reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla naszych maluszków

reklama
albo chociaż fortuna ciemna. To może bym rozważyła karmienie piersią dłużej niż przez pobyt w szpitalu :-D. I może jak Tomek będzie miał urlop to będzie mi się chciało z małym ssakiem siedzieć cały dzień.

Wywołałam wilka z lasu. Napisałam do Pana z ebaya gdzie mój materacyk,a on wysyła mi numer nadania przesyłki i ,że materacyk został dostarczony 24 czerwca... nie wiem jakim cudem,bo materacyka nie mam i nikt z nim nie przyszedł (czekam każdego ranka). I co teraz???? ja się zaraz normalnie powieszę!!!!!!!!!!:wściekła/y::szok:

Maggie nakladki nie są niezbedne i wcale niekoniecznie pomagaja przy poranionych brodawkach, tu moze Ci zacytuje z moich notatek z kursu laktacyjnego dla poloznych jaki mialam jakis rok temu:
Twierdzi sie ze nakładki, zwane kapturkami stosuje się przy poranionych brodawkac. To mit.
Silikonowe kapturki stosuje się przede wszystkim w sytuacji, gdy mama ma płaskie lub wklęsłe, mało elastyczne brodawki i dziecko nijak nie może ich uchwycić. Wtedy kapturki są pomocne. Bywają pomocne też w sytuacji, gdy dziecko przyzwyczajone do ssania butelki chcemy czymś znajomym zachęcić do uchwycenia piersi. I to są zalety.
Zdarza się oczywiście, że czasem ktoś zastosował kapturki na poranione brodawki i mu pomogły. Zdarza się to jednak niezmiernie rzadko.
Wady:
- bardzo trudno jest prawidłowo przystawić dziecko do piersi z kapturkiem, dziecku trudno jest chwycić pierś odpowiednio głęboko, BO:
- trudno jest dobrać właściwy rozmiar kapturka, tak, by dziecko nie było na niego "nadziane" a jednocześnie brodawka nie była w środku "upchnięta"
- zastosowanie kapturków na zranione brodawki może skutkować zakażeniem tych ran,
- z zakażonych ran, bakterie mogą wniknąć do piersi i spowodować zapalenie piersi, BO:
- dziecko ssąc zbyt płytko, nie opróżnia piersi, a przepełnione piersi, to wymarzone miejsce dla bakterii
- kapturek nie likwiduje pierwotnej przyczyny bolesności czy ran brodawek (a najczęściej są nimi zła pozycja do karmienia, płytkie przystawienie, krótkie wędzidełko podjęzykowe u dziecka), ani nie jest sposobem na wyleczenie ewentualnych ran,
- przy stosowaniu kapturków może dojść do obniżenia laktacji i niedostatecznych przyrostów masy ciała dziecka, gdyż pierś z kapturkiem jest dziecku trudno opróżnić, a nieopróżniona przez dłuższy czas pierś, to dla organizmu sygnał do hamowania laktacji,
- dziecko może przyzwyczaić się do kapturków i odstawienie ich może być dużym problemem, a na dłuższą metę stosowanie ich jest dość uciążliwe,

maggie z tego co siee orientuje to w tymm co bede rodzic to trzeba miec swoje podklady, a nakladek nie bede kupowac
taycia popros o scan odbioru przesylki i wtedy bedziessz dochodzic kto odebral paczke. Kurcze jak tak mozna

Ostatnia edycja:
Dzięki Aankaa - zadzwoniłam na irlandzką pocztę (bo na angielskiej widnieje napis,że przesyłka została dostarczona) i powiedziano mi,że taka przesyłka nigdy nie była i nie ma jej w Irlandii,więc nie jest możliwe żebym ją otrzymała,bo mieliby to w systemie,że została dostarczona. Czyli jednym słowem coś tu śmierdzi!!!!!!!!!!

oooo a gdyby tak martini ze spritem pobudzało laktacje....aż się rozmarzyłam

ja się skusiłam 2 razy na karmi - no bez przesady tam jest do 0,5% alkoholu więc jak mialam ochotę to sobie wypiłam! ha!

edit. cholewcia pzrespałam zakończenie aukcji na allegro i 10 przecudnych bodziaków ktoś inny niż ja zgarnął za 1 pln!!!! grrrrr...Tak to jest jak się śpi w ciągu dnia

Ostatnia edycja:
Widzę, ze szał zakupowy trwa...:-)

Flower ale mnie rozbawiłaś :)

Taycia powodzenia w dochodzeniu, a swoją drogą to pecha masz kochana...

Biedroneczka dzięki za fachowy opis, już wiem, ze kapturki z listy zakupów skreślam.

Słuchajcie a co z laktatorem? Nie chcę kupować elektrycznego teraz, bo nie wiem czy będę mogła karmić piersią (mam bliznę po szyciu na brodawce piersi i nie wiem czy nie uszkodzili kanalików)...a na ręczny się nie umiem zdecydować, każdy co innego poleca, pomóżcie.

reklama
Tak Tonya - chyba masz rację :-( napisałam też do angielskiej poczty,ale na odpowiedź czeka się do 5 dni,więc pewnie do tego czasu sprzedawca przyzna się do błędu lub kłamstwa :-(
Ja też zastanawiałam się nad laktatorem. W sumie dziewczyny mówiły,że elektryczny lepszy,bo sam sobie tam działa,ale one są dosyć drogie,więc ja chyba skuszę się na taki ręczny chociaż poczekam czy będę w stanie karmić Synusia najpierw.

Do góry