reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla naszych maluszków -ubranka, wyprawki itd

Ja jeszcze nie mam nic ;P zupełnie ale nie śpieszymy sie ;) na razie pomału odkładamy kasę na łóżeczko i wózek ;) a ciuszki i reszta to tak pomału sie po kupi ;)

reklama
a ja dziś byłam u kumpeli która ma córeczkę urodzoną równiutko w moim terminie tylko rok wcześniej:)
Dostałam listę tego co od nich dostaniemy a co i ile czego trzeba kupić. Zamierzam powoli zacząć coś kupować po następnym usg, łatwiej koszty rozłożyć:)

tu macie taką listę zrobioną z naszego sierpniowego forum - wiadomo zasada jest taka, że co dla jednych przydatne dla drugich zupełnie nie potrzebne, ale wart zerknąć;D

Ubranka:

• kilka kompletów ubranek w rozm. 56 resztę większe 62 itd.
• skarpetki/ bamboszki - bez gumek na ściągaczach
• czapeczki - cieńsza i grubsza z uszkami
• rajstopki
• kilka kaftaników na początek
• body – rozpinane wzdłuż
• śpiochy - z rozpięciem w kroku
• pajace - zwrócić uwagę aby były rozpinane w kroku i z przodu na brzuszku, a najlepiej na całej długości, często kolorowe aplikacje od wewnętrznej strony mają szorstkie wykończenie co podrażnia brzuszek ( tak więc jak najmniejszy obrazek)
• koszulki
• bluzy
• kombinezon na zimę - rozpinany do dołu aż do nogawek

Zdrowie i pielęgnacja:

• Termometr
• Herbatka rumiankowa i koprowa np. Hipp,
• Kosmetyki do pielęgnacji
- krem z filtrem na wyjścia
- coś do kąpieli
• Sudocrem , Bepanthen maść (na sutki i do pupci)
• Płatki kosmetyczne duże
• Na pępuszek octaniset – spray lub gencjana lub spirytus z wodą
• Patyczki do uszu
• Roztwór soli morskiej Disnemar - na katarek i do przecierania oczek
• maść bobodent - na wyrzynające się ząbki
• Lacidofil lub Dicoflor – na problemy z kupką
• Na kolki Sab Simpex (do dostania w Niemczech) lub: Esputicon , Debridat, Espumisan, noszenie w chuście, herbatki, kropelki Bobotic, czasem pomaga leżaczek z wibracjami
• Husteczki nawilżające lub płatki z wodą
• Pieluszki typu pampers
• Wanienka - jak największa
• Stelaż do wanienki
• Termometr do wanienki
• Przewijak
• Pokrowiec/prześcieradełko frotte na przewijak
• Mata do przewijania
- przewijak podróżny
- jednorazowe podkłady na podróż, w gości, do szpitala
- podkłady wielorazowe np. na przewijak lub pod prześcieradło
• Ręczniki z kapturkiem 100 x 100 cm
• Nożyczki do paznokci/obcinak
• Frida albo Sopelek
• Szczotka do włosów (+ grzebień) ze sztucznego włosia
• Kosz na zużyte pieluchy np. Sangenic
• Paklanki lub Ekologiczne Woreczki Na Pieluchy
• Pieluchy tetrowe
• Pieluchy flanelowe

Spanie:

• Łóżeczko
• Materac
• Kołderka + podusia
• Poszewki
• Ochraniacz
• Prześcieradło z gumką - 2 komplety
• Przybornik na łóżeczko
• Falbanka pod materacyk
• Śpiworek cieplejszy
• Śpiworek cienki
• Podkład higieniczny na materac - można używać podkładów wielorazowych
• Rożek usztywniany
• Kocyk
- cienki
- gruby
• Poduszka klin + poszewka

Zabawki:

• Karuzela do łóżeczka - wyraźne kolory, muzyczka, którą można zatrzymać, pałąk który można przekręcić tak by nie przeszkadzał przy wyciąganiu dziecka z łóżeczka, na początek z kolorem czerwonym, potem dobrze by było wymienić zabawki
• Mata edukacyjna
• Pałąk do wózka, łóżeczka, leżaczka
• Pchacz do chodzenia (może być później)
• Gryzaczki
• Grzechotki
• Przytulanka (często sprawdza się zwykła pielucha tetrowa)
• Leżaczek bujaczek - NIEZASTĄPIONY

Jedzenie:

• Butelki
- 125/150 ml i 260 ml
• Termoopakowanie - zwykły termos do wody i termopakowanie ( na krótkie wypady, do butelek lub do słoiczków) – ponoć dość długo trzyma Tommee Tippee
• Torebki/woreczki na pokarm (do zamrażania)
• Laktator
• Podgrzewacz - taki by można było go też podłączyć w samochodzie
• Śliniaczek – ceratowy (najbardziej praktyczny)
• Krzesełko do karmienia (potrzebne od około 5 miesiąca)
• Łyżeczka + miseczka
• Poduszka do karmienia rogal - ze zdejmowanym pokrowcem

Inne:

• Smoczki - silikonowe, ale można tez z jeden na wszelki kupić lateksowy, zaokrąglone i płaskie
• Gryzaki
• Pojemnik na smoczki
• Łańcuszek do przypinania smoczka –zwrócić uwagę czy smoczek ma uchwyt czy nie
• Szczotka do czyszczenia butelki
• Sterylizator - MOIM ZDANIEM ZBĘDNY
• Monitor oddechu - wystarczy zwykła niania
• Szuflada pod łóżeczko
• Chusta do noszenia, długa, wiązana - dla podwójnej mamusi - NIEZASTĄPIONE
Wózek i fotelik
• głęboki +spacerówka
• Parasolka do wózka
• Śpiworek zimowy do gondoli
• Moskitiera
• Osłona przciwdeszczowa
• Adapter do wpięcia fotelika w stelaż wózka
• Fotelik do samochodu
• Adapter do zainstalowania fotelika w samochodzie
• Folia przeciwdeszczowa do fotelika
• Moskitiera do fotelika

Dla mamy

• Wkładki laktacyjne 2-4 paczek - najlepsze JOHNSONA - bella masakra - przeciekają
• Majtki poporodowe siateczkowe
• Wkładki poporodowe (4 paczki)
• Saszetki tantum rosa do podmywania się
• Poduszka poporodowa
• Osłonki na sutki - mnie zupełnie się nie przydało
• książka pt. Dziecko, pielegnacja i wychowanie, Benjamin Spock (światowy bestseller)
• ksiązka "Język niemowląt" - w 100% przydatne - REWELACJA - teraz z Olkiem jestem na etapie - język dwulatka!!!!!
• herbatka laktacyjna hipp lub fito-mix z Herbapolu
• koszula nocna do karmienia x2
• Stanniki do karmienia

Ostatnia edycja:
ja dokładnie jak e-stera, teraz pierwszy zakup to chusta, przy Szczepku bardzo chciałam ale znajome miały w prezencie dać i przekonywały, że mam nie kupować i niestety nigdy się nie doczekałam:-(jak mały miał ok 4 miesięcy to Teściu mi nosidełko kupił ale myślę, że chusta będzie fajniejsza zwłaszcza dla noworodka.
Wiaderko ma bardzo skrajne opinie albo Rodzice są nim zachwyceni albo wręcz odwrotnie, mnie jakoś nie przekonało ale wkładka piankowa do wanienki owszem, nie miałam ale teraz bym chciała

Ja mam wszystko - odciągacz, podgrzewacz, leżaczek, nosidełko, wanienkę, wózek ... nawet łóżeczko, którego jeszcze nie zdążyłam złożyć ;) Kupiłam takie z materiału, na kókach - polecam wszystkim. Córa już w nim nie śpi, ale w chwili obecnej służy ono jako basen do piłeczek :)

mnie bardzo interesuje odciągacz elktryczny medela przy synu kupilam w medycznym część osobistą a sprzęt z wypozyczalni mialam było super teraz widze juz na allegro medelę i ciekawi mnie czy również sa takie dobre mocno ssące miałyście może tej firmy?

mnie bardzo interesuje odciągacz elktryczny medela przy synu kupilam w medycznym część osobistą a sprzęt z wypozyczalni mialam było super teraz widze juz na allegro medelę i ciekawi mnie czy również sa takie dobre mocno ssące miałyście może tej firmy?

Ja miałam, ale prze 14 laty ;) Wtedy większość rzeczy była bardziej porządna, tak myślę. Teraz mam zwykły ręczny, ale tez jestem zadowolona ...

Dziewczyny, piszcie jak najwięcej - co jest warte kupienia a co nie. Nie ja jedyna zapewne nie mam nic i jestem zielona w temacie równo. Jeśli macie swoje spostrzeżenia, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze to też piszcie :-)
Sama na razie nic nie kupuję, jeszcze za wcześnie ;-) Pomału się rozglądam co, gdzie i za ile.

ehtele dzięki wielkie za listę, przyda się bardzo!

reklama
Z laktatorem to trudna sprawa, bo moze sie okazac ze w ogole nie bedzie potrzebny albo odwrotnie - nie kupimy, a by sie przydal :/ ja mam reczny i mi wystarczyl na dni nawału i pozniej jak juz konczylam karmic, ale nie musialam dziecka dluzej zostawiac, zeby np sciagac mleczko dla kogos kto z nim zostanie. Reczny to nie jest duzy wydatek, ale elektryczny juz tak.. wiec trzeba przemyslec czy sie bedzie duzo uzywalo i czy sie na pewno przyda.

Do góry