reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych maluszków

Ja przy córci miałam może 1-2 śpioszków i 1 pajacyk (taki z materiału miśkowatego) 56cm w tym pajacyku wyszła ze szpitala, pozostałe śpiochy to 62,68 swoje i prezenty. Te 62 na samym początku też jej ubierałam były tylko troszeczkę za duże ale szybko dorosła. Ubierałam jej na śpiochy skarpetki to nie zpadały jej z nóżek.
devi co do rozmiaru na boże narodzenie to wydaje mi się, że to będzie najmniej 68. Moja córa jest z 6 lipca to miała rozmiar 74, ona ogólnie jest duża (po tacie):tak:

reklama
EwaK - no rzeczywiście prawie sie pokryłysmy z naszymi pociechami :) i rzeczywiście mój maciek aż tak szybko chyba nie rósł. Ze wzrostem mieścił się coprawda w normie ale wage to on ma piórkową :) takie chuchro z niego :) obecnie waży ok. 13 kg i nosi ciuszki 92/98 tak więc sama widzisz że chudzinka z niego :)

co do dzieci i tych pierwszych rozmiarów to ja miałam to szczeście że maciek urodził się mając długość 55 cm więc był w sam raz na ciuszki w rozmiarze 56. Tak mniej więcej co 3-4 miesiące trzeba było zmieniać rozmiarówkę.

no a dzieci rodzą się różne.. niektóre ok. 60 cm, tak więc wtedy rozmiar 62 jest jak znalazł. Ja na początku większość ciuszków miałam nakupowane na 56 cm ale asekuracyjnie miałam kilka w rozmiarze 62.. i w sumie przed porodem też miałam obawy czy aby przypadkiem nie urodzi nam się koszykarz.

acha! i nie polecam do szpitala koszul do karmienia z dwoma nacięciami (tzn takie jakby kieszonki przy każdej piersi). Po urodzeniu maćka jak piersi jeszcze trochę nabrzmiały to czasem te kieszonki się rozchodziły i było widać pierś.. no a wiadomo.. do szpitala rodzina w odwiedziny przychodzi i tak głupio z gołym cycem latać ;) oczywiście te koszule przydały mi się jak najbardziej w domu, gdzie widział mnie w nich tylko mąż i nie musiałam się stresować czy coś mi gdzieś nie wystaje.

no i jeszcze kwestia butelek.. ja po porodzie musiałam dokarmiać maćka bo mało przybierał na wadze i kupiłam butelki Aventu.. a teraz się naczytałam o szkodliwości butelek plastikowych, bo zawierają bisphenol A który jest szkodliwy a uwalnia się pod wpływem ciepła (np jak wlejemy coś gorącego, czy jak podgrzewamy butelkę). Tak więc takich butelek teraz bym unikała, a póki co mam nadzieję że nie zaszkodziłam zbytnio synkowi... Ale po tej całej aferze z bpa (bisphenolem) różne znane firmy powypuszczały na rynek butelki "BPA free" albo "0% bpa".. i gdybym miała kupowac teraz to kupiłabym tylko takie albo szklane.. acha! ponoć nawet smoczki do butelek są 0% bpa :)

altaya- tylko czy z tym bisphenolem to nie lekka przesada ?? Przez x-lat dzeci jadły z tych plastkowych butelek i zyja...nie ma chyba co świrowac bo producenci tylko na nas kase robia bo pewnie te 0% bpa sa drozsze od innych plastkiowych...tak mysle

devi - zgadzam sie z Toba pewnie nie schodzily szklane to wymyslili teorie ze plastikowe szkodza, a jaki problem na plastikowych dorobic napis ze "BPA free" i sprzedac drozej. Niestety tak nas na wszystkim naciagaja.
Tak samo jest z karmieniem piersia. Ciagle nowa teoria i badz tu madry. Teraz najnowsza jest ze do 4 miesiaca tylko piers, a jak bylam w tamtej ciazy to ze do 6 :baffled: bo sie sloiczki pewnie za slabo sprzedaja z obiadkami i desrekami albo cos w tym guscie.
Moim zdaniem nie warto az tak sie przejmowac ;-)

Ja mialam do mleka NUK i AVENT a do herbatek male CANPOL (sa sporo tansze od nuka i aventa)

maggie- ja doswidczenia w butelkach nie mam ale słyszłam ze tez warto kupic te antykolkowe

Ewa- masz całkowita racje...na kazdym kroku prasa, telewizja tak nas ustawia zeby zwiekszac sprzedaz producentom, przykałd z tym karmieniem piersia doskonale uzupelnia temat plastikowych butelek :)

devi, EwaK - hehehe.. wiecie co.. pewnie z tymi butelkami macie rację.. :) za bardzo się chyba zeschizowałam czytając te wszystkie artykuły o bpa i jego szkodliwości.. najgorzej jak sie wpadnie w jakis temat i się drąży i drązy to można w jakąś paranoje popaść :) szczerze mówiąc to więcej chemii pewnie jest w tych wszystkich chipsach które mój synek będzie wcinał na przerwie w szkole za kilka lat :)

a co do butelek to ja miałam aventu i jedną małą Canpol Lovi.. i szczerze mówiąc moją ulubioną była ta z canpolu. Były to zwykłe butelki, nie żadne antykolkowe i nie było problemu.
A miał ktoś może butelki z tommee tippe? bo bardzo mi się podobają tylko nie wiem jak się spisują w praktyce..

tez tak uwazam, ze nie ma co schizowac - producenci tez musza wymyslac cos nowego bo np te butelki z aventu to kilkoro dzieci niemalze mozna wykarmic sa takie trwala:-)... a szklana?? hmmm nie chcialabym zbierac szkla z dziecka jakby sie rozbila... w powietrzu jest tyle alergenow i szkodliwych substancji ze nie ma co przesadzac... ja nie wyuparzalam butelek chyba wogole jak pamietam, na przyklad, bo maly mial 4 miesiace jak uzylismy jej pierwszy raz... kilka razy przez pierwsze dni przelalam wrzatkiem i to wszystko...

co do wyprawki to ja mam wszystko po Szymku - kupie pare rzeczy tak zeby poczuc magie zakupow dla dzieciaczka... no i jak bedzie dziewczynka to tez oczywiscie trzeba cos kupic choc niewiele bo kolezanki tez mi kompletuja wyprawke po swoich pannach...

wozek tez trzymamy po szymku - mamy bebe confort Trophy Air 6 z gondola, spacerowka i fotelikiem - co prawda ma zepsuta blokade w jednym kolku z przodu bo moj malzomek postanowil po sniegu jechac na zablokowanych i zlamal a nie chcialo nam sie naprawiac bo ja nigdy jej nie uzywalam. Mamy tez parasolke bebe confort tak ze komplet jest... Jedynie co bym kupila to spacerowke np graco z takim duzym koszem na zakupy bo spacerwki z trojfunkcyjnych tego typu starczaja najwyzej na 1,5 roku...

reklama
ja mialam tylko aventy - raz kupilam z jakimis pajacykami zeby kolorowa byla i mlody nawet spojrzec nie chcial na nia - nie mowiac o zjedzeniu czegokolwiek...

Do góry