reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZAKUPY - dla nas i dla maluszkow

n mi lozeczko kolorystycznie tez srednio sie podoba ale ogolnie fajne :)

przyborniki sa fajnym 'uzadzonkiem' [czy jak to nzawac] teraz juz w nim nie trzymam nic dla siebie - ale obrocilam go d wewnatz i corka ma kilka drobnych zabawek - jak sie z rana obudzi to jeszcze chwile mama moze pospac [przynajmniej wczesniej dzialalo:D]

baldachimy
sa fajne i dodaja uroku - ale pozniej dziecko 'wciaga je d lozeczka' i cz asie szarpac :d pozatym zbieraja kurz faktycznie.

reklama
żadnych wielorazówek, w ogóle ponoć wymyślono już wkładki higieniczne, podpaski i tampony wielorazowe dla kobiet fuuuuuj :baffled:

Mea fajne łóżeczko i cena też. Też uważam, że materacyk trzeba nowy, tylko powiedzcie mi jakie są najlepsze? Teraz tyle tego na rynku... ja myślałam o tym 3warstwowym gryka-pianka-kokos. Proszę doświadczone mamuśki o poradę :)
A mi dziś męża siostra powiedziała, że swojemu małemu kupili nowe łóżko i jak chcemy to na ODDA ZA DARMO (!) to łóżeczko co mieli, k

Osobiście uważam, że najlepsze materace są z pianki poliuretanowej beż żadnych wkładów, my mamy o grubości ok 10cm, co prawda kosztował tyle co łożeczko - 135zł, ale warto było zainwestować, bo służy malej do dziś i posłuży też małemu ;-)
Wkładki kokosowe lub gryczane podobno często uczulają i sa zbyt twarde dla malutkich kręgosłupów.

CZy któraś z was używała czy chce używać pieluch wielorazowych. Zastanawiam sie tym razem nad zakupem, widzę po kolezankach że dzieciaki bardzo szybko przestały sikać w pieluchy.Sporadycznie używaly pampków.
Co do pościeli kupiliśmy taki zestaw i baldachim mieliśmy taki z woalu i był jedną wielką wylęgarnią kurzu poczym po praniu spaliłam żelazkiem.

Ja w okresie letnim zakładałam Hance tetrę, oczywiście po kupie ;-) ktorą robiła zawsze o tej samej porze w pampersa. Nie jestem za bardzo przekonana do owijania dziecka plastikiem w czasie upałów, bo nie wiem jakie skutki może wywołać takie przegrzewanie narządów rodnych na przyszłość, poza tym sama w takich warunkach bym nie wytrzymała.
W każdym razie u nas to nie miało w ogóle przełożenie na szybkie odpieluchowanie, bo Hanka śpi w pieluszce do dziś i nie chce inaczej.

ja nie jestem przekonana do wielorazowych pieluch ... na lato owszem tetry bede czesciej uzywac ale poza tym jade jednak na pampkach

co do materaca - trudno okreslic czy jest dobry czy zly ... ja mam trzywarstwowy i nic wiecej o nim nie moge powiedziec ...

Niby te materace 3-warstwowe sa dobre i dla kregoslupow zdrowe i powinien to byc jedyny wybor,
ale np moja corka nie lubi spac za bardzo na tym, zawsze wbijala sie w jeden kat lozeczka - przy 'glowce' a odkad polozylam dwie poduszki [zamiast jednej] i spi od kolan w gore na poduszce juz spi 'normalnie' i nigdzie mi sie przemieszcza [znaczy bardzo]
Widac ze teraz jej wygodniej [nie mowie o mega duzych poduchach- ale takiej rozsadnej dosc cienkiej poduszce]

Skodzia apropos tamponow poszukaj sobie kubeczek menstruacyjny :p no dla mnie hardkor!!!

Mea ta niania moja to philips avent, ja mam dokladnie ten model
http://www.mulan.pl/philips-avent-niania-elektroniczna-scd610-00.html

Jedyny jej minus to ze np w porownaniu z angelcare ma troche slabszy zasieg.
Nie mozna tez do dziecka nadawac inie pokazuje temperatury jak niektore nianie ale to akurat mi do niczego niepotrzebne.
Znajomi nam polecali angelcare z monitorem oddechu ale jakos nie mialam stresu z tym jego oddychaniem a ta byla niewiele drozsza, no i na dluzsza mete kamerka bardziej sie przydaje niz monitor oddechu.
Moi inni znajomi mieli tez z kamerka ale jakiejs innej firmy, nie wiem moze sa tansze trzeba by poszukac

to i ja wrzuce swoja
gdzies juz o niej pisalam - ale niewiem gdzie:D
CYFROWA ELEKTRONICZNA NIANIA MOTOROLA MBP 36 VIDEO (3887318884) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
tak jak pisala josie - termometr srednio potzrebny. Moja ma np puszczanie melodyjek z 'panelu sterujacego' [czyli monitora mamusi] - tez srednio uzywane]
Duzym plusem jest za to to ze moge z 'panelu' sterowac kamerka obraca nia zblizac oraz - nie kazda ma taka funkcje.
Aha i duzy wyswietlacz dla mnie bomba :)

kolezanka miala taka i tez byla zadowolona. Mniejszy ekran i bez funkcji sterowania z 'panelu'.
Motorola MBP30 Elektroniczna Niania Video (3886350852) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Na nianiach sie nieznam:-) zawsze chcialam miec ale na 38 metrow nie potrzeba:-)

Co do materacyka tez slyszalam ze 3warstwowy jest dobry. I trzeba go odwracac co jakis czas

żadnych wielorazówek, w ogóle ponoć wymyślono już wkładki higieniczne, podpaski i tampony wielorazowe dla kobiet fuuuuuj :baffled:
A ja chyba z czystej ciekawości kupię jeden otulacz i wkłady, bo jestem bardzo ciekawa jak te pieluchy się spisują. Zapewne po spieraniu z nich pierwszej kupy mi się odechce :)

Ostatnia edycja:
reklama
Na nianiach sie nieznam:-) zawsze chcialam miec ale na 38 metrow nie potrzeba:-)

Co do materacyka tez slyszalam ze 3warstwowy jest dobry. I trzeba go odwracac co jakis czas
materac pierw do pol roku tzryma sie na jednej stronie[chyba kokos] a po pol roku obraca na druga [gryka] tak mi mowiono przynajmniej :D

niania
ma TEORETYCZNIE 150-200-300 metrow zasiegu. Zawsze jest gwiazdka *zaleznie od otoczenia* tyle ma w lini prostej 'bez przeszkod' :)
W praktyce dziala w obrebie domu parter, pietro, 2pietro czy jeszcze pod domem [blisko do 5 metrow moze. A pozniej juz zasieg urywa.

Do góry