reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy lipcowek

Kurczę, to ładnie pojechałaś, wpędzasz mnie w kompleksy :) Ja sobie założyłam że torbę do szpitala szykuję w 32 tyg, czyli mam jeszcze trochę czasu, na początku maja robię zamówienie podkładów, podpasek itp, potem piorę rzeczy i pakuję torbę. Pranie i prasowanie dziecięce zostawiam na połowę maja, niech to będzie w miarę świeże.
Polecam zapakować też jakąś małą torbę na jakiś nagły pobyt w szpitalu (odpukać), ja poprzednio miałam wszystko przygotowane, a jak mnie wzięli na wywoływanie to okazało się że nie mam rzeczy na "normalny" pobyt w szpitalu, tylko na poród... A mój mąż nigdy mi nie potrafi przywieźć tego o co proszę tylko zawsze coś innego ;)

Wczoraj był u mnie kurier z leżaczkiem, który kupiłam.
Jako że nie robię całej wyprawki, postanowiłam zainwestować w bujak, na który wtedy szkoda mi było trochę kasy, a potem żałowałam, więc teraz kupiłam coś takiego:
Zobacz załącznik 620559Zobacz załącznik 620560Zobacz załącznik 620561

Można go rozłożyć na płasko, mam wtedy kołyskę dla dziecka i może spać sobie w dzień w salonie/kuchni, a ja go będę mieć na oku, dodatkowo ma możliwość ustawienia oparcia i wtedy jest leżaczek dla trochę starszego malucha. Miałam kupić póżniej ale akurat na promocję trafiłam :)
Zamówiłam kolor jasny z zielonymi akcentami, bo akurat taką mam kolorystykę dziecięcych akcesoriów. Mam nadzieję że posłuży na dłużej i że będzie lepszy dla plecków dziecka, bo poprzedni który miałam miał takie oparcie miękkie jakby kubełkowe i miałam opory trzymać małego w nim dłużej, no i nie nadawał się od 1 dnia, a ten tak.
Liczę że się sprawdzi.

Ja kupowałam taki gruby z firmy canpol, kolory trochę rażące, ale z tego co kojarzę to najlepsza cena za gruby ciepły kocyk akrylowy, mam słonika i jestem zadowolona, jak przykrywałam młodego w zimie w gondoli to składałam na 2 albo na 4 i miał super ciepło, tu masz aukcje na allegro, akurat pierwsza lepsza z najniższą ceną:

KOC MIĘKKI KOCYK DLA DZIECI * DWA WZORY * CANPOL (4130559942) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Co do dbania o siebie to racja, chociaż ja przez pierwszy miesiąc to zadowolona byłam jak dałam radę głowę umyć :) Ale fakt, jak człowiek nałoży make-up to od razu lepsze samopoczucie, chociaż do piaskownicy, ale chodzi o to żeby do końca nie zdziadzieć.

ja też kupilam ten leżaczek,w sklepie gdzie zamawiałam łóżeczko był po 329 zł.Ile zapłaciłaś w promocji?wlasnie dlatego że rozkłada się na plasko wygrał z innymi które do tej pory miałam;-)

dużo jest na allegro,tiny love - ja mam akurat czerwony:)

reklama
To jest leżaczek tiny love, czasami można go znaleźć pod nazwą rocker napper

W smyk.com była promocja - czerwone i brązowe były po 299zł, ten jasny po 329, bo jakaś kolekcja limitowana, przesyłka w cenie... ale na tym kolorze akurat mi zależało, normalnie są najmniej po 380 zł i 329te czerwone, brązowe i niebieskie. Najbardziej mi zależy żeby go dłużej poużywać, bo te "normalne" leżaczki są standardowo do 9kg i nie od urodzenia, ostatnio używaliśmy tego leżaczka tylko 3 miesiące - od 3-go do 6-go m-ca, co prawda synek nie osiągnął jeszcze wtedy 9 kg, ale już jakiś mały ten leżak był i niewygodny. A wcale nie wydaliśmy o wiele mniej, bo chyba ze 180zł. Stary odsprzedałam i dołożyłam do tego.

Ja co jakiś czas sprawdzam promocje na smyku, jak na coś trafię to wkleję znowu info.

A faktycznie w Smyku były jakieś promocje ostatnio ale nie przeglądałam dokładnie leżaczków bo mój M ciągle uważa, że to się kupi później jak już mała będzie miała z miesiąc - dwa. A ja myślałam o tym żeby znaleźć właśnie taki płaski co by od narodzin był ok. Fajnie by się sprawdził jako kołyska na balkonie w sierpniu... Ehh muszę jakoś mojego przekonać :))

Dokładnie na tym mi zależy, żeby móc od początku używać, żeby mieć gdzie odłożyć w dzień, albo właśnie na balkonie, żebym mogła mieć na oku, a nie zawsze da się odłożyć do łóżeczka. Pierwszy mój synek tak mniej więcej do 2- m-ca budził sie automatycznie jak go odkładałam do łóżeczka, potem to w ogóle rożek grzałam na kaloryferze żeby nie czuł różnicy temperatur jak go odkładałam do zimnego łóżka :) Wszyscy się śmiali że świruję, ale skoro to działało a nic mnie nie kosztowało, to czemu nie?

Można też używać do tego gondoli od wózka, ale ja z dwójką dzieci z małą różnicą wieku muszę się nastawić na miniumum kombinowania a maksimum wygody, zwłaszcza przez pierwsze miesiące kiedy noworodek naleśnik, a starszy jeszcze nie na tyle kumaty żeby liczyć na jego pomoc czy zrozumienie :)

świetny leżaczek tym bardziej, że na początku może służyć jak kosz Mojżesza
musze sie rozejrzeć u siebie za takimi chociaż dostałam właśnie od koleżanki sam kosz bez materacyka i nożek..

ja też myśle spakować torbę do szpitala po 32 tygodniu, nie będę czekać aż do 37 tyg. Czasem sobie pomyśle, że jak coś na ten moment by sie zadzialo bo jestem w lesie chociaż mam już wiekszość, tylko trzeba poprać, poskładac i zapakować w torbę,

Ja po kolejnej wizycie piore co trzeba i pakuje torbe. To bedzie ok 33 tygodnia. Z zakupow wszystko mam. Tzn mam taka nadzieje.

Chcialam jeszcze zapytac, czy smoczki wyparzacie czy uzywacie jakis specjalnych plynow?

Torbę do szpitala mam już spakowaną dawno. Jeszcze ja przepakuję raz żeby przeprać koszule i szlafrok.

Skupiłam się na koszulach do szpitala ale sama nie wiem czy taka jaką mam do porodu się nadaje. Jaką koszulę do porodu macie?

reklama
Do góry