reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy -dla nas i dla lutowych pociech

a ja mam pytanie bo robie internetowe zakupki:
majteczki poporodowe jednorazowe czy wielorazowe? ile sztuk trzeba zakupić?
aspirator do nosa może być taka klasyczna gruszka?
podkładów poporodowych paczka starczy?

-majtki jednorazowe jeśli nie masz zapasu starych gaci :-D nie wiem z 10 par???
-Gruszka jest do bani, frida nose jest THE BEST :-)
-ja krwawiłam bardzo długo ...więc paczka nie wystarczy kup więcej niż jedną ...to na pewno
- no i wietrzyć krocze to podstawa ..można je tez osuszać delikatnie suszarką np. przez gazę aby się nie poparzyć :-D

reklama
Te gacie poporodowe to położna ze szkoły rodzenia powiedziała że najlepsze są te z siateczki, a do nich wkłada się wkład albo coś innego chłonnego. A jak tu wietrzyc kroczę ( pytam bo też bym chciała )jak krew się leje? I od kiedy wietrzyć? Bo tuż po porodzie nosi się te majtki.

Antarku
Najlepiej jak leżysz ....przy karmieniu lub jakimś odpoczynku ...wtedy majtki na dół i połóż podkład pod pupe aby nie zbrudzić kanapy :-) ja już w szpitalu nie miałam żadnych majtek bo był zakaz! I lekarz przychodził i zagladał Ci miedzy nogi jak sie rana goi i czy krew popołogowa jest OK :-)
Korzystaj z każdej wolnej chwili i to samo z piersiami dużo wietrzyć i po karmieniu smarować własnym mlekiem ;-)

A majtki są lepsze siateczkowe niż fizelinowe bo te drugie mogą odparzyć Ci dupsko :-D:-D:-D
A jak chodzisz to majtki + podkład inaczej nie da rady
aaaaa i do podmywania Tantum Rosa - najlepsze!!! Polecam ;-)

Ze wzgledu na fakt, ze od wielu osob uslyszalam wiele roznych odpowiedzi, chce zapytac Was, lutowe mamusie, kiedy nalezy miec juz przygotowana cala wyprawke do szpitala... Wy bedziecie wiedzialy najlepiej... jp
Ja mam juz spakowana,z przyczyn oczywistych.Ale jestem mega szczesliwa bo bylam dzisiaj na wizycie u lekarza i w usg wyszlo,ze szyjka sie trzyma i nie skrocila sie od ostatniej wizyty a balam sie jak diabli:tak:
Majtki siateczkowe a podklady to najlepiej dokupic w aptece te szerokie,nawet nie wiem czy to nie sa czasem pieluchy te najzwyklejsze,bo przez te zwykle to i tak krew poleci jak sie wstanie.Tak ,chyba pieluchy,wygladaja jak grube podpaski ale na opakowaniu jest napisane,ze to pieluchy.Jak bede na swieta to musze je kupic.

Antar, ja prawie w ogóle nie nosiłam majtek po porodzie. Jak leżałam wkładałam podkład pod pupę, a jak chodziłam to to trzymałam go między nogami. Prawda jest taka, że w tym pierwszym tyg. po porodzie, na ogól nasi mężczyźni biorą sobie wolne, a jak nie to zawsze ma się kogoś do pomocy. Ja za dużo się nie ruszałam, mąz przynosił mi małego na karmienie i przewijał go, a ja regenerowałam siły i wietrzyłam krocze.
A ja z kolei polecam nadmanganian potasu, bo każdej wizycie w kibelku płukałam sobie nim krocze, fenomenalnie działa. Jeszcze do tego przemywałam korą dębu i już nic więcej.

Hej mamusie
A może któraś mama chciałaby kupić ode mnie wózeczek, tak jak pisałam wcześniej czekam teraz na drugiego synka więc w styczniu muszę zacząć rozglądać się za wózkiem dla rodzeństwa. W tej chwili mamy wózek X-Lander model XA, wózek jest poprostu rewelacyjny, ale dwóch maluchów nie pomieści :-) Wózeczek jest w kolorze niebieskim a fotelik w zielonym, mamy cały komplet ponieważ chcieliśmy go zostawić dla drugiego dzidziusia, ale tak wyszło, że będzie szybciej niż się spodziewaliśmy i musimy zmienić plany :-)
Tutaj znalazłam jakieś fotki X-lander XA zdjęcia
Jakby któraś mama była zainteresowana to niech pisze :-):-)

kilka osób na lutym było zainteresowanych tym wózkiem, więc może się uda :-)
dla nas niestety jest za duży, za szeroki :-), ale ma naprawdę dobre opinie użytkowników :-)

-j- no i to zależy właśnie od warunków w domu. U nas gorąco, że nawet po kafelkach w zimie na bosaka mi nie zimno, a podłogi podgrzewanej nie mamy.
Jedna rzecz mnie tylko nurtuje, gdzie kąpać małego. W pokoju - chciałabym uniknąć tego bo nie daj boże jak się wyleje woda na teściowej mozajkę, zapłacze się kobita. Łazienka za mała, nie zmieści się wanienka+my, no i nie będzie jak małego wytrzeć (wanny nie mamy). W kuchni nie ma drzwi, a teściowa czasem ma problemy z wyobraźnią i może np. balkon otworzyć. W lecie to nie byłby dla mnie taki problem, ale zimą. Jeszcze troszkę czasu jest i pomyślimy, pewno pokój zostanie i oleje mozajkę (co do miłości teściowej do mozajki, to powiem wam, że wykładzinę zakładam od kąta do kąta rzeby jej nie poniszczyć:-D:-D:-D).

Jesli lazienka za mala, to ja bym kapala w pokoju, albo w jakims zamykanym pomieszczeniu, bez przeciagow. Podluz cos pod wanienke, jakis duzy recznik czy koc tak, by, gdy sie woda rozleje wsiakla w niego, a nie w posadzke. Ja kapalam Flavie w lazience, kladlam wanienke na podloge i nawet gdy sie rozlalo troche, to nie bylo problemu z szybkim wytarciem.

a ja mam pytanie bo robie internetowe zakupki:
majteczki poporodowe jednorazowe czy wielorazowe? ile sztuk trzeba zakupić?
aspirator do nosa może być taka klasyczna gruszka?
podkładów poporodowych paczka starczy?

-majtki jednorazowe jeśli nie masz zapasu starych gaci :-D nie wiem z 10 par???
-Gruszka jest do bani, frida nose jest THE BEST :-)
-ja krwawiłam bardzo długo ...więc paczka nie wystarczy kup więcej niż jedną ...to na pewno
- no i wietrzyć krocze to podstawa ..można je tez osuszać delikatnie suszarką np. przez gazę aby się nie poparzyć :-D

Dopiszę jeszcze tylko, że jeżeli będziesz chciała zaoszczędzić na pampersach to te podkłady poporodowe ( bella) mogą ci służyć jako pieluszka dla noworodka. :tak:Pisałyśmy o tym we wcześniejszych postach co i jak .:tak:
W niektórych szpitalach w łazience są pozostawione specjalne ( nie wiem jak to się nazywa) frazeliny ( chyba).Albo mamusia po porodzie dostaje kilka takich sztuk tego. To tez jest dobre.

Antar, ja prawie w ogóle nie nosiłam majtek po porodzie. Jak leżałam wkładałam podkład pod pupę, a jak chodziłam to to trzymałam go między nogami. Prawda jest taka, że w tym pierwszym tyg. po porodzie, na ogól nasi mężczyźni biorą sobie wolne, a jak nie to zawsze ma się kogoś do pomocy. Ja za dużo się nie ruszałam, mąz przynosił mi małego na karmienie i przewijał go, a ja regenerowałam siły i wietrzyłam krocze.
A ja z kolei polecam nadmanganian potasu, bo każdej wizycie w kibelku płukałam sobie nim krocze, fenomenalnie działa. Jeszcze do tego przemywałam korą dębu i już nic więcej.

Co do majtoszek. U nas w szpitalu zabraniali noszenia ich. Chodziło się jak kaczka, często wietrzyło i podmywało właśnie krocz. Teraz dla wygody zakłada się je w dzień ale przed wizytą ( czy to rano czy wieczorem) każda musi zdjąć, co by ochrzanu jakiegoś nie dostać.

Czy któraś z was używała muszli laktacyjnych? Lub potrafi coś powiedzieć na ten temat?:-)

A co to jest?
Chodzi o wkładki laktacyjne?

A ja szukam czegoś o majtkach jednorazowych i nic nie moge znaleźć.Gdzieś już był poruszany ten temat, ale sukam , szukam i nic. Dziewczyny w wątku wyprawkowym pisze w wyprawce, żeby nie kupywać majtek jednorazowych fizelinowych , bo odpażają. Moje pytanie , to jakie trzeba kupić i jaka jest mniej więcej cena ich?

reklama
Przeniosłam zapytanie tutaj, bo co mają gacie do wózka czy do łóżeczka.

Cytat:
Napisał lajfik
Czy któraś z was używała muszli laktacyjnych? Lub potrafi coś powiedzieć na ten temat?:biggrin2:

A co to jest?
Chodzi o wkładki laktacyjne?

A ja szukam czegoś o majtkach jednorazowych i nic nie moge znaleźć.Gdzieś już był poruszany ten temat, ale sukam , szukam i nic. Dziewczyny w wątku wyprawkowym pisze w wyprawce, żeby nie kupywać majtek jednorazowych fizelinowych , bo odpażają. Moje pytanie , to jakie trzeba kupić i jaka jest mniej więcej cena ich?

Do góry