reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych Skarbów

dziewczyny nie wiem czy poruszałyscie juz ten temat bo długo mnie tu nie było...zastanawiam sie nad kupnem chusty.ma moze któras z was cos takiego i jak tosie sprawdza i jakiej firmy ewentualnie...bardzo bede wdzieczna za rade, teraz uciekm bo mala mi na rekach wariuje ,,, stad to pismo bo mam tylko jedna reke wolna:baffled: :dry: ;-)

reklama
sawa, ja chusty nie kupowałam. Z tego co kojarze to chyba Joasiek kupowała i chyba się to u niej nie sprawdziło. Ale mi sie wydaje, że to zalezy od dziecka...Mojej Tosi chyba tez by się nie podobała, bo ona nie lubi jak ją się na leżąco nosi. Tylko w pionie jest zadowolona bo wszystko widzi- a najlepiej jeszcze przodem do kierunku jazdy:-)

sawa13: Ja faktycznie mam chustę i u nas ona się nie sprawdziła. Ciężko powiedzieć czy Twojemu dzieciątku się spodoba, czy nie :confused: Ale myślę, że nasze dzieci są już w tym wieku, że nie będa chciały być noszone na leżąco w chuście. A na siedzenie w niej jest jeszcze za wcześnie (taka chusta jaką ja mam nie ma żadnego podparcia dla plecków). Poza tym 3-miesięczne dzieci są już dość duże i jak włożę Milenkę do mojej chusty na leżąco to ona owija się wokół mnie tak, że całe ciałko ma wygięte w bok w literkę C co z pewnością nie jest dobre dla jej kręgosłupa. No i guzik widzi, więc jest bardzo niezadowolona :no:
Ostatnio byłam z małą u ortopedy, bo mamy problem z bioderkiem i pokazał mi jak prawidłowo nosić dziecko żeby ładnie mu się stawy ukształtowały. I TUTAJ MOŻESZ ZOBACZYĆ dziecko w dokładnie takiej pozycji noszone w chuście (na końcu tej długiej instrukcji)! Chuście, która jest właściwie jedynie kawałkiem materiału (dłg bodajże 4,5m o ile dobrze pamiętam).
Więc jeśli mogę Ci coś doradzić, to pogrzeb sobie po tej stronce, może zeszyj taki kawałek materiału i spróbuj... tam są też inne sposoby wiązania i inne rozwiązania chust :tak:
A taką chustę w stylu bebelulu (taka torba na jedną rączkę) to raczej odradzam:dry:

hm... no właśnie Joasiek ja myślałam o bebelu , na tych stronach to ona nie wygłąda jak torba tylko jak taki kawał materiału. a co do noszenia to może niekoniecznie zeby ja nosic na leżąco tylko na siedząco , zwłaszcza że też musze uważać na jedno bioderko no i przy okazji mozna by coś w domku porobić bo ręce przy tym małym klocku już mi czasem odpadają:eek: ;-)

Sawa13: Wiki chyba jeszcze nie trzyma sztywno główki jak nosisz ją w pionie i trzeba jej podtrzymywać :confused: Jeśli tak, to myślę że nie dasz rady nosić jej na siedząco, bo nie będzie miała żadnego podparcia pod główką, no chyba że byś jej cały czas główkę podtrzymywała, ale przecież nie o to chodzi :no: Więc z tymi chustami to chyba jest tak, że dopóki dzieciaczki główki same sztywno bez problemu nie trzymają, to trzeba je nosić na leżąco. A to może być trudne w przypadku 3-miesięcznego dziecka :dry:

Ja mam zalecenie od ortopedy jak najwięcej małą nosić (w tej pozycji z linka którego Ci dałam w poprzednim poście), a też klocuszek już sobie trochę waży i ręce bolą :baffled: Kupiłam dla niej nosidełko baby bjorn (podobno najlepsze dla dziecka i można je stosować niemal od noworodka) i ortopeda był jak najbardziej za tym żebym małą w nosidełku nosiła. Nosidełko ma z tyłu sztywną podpórkę pod główkę, więc nie ma tego problemu co z chustą.
Wydaje mi się, że te chusty to mocno przereklamowany wynalazek. Jak moją Milusię włożę do chusty i widzę jaka jest powyginana na wszystkie strony i ledwo coś z tej chusty widzi, to aż mi jej szkoda i szybko ją wyjmuję, nawet jeśli nie płacze ;-)

reklama
Do góry