reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych maluszków

reklama
albo chociaż fortuna ciemna. To może bym rozważyła karmienie piersią dłużej niż przez pobyt w szpitalu :-D. I może jak Tomek będzie miał urlop to będzie mi się chciało z małym ssakiem siedzieć cały dzień.

Wywołałam wilka z lasu. Napisałam do Pana z ebaya gdzie mój materacyk,a on wysyła mi numer nadania przesyłki i ,że materacyk został dostarczony 24 czerwca... nie wiem jakim cudem,bo materacyka nie mam i nikt z nim nie przyszedł (czekam każdego ranka). I co teraz???? ja się zaraz normalnie powieszę!!!!!!!!!!:wściekła/y::szok:

Maggie nakladki nie są niezbedne i wcale niekoniecznie pomagaja przy poranionych brodawkach, tu moze Ci zacytuje z moich notatek z kursu laktacyjnego dla poloznych jaki mialam jakis rok temu:
Twierdzi sie ze nakładki, zwane kapturkami stosuje się przy poranionych brodawkac. To mit.
Silikonowe kapturki stosuje się przede wszystkim w sytuacji, gdy mama ma płaskie lub wklęsłe, mało elastyczne brodawki i dziecko nijak nie może ich uchwycić. Wtedy kapturki są pomocne. Bywają pomocne też w sytuacji, gdy dziecko przyzwyczajone do ssania butelki chcemy czymś znajomym zachęcić do uchwycenia piersi. I to są zalety.
Zdarza się oczywiście, że czasem ktoś zastosował kapturki na poranione brodawki i mu pomogły. Zdarza się to jednak niezmiernie rzadko.
Wady:
- bardzo trudno jest prawidłowo przystawić dziecko do piersi z kapturkiem, dziecku trudno jest chwycić pierś odpowiednio głęboko, BO:
- trudno jest dobrać właściwy rozmiar kapturka, tak, by dziecko nie było na niego "nadziane" a jednocześnie brodawka nie była w środku "upchnięta"
- zastosowanie kapturków na zranione brodawki może skutkować zakażeniem tych ran,
- z zakażonych ran, bakterie mogą wniknąć do piersi i spowodować zapalenie piersi, BO:
- dziecko ssąc zbyt płytko, nie opróżnia piersi, a przepełnione piersi, to wymarzone miejsce dla bakterii
- kapturek nie likwiduje pierwotnej przyczyny bolesności czy ran brodawek (a najczęściej są nimi zła pozycja do karmienia, płytkie przystawienie, krótkie wędzidełko podjęzykowe u dziecka), ani nie jest sposobem na wyleczenie ewentualnych ran,
- przy stosowaniu kapturków może dojść do obniżenia laktacji i niedostatecznych przyrostów masy ciała dziecka, gdyż pierś z kapturkiem jest dziecku trudno opróżnić, a nieopróżniona przez dłuższy czas pierś, to dla organizmu sygnał do hamowania laktacji,
- dziecko może przyzwyczaić się do kapturków i odstawienie ich może być dużym problemem, a na dłuższą metę stosowanie ich jest dość uciążliwe,

maggie z tego co siee orientuje to w tymm co bede rodzic to trzeba miec swoje podklady, a nakladek nie bede kupowac
taycia popros o scan odbioru przesylki i wtedy bedziessz dochodzic kto odebral paczke. Kurcze jak tak mozna

Ostatnia edycja:
Dzięki Aankaa - zadzwoniłam na irlandzką pocztę (bo na angielskiej widnieje napis,że przesyłka została dostarczona) i powiedziano mi,że taka przesyłka nigdy nie była i nie ma jej w Irlandii,więc nie jest możliwe żebym ją otrzymała,bo mieliby to w systemie,że została dostarczona. Czyli jednym słowem coś tu śmierdzi!!!!!!!!!!

oooo a gdyby tak martini ze spritem pobudzało laktacje....aż się rozmarzyłam

ja się skusiłam 2 razy na karmi - no bez przesady tam jest do 0,5% alkoholu więc jak mialam ochotę to sobie wypiłam! ha!

edit. cholewcia pzrespałam zakończenie aukcji na allegro i 10 przecudnych bodziaków ktoś inny niż ja zgarnął za 1 pln!!!! grrrrr...Tak to jest jak się śpi w ciągu dnia

Ostatnia edycja:
Widzę, ze szał zakupowy trwa...:-)

Flower ale mnie rozbawiłaś :)

Taycia powodzenia w dochodzeniu, a swoją drogą to pecha masz kochana...

Biedroneczka dzięki za fachowy opis, już wiem, ze kapturki z listy zakupów skreślam.

Słuchajcie a co z laktatorem? Nie chcę kupować elektrycznego teraz, bo nie wiem czy będę mogła karmić piersią (mam bliznę po szyciu na brodawce piersi i nie wiem czy nie uszkodzili kanalików)...a na ręczny się nie umiem zdecydować, każdy co innego poleca, pomóżcie.

reklama
Tak Tonya - chyba masz rację :-( napisałam też do angielskiej poczty,ale na odpowiedź czeka się do 5 dni,więc pewnie do tego czasu sprzedawca przyzna się do błędu lub kłamstwa :-(
Ja też zastanawiałam się nad laktatorem. W sumie dziewczyny mówiły,że elektryczny lepszy,bo sam sobie tam działa,ale one są dosyć drogie,więc ja chyba skuszę się na taki ręczny chociaż poczekam czy będę w stanie karmić Synusia najpierw.

Do góry