągłe,
- waciki do uszu - z zaokrąglonymi końcówkami dla niemowląt,
- krem do twarzy - ja kupiłam "krem na każdą pogodę nivea baby" 50ml
- oliwka/krem do ciała - ja kupiłam "aksamitne mleczko nawilżające nivea baby" z pompką 500ml
- do kąpieli ciała i włosków - ja kupiłam "żel do mycia ciała i włosów nivea baby" z pompką (co ciekawe, butelka 250ml 14zł a 500ml 18zł ;)
Pompka podobno się przydaje, bo nie trzeba butelki brać do ręki i przechylać tylko jest szybciej nacisnąć pompkę i odpowiednia porcja kremu/żelu wyciśnięta)
- sudocrem na odparzenia,
- nożyczki z zaokrąglonymi końcami + pilniczek (podobno w pierwszych dniach życia dziecka lepiej piłować paznokcie niż obcinać bo obcinane szybciej rosną i trudniej obciąć niż spiłować)
- szczotka do włosów (z włosia naturalnego),
- myjka (choć nie wiem czy będę używać, bo się nasłuchałam że na tym się bakterie zbierają),
- termometr do wody,
- roztwór soli do przemywania oczu aby nie ropiały, w aptece
- roztwór wody morskiej do noska "Sterimar"
- aspirator do noska "Nosefrida" (zamiast gruszki),
- termometr dla dziecka (koleżanka kupiła taki co "strzela" niby jak w szpitalach za ponad 100zł i 2 razy oddawała na gwarancje, nie korzysta bo źle pokazuje temperaturę), podobno przyklejane na czoło też źle wskazują, najlepsze (podobno) są takie zwykłe analogowe, jak stare rtęciowe, tylko że nie z rtęcią w środku a czymśtam nowym ekologicznym),
- herbatki hippo na kolki - w aptece
- paracetamol dla niemowląt - w aptece
- butelki na mleko: ja kupiłam 1 duża + 1 mała dr Brown's - szklane antykolkowe, podobno łatwiej je utrzymać w czystości i nie śmierdzą ukiśniętym mlekiem jak butelki plastikowe,
- smoczek 2szt (kupiłam dr Brown's, podobno dobrze się sprawuję te i Tommee Tippee, natomiast na Lovi koleżanki się skarżyły że guma pożółkła i się pokruszyła)
- pieluchy tetrowe kilka sztuk, przydatne chociażby do wytarcia gdy dzidzia uleje,
- Octenisept duża butelka, przydaje się do: psikania pępka u dzidzi, oraz do gojenia krocza po porodzie. Rady położnej: po porodzie podmywać się najlepiej po każdym siusiu, wycierać suchym ręcznikiem papierowym i popsikać octeniseptem, nie nosić obcisłej bielizny, a najlepiej jak najwięcej mieć krocze "na zewnętrznej" bo dzięki dopływowi powietrza i suchości szybciej się zagoi.
- pieluchy jednorazowe (ja kupiłam pampers, koleżanki miały huggies-y i narzekały że przeciekają)- duże opakowanie do domu, małe do szpitala,
- chusteczki nawilżane pampers sensitive,
- ręczniki papierowe (do wycierania krocza),
- osłonki silikonowe na piersi Avent (aby dzidzia nie pogryzła sutków, podobno gdy pogryzie, boli, leci krew i kobieta ze stresu przestaje produkować mleko)
- silikonowe muszle laktacyjne Avent (zamiast wkładek laktacyjnych),
- pojemniczek na smoczek,

Co zabrać ze sobą do szpitala - dokumenty:
- grupa krwi,
- WR,
- HbsAg,
- ostatnie badanie morfologii i moczu,
- karta ciąży,
- inne istotne dla pacjentki informacje np. konsultacja okulistyczna, endokrynologiczna,
- dowód osobisty,
- ubezpieczenie,
- NIP pracodawcy,
- skierowanie do porodu lub cc (jeżeli zostało wystawione),
- karty informacyjne z pobytu w szpitalu,

Zabrać ze sobą:
- kubek i sztućce,
- kawę, cukier
- przybory toaletowe, mydło, ręczniki, płyn do higieny intymnej, szczoteczka i pasta, podpaski, chusteczki higieniczne,
- do porodu: kilka butelek wody mineralnej (najlepsze butelki po 0,5l z dziubkiem)
- do porodu: cukierki z glukozy (szybki zastrzyk energii gdy jest się głodnym i zmęczonym, przed porodem nie pozwalają jeść na wypadek cc), ja kupiłam w sklepie "niemieckiego pochodzenia" cukierki "dextro energy" po 7zł opakowanie
- po porodzie: picie i przekąski z dużą zawartością cukru, na szybkie podniesienie poziomu brakującej energii: soki owocowe lub coca-cola, batoniki np. mars, twix itd.,
dla dziecka warto zabrać:
własne mleko i własną butelkę (aby nie dopuścić do sytuacji że pokarm jeszcze nie leci a dzidzia jest głodna, u nas w szpitalu utrudniają dawanie "ich" mleka - ja planuję wziąć mleko takie jak podają w szpitalu), smoczek, chusteczki nawilżające, pieluszki jednorazowe i tetrowe, ubranka.

1. łóżeczko + materac + karuzela
2. wózek - wiadomo co kto lubi
3. fotelik 0-13 kg
4. przewijak (ja mam nakładany na łóżeczko),
5. wanienka + stelaż (teraz mamy taką bo jesteśmy już starzy i nie będziemy się schylać ), mamy też taką plastikową wkładkę dla supermalucha
6. ja mam pościel do łóżeczka tzn kołderka i poduszka (poduszka wchodzi w życie ok. roku ) + do tego 2 komplety pościeli : tj poszewki na kołdrę i poduszkę + ochraniacz na szczebelki
7. 3 prześcieradła
8. podkład nieprzemakalny pod prześcieradło
9. termometr do ucha i/lub czoła
10. 5 pieluszek flanelowych i 10 tetrowych ( do podkładania, wycierania itp),
11. pieluszki jednorazowe - zrobiłam wywiad wśród aktualnych mam i poleciły mi na początek Pampers Newborn PREMIUM z siateczką, która wchłania kupkę Potem Pampers albo Huggies albo też Dada z Biedronki warta sprawdzenia (od rozmiaru 2),
12. kosmetyki: mydło bambino w kostce , oliwka bambino - używałam z Julą i rewelacja - sprawdzałam wtedy kilka firm, mam nadzieję, ze się nie pogorszyło, Sudocrem do odparzonej pupki, chusteczki nawilżane ale na początku pupę przemywam takim dużym wacikiem i ciepłą wodą.
13. Octenisept do pielęgnacji pępka
14. sól fizjologiczna do noska, maść majerankowa, WIT D+K dla karmionych piersią,
15. 2 staniki do karmienia, wkładki do staników, osłonki na piersi 1 kpl w razie czego, maść na brodawki
16.obcinacz do paznokci malutkich
17. szczotka do włosów z włosia
18.podkłady higieniczne do szpitala (gigant podpaski) 2-3 paczki, potem normalne podpaski duże , podkłady pod pupę dla mamy co by się nie stresować niepotrzebnie
19. koszule do karmienia - 2 szt ,jak ktoś rodzi normalnie to jakiś T-shirt do porodu (do wyrzucenia ewentualnie)
20. majty siatkowe do przytrzymywania wkładów higienicznych
21. zamierzam karmić piersią więc kupiłam tylko 1 butelkę ze smoczkiem Tommy Tippee nie zaburzającą karmienia
22. smoczek 0+ w razie czego choć nie planuję stosować
23. proszek i płyn do prania dla dzidziusiów (mam lovelę ale może być tez jelp lub dzidziuś)
24. Ubranka na początek ( może można mniej, pewnie tak ale jakoś nie planuję prać codziennie )
8 śpioszków i kaftaników, 6 koszulek, 6 bodziaków z krótkim rękawkiem, 6 bodziaków z długim rękawem - najlepsze na początek kopertowe lub rozpinane z przodu, pajacyki 8 szt cieńsze, 4 szt welurowe, kilka bluzeczek, 2 pary jeansów, 3 spodnie dresowe, 2 dresy - zestawy cieplejsze, kombinezon zimowy + czapa, szalik , rękawiczki, 4 czapki cienkie pokąpielowe itp, 5 par skarpeteczek,
4 pary rajstop, ogrodniczki polarowe
25. 2 rożki beciki,
26. 2 kocyki - ja mam chyba akrylowe, ciepłe i miłe
27. ręczniki dla Dzidziusia, mam 2 z IKEI z kapturkami

Dla mamy jeszcze na poczatek mydlo Bialy Jelen coby nie pachniala chemia:)

wkleiłam z innego wątku na którym bywam (Zapo ty też go znasz:p)
Nie mam zdania bo to również moje pierwsze podejście, ale myślę że jak się takie listy poprzegląda i przefiltruje to zawsze coś pomoże:)

ja chyba idę do lumpka dziś pobuszować, skoro teoretycznie znam już płeć;P

pozwole sobie napisac o- moim zdaniem- zbednych rzeczach z tej listy:

-waciki do uszu- czy sa zaokraglone koncowki czy nie te patyczki- bo o tym chyba tu mowa- nie sa absolutnie do uszek dziecka, wogole nawet na opakowaniu stoi ze nie stosowac do uszu, uszka przetrzec wilgotna szmatka na malym palcu

-nozyczki- sa przydatne ale pozniej pierwsze 4-6 tygodni absolutnie nie obcina sie paznokci dziecku, gdyz sa one unerwiony co powoduje bol

- paracetamol- mozna miec ale przy pierwszej goraczce i tak pojedziecie do lekarza wiec nie trzeba koniecznie miec od pierwszego dnia pod reka

- oslonki silikonowe sa fajne ale nie konieczne

- jak juz pisalam zadnej poscieli :)- jakos jestem na nia uczulona w pierwszym roku zycia dziecka :)

- co do kosmetykow im mniej tym lepiej, skora dziecka nie potrzebuje az tyle kosmetykow jak nasza

- szczotka do wlosow- moj lysol dlugo nie potrzebowal, ale sa dzieci z bujnymi wloskami wiec moze sie przydac

- ach i jak dla mnie byla bardzo przydatna poduszka -rogal do karmienia

Nanu my się chyba na te lumpki kiedyś musimy umówić ;-)
Uwielbiam buszować.
A listy warto korygować, więc niecierpliwie czekam na inne propozycje.

Ja mogę tylko powiedzieć, że dla maluszków NIE POLECAM kosmetyków Johnson's Baby bo uczulają i to bardzo.
Nivea jest bezkonkurencyjna, a do kąpieli na początek Oliatum ( drogie, ale mega dobre choćby na początek)

ja jeszcze dodałabym
- monitor oddechu (żeby spokojnie spać, a nie wstawać i sprawdzać czy dzieciątko oddycha) ja po 2 tygodniach czuwania nad córką zakupiłam ten magiczny przedmiot i w końcu poszłam spać...
- chustę do noszenia (jeżeli ktoś ma zamiar motać)

reklama
DLA MALUSZKA
Ubranka
· półśpiochy
· body z krótkim i długim rękawem, rampers
· pajacyki - najwygodniejsze są rozpinane z przodu na całej długości
· czapeczki bawełniane - wystarczą dwie
· skarpetki
· coś cieplejszego

Akcesoria
· łóżeczko,
· materac,
· komoda z przewijakiem
· wózek - "3 w 1" ed-re-ma vector fx 3w1
· wanienka
· gąbka do wanienki
· termometr kąpielowy do wanienki
· myjka
· smoczek uspakajający 0+
· szczotka do włosów z miękkim włosiem
· nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami
· leżaczek/bujaczekl

Karmienie butelką Tommee Tippee
· podgrzewacz do butelek
· szczotka do mycia butelek
· butelki - 3 sztuki po 125ml
· smoczki do butelek
· termoopakowanie do butelek

Tekstylia
· ręcznik z kapturem - 2 sztuki
· pieluchy tetrowe – 5 sztuk
· rożek
· kocyk gruby i cienki
· prześcieradło z gumką - 2 sztuki
· komplet pościeli - 2 sztuki
Pielęgnacja
· pieluchy jednorazowe
· chusteczki nawilżające
· krem przeciw odparzeniom
· waciki i patyczki higieniczne
· delikatne mydełko lub płyn do kąpieli dla niemowląt
· oliwka lub mleczko pielęgnacyjne dla niemowląt
· proszek lub płyn do prania dziecięcych ubranek i tekstyliów
· sterylne gaziki
· sól fizjologiczna
· termometr - polecamy taki, który szybko mierzy temperaturę - do ucha lub czoła, albo termometr bezdotykowy
· aspirator frida lub tradycyjna gruszka - do usuwania nadmiernej wydzieliny z nosa
· izotoniczny roztwór wody morskiej - do pielęgnacji nosa
DLA MAMY
· bawełniany stanik dla karmiących piersią -
· wkładki laktacyjne
· maść na popękane brodawki
· herbatka laktacyjna
· laktator
· balsam ujędrniający do ciała
· pas poporodowy
· deska do prasowania

Do góry