reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy majóweczek

kasienkadg - nie używałam, bo nie było potrzeby, skórka OK, nie przesuszona... zresztą ja nie lubię takich obtłuszczonych dzieci.... Jakby była potrzeba, to bym raczej kupiła jakiś balsam nawilżający dla maluchów..

reklama
ja mam zwykłe butelki tommy tippee i mały kolek nie miał :tak:
a tak niczego nie mam jeszcze
czekam na szafę i wtedy przejrzę ciuszki i wypiorę
z kosmetyków to mam tylko sudokrem i płyn do kąpieli nivea ale myślę nad tym oliatum
i chyba kupię kapturki na sutki do karmienia, drogie to??

Ja do pielęgnacji mam zamiar mieć:
- spirytus i waciki do pępka
- Emolium
- Bephanten
- oliwka (sama używam to w razie co się nie zmarnuje)

co do sudokremu to mam ale chyba nie będę używać. Kupiłam go dla siebie, żeby wygajać pryszcze i ranki ale tak mi wysuszył skórę na brodzie że wyglądałam jakbym zaryła o chodnik...

Do karmienia kupuję używany laktator Medela mini electric i butelkę albo Lovi albo Tommy Tippie bo podobno ma kształt najbardziej zbliżony do sutka, a ja chcę karmić piersią a butle mieć na wyjścia czy na cięższe czasy z pokarmem.

mavika teraz to chyba prawie każda smok do butelki jest wzorowany na cycu.

chmurka to Ty szczęściara jesteś. moja Frania to miała takie kolki ,że w najczarnieszych snach się tego nie spodziewałam.

ja przy Lili butelki kupiłam tak " na czarną godzinę" jakbym miała problem z karmieniem
te najmniejsze pojemności po jednej Avent, TT i Dr Browna antykolkową, ale z karmieniem się udało, więc używałam ich do herbatek, a potem kupiłam duże do kaszki
teraz też tak zrobię

do kąpieli używałam Oilatum na początku, a po 4 miesiącach kosmetyków Nivea, również krem na odparzenia i na słońce - Lili nie uczulały, a mnie pasował zapach i konsystencja ( sudokrem gorzej się spierał )
w szpitalu wykąpali ją w płynie J&J, to bardzo miała silne uczulenie, próbowałam też Hipp - uczulało, Skarb Matki był ok, ale trudno było dostać, więc zostałam przy Nivea
teraz też zacznę od Oilatum, a potem zobaczymy, co się sprawdzi

z kapturkami nie pomogę, bo nie musiałam używać

Noirel bardzo dobry smoczek. moja córeczka go używała. serio jest taki jedwabisty.

kapturki mozna kupić z Medeli ,koszt chyba 40 zł za komplet

Framama żebyś wiedziała, młody spał i budził się w nocy 2 razy na mleko, wypił i spać, i najpierw miał tak że od 21 spał do 1 melko i spał do 3-4 mleko i do 7, a potem od 19 do 3 i do 6 :) dwa razy się zdarzyło że miał słabą noc i trzeba go było bujać przez 2-3 godz ale akurat wypadła zmiana męża :-pgorsze nocki zaczęły się z zębami koło 4 mc i trwały do 7, a teraz luzik, czasem się przebudzą na wodę czy coś ale raczej śpi od około 20 do 5-6 rano, mleko i śpi do 7.30-8, ale i tak marzy mi się pospać tak od 22 do 10 rano, albo poleżeć w spokoju rano, bo teraz nawet jak weekend i mogę w łóżku posiedzieć bo mąż młodego weźmie to on i tak po mnie skacze

U nas kapturki w ogóle się nie sprawdziły. Krem nivea do pupci niestety też nie dawał rady. Naszym góru był sudocrem :) oilatum drogie ale mega wydajne i b. dobre także myślę, że warto zainwestować. Mleczko nawilżające nivea też było super. Co do produktów J&J w szpitalu tym myli dzieciaczki i było ok. Butelki miałam tylko aventu i teraz też tak będzie;-) kolkę młoda miała tylko raz ale za to borykalismy się z zaparciami, zmiany mleka itp;/
Mojej sis synek był dosłownie mistrzem kolkowym:no: miewał je codziennie. Męczył się baaardzo dopoki, któregos razu lekarka poleciła do wąchania kminek (wrzuca się na suchą patelnie łyżkę kminku i delikatnie się podsmaża. Jak zacznie intensywnie pachnieć trzeba przytrzymać przez 2-3 minuty pieluchę tetrową nad patelnia (żeby nasiąkneła zapachem) potem połozyc dziecku koło buźki. Po 5 minutach nie ma kolki:-) Młodemu pomagało zawsze:-) potem już się z sis tak wycwaniłyśmy, że bez pieluchy działałysmy:-)sis smażyła kminek, a ja krazyłam z dzieciem na rękach blisko kuchenki:-)

reklama
Ja będę używać Nivea, chyba że okaże się, że jak Kuba ma bardzo suchą skórę, to Emolium.
Do pupy mamy robiony krem wypisany przez pediatrę - działa cuda, których nie potrafi żaden krem.

Co do osłonek na sutki, to nie są drogie. Ja miałam z Aventu, 20-kilka zł kosztowały.

Do góry