reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy -dla nas i dla lutowych pociech

Asus mi sie wydaje, że nie ma potrzeby pieluchowania dzieci na tzw wszelki wypadek. Tylko czesto przerwacać na brzuszek, i oczywiście zrobić usg.

Paulusia ja też po nowym roku. :happy2:

reklama
Dziewczyny Wy macie mniejsze dzieci albo jesteście debiutantkami więc powiedzcie mi co myślicie o szerokim pieluchowaniu ? Jak urodziła się Paulinka to był standard - pediatrzy tak zalecali i wszyscy tak robili . Z Kasią już tak nie było a teraz w erze pampersów to chyba już nikt tego nie robi a podobno to nie było złe . Dodam że u Pauliny to były 2 pieluszki tetrowe a u Kasi przynajmniej przez pierwsze 2 miesiące pieluszka tetrowa wkładana do pampersa . Podobno było to dobra na stawy biodrowe i pomagało w prawidłowym ich ukształtowaniu . Czy wiecie coś na ten temat i co o tym sądzicie ?
Asusu,jak moj starszy syn sie urodzil to tez trabili o tym szerokim pieluchowaniu.Jednak to podobno mit,tak mowi fizjoterapeuta w programie Mamo to ja na TVN STYLE.Podobno pozycja na zabke i przy kazdej zmianie pieluchy robic cwiczenia,tzn przyciskac nogi malucha,ugiete do klatki.Wyglada strasznie,ale nic to dziecko nie boli,podobno:confused:
Ja dzialam od stycznia z zakupami.:tak:

Tak sobie myślę, że może to nie do końca od firmy zależy. Ja co prawda w ogóle nie używałam butelek przy moim Victorze (karmiłam go piersią 17 miesięcy a miał też kolki na początku i problemy z brzuszkiem), więc mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jak dziecko poczuje jakąkolwiek butelkę to rezygnuje z piersi bardzo szybko. Powód jest prosty z butelki zawsze łatwiej i lepiej leci, nieważne jaki smoczek:-p Widziałam na przykładzie szwagierki i jej córeczki, które testowały na samym początku kilka butelek. A że Avent w modzie i większość mam go kupuje to i jego wina. Ciekawi mnie czy naprawdę istnieje aż taka różnica między butelkami różnych firm w stosowaniu zamiennie z piersią:confused:
Chciałam również zapytać Was czy zamierzacie karmić piersią czy od razu nastawiacie się na butelki? Pytam z ciekawości, a nie dla jakiejś krytyki czy lepszego dowartościowania, bo to nie w tym rzecz, przecież są różne przypadki i poglądy;-)

Zgadzam się z Wolfią w 100, a nawet 200%. ;-) Ja miałam okropne problemy z karmieniem, przeszłam wszystko chyba co mozliwe... Na początku całkowity brak pokarmu, zapalenie piersi, odrzucenie cycka przez butelkę... Byłam czestym gościem poradni laktacynej i tam położne świetnie mi doradzały (konkretnie w poradni w Gdańsku na Zaspie). Między innymi dały mi rewelacyjny sposób na dokarmianie dziecka, zeby uniknac kontaktu z butelką. Otóż w osobnym pojemniczku przygotowuje się mleczko sztuczne, potem przystawia się dziecko do piersi i jak zaczyna ssać to wkłada się mu taką cieniuteńką rureczkę do buźki (ja dostałam specjalny cewnik do karmienia), drugi koniec jest zanurzony w pojemniczku ze sztucznym mleczkiem. W ten sposób dziecko ssie cycolka, ale dostaje większą ilośc pokarmu. :tak: Dzięki temu sposobowi Ingusia znowu wróciła do piersi (odrzuciła mimo, że butlę dostała tylko raz!!!) Teraz nawet nie zaleca się dopajania herbatką, własnie dlatego, zeby dzidzia nie odrzuciła cycka, poza tym to mleczko początkowe z piersi jest rzadkie, zeby zaspokoić pragnienie dziecka, a potem to późniejsze jest gęstsze i bardziej tłuste i zaspokaja głód.

Yawla myślę, ze możesz śmiało kupić jedną butelkę 150 i jedną 260, przecież nie mają terminu ważności, więc użyjesz ich na pewno, pytanie tylko kiedy. Zazwyczaj ta mniejszą używałam do herbatek, a większą do mleka. Po 4 miesiącach karmienia piersią okazało się, ze Inga jest uczulona na moje mleko i musiała dostawać modyfikowane. :-(

Co do podgrzewacza i laktatora to ja mam odmienne zdanie co do Kinny ;-) Tu właśnie najlepiej widać, że każdej co innego się sprawdza, hihi. :-p Ja musiałam mieć laktator już dzień po porodzie, zeby pobudzać laktację, jak miałam zapalenie piersi sciągałam mleczko, jak odstawiałam małą od piersi to tez ściągałam (tylko to pierwsze) mleczko... generalnie nie rozstawałam się z nim praktycznie przez cały czas. ;-) Co do podgrzewacza to doskonale radziłam sobie bez. Na początku jak karmiłam piersią nie potrzebowałam go, a jak przeszliśmy na sztuczne to miałam opracowane - tyle i tyle wrzątku+tyle i tyle zimnej+ tyle i tyle miarek, potem krótki test i ewentualnie wsadzałam pod zimną wode z kranu jak bylo za ciepłe.

Kinna czemu musisz wymieniac butlę co 3-4 miesiące? Ja miałam cały czas ta samą, tylko smoczki wymieniałam. :tak:

To ja mam Emmaljungę. Jesteśmy bardzo zadowoleni z firmy, bo swietnie się prowadzi, super amortyzatory, duży fajny wózeczek - wada: waga i duże rozmiary po złożeniu. Nie wiem jak wygląda ten, o którym myślisz, ale firme polecam z czystym sumieniem.

Hooba ja pościel kupowałam, ale smiało możesz z niej zrezygnowac teraz, potem jak dziecko ma ok. roczku to się zaczyna naprawdę korzystać z tego. My podusię mamy taką płaską, jakby jej nie było. ;-) A śpiworek i u nas się sprawdził świetnie. :tak:

Chciałabym jeszcze ostrzec mamy kupujące przez internet. Sprawdźcie dobrze jak długo się czeka na dostawę, komentarze sprzedającego na allegro lub opinie na temat sklepu internetowego. Moja koleżanka się właśnie wkopała. Chciała zaoszczędzić na Quinny i kupiła ze sklepu internetowego (tutaj w UK) i wózek zobaczyła po 2 miesiącach (po liscie straszącym sądem), i to w dodatku tylko część spacerową... I musiała kupić i tak w sklepie. :baffled: Jak sprawdziła opinię na temat tego sklepu, okazało się, że wiele osób nie dostao ani wózka ani zwrotu pieniędzy... :no:

Matko... ale elaborat mi wyszedł!!! :szok:

yawla na początku myślałam o wózku JET ale w sklepie zobaczyłam CHICCO TRIO TOUR i się zakochałam:) fakt jest drogi bo 1700zł za wózek to dla mnie dużo, ale juz się z mężem na niego nastawilismy:tak:kaske uzbieramy do lutego..a wózek naprawdę wart swojej ceny;-) wielokrotnie widziałam go na allegro ale nigdy nie zwróciłam na niego uwagi lecz gdy zobaczyłam go na zywo i się nim "przejechałam" to stwierdziłam, ze to jet to:tak:

naprawdę fajne te wózki chicco teraz są :-). bardzo chciałąbym właśnie chicco trio tour 4, ale chyba kupimy chicco trio for me, bo ma odwracaną względem kierunku jazdy spacerówkę, a to się przydaje bardzo :-)
CHICCO 2009 WOZEK TRIO FOR ME AUTO FIX NAJTANIEJ! (471638413) - Aukcje internetowe Allegro
cenowo jest o 100 zł tańszy. o sklepowej cenie nie mówię, bo tam odpowiednio 2100 i 2000 zł kosztują.

Nathalie przeczytałam w jakieś uczonej książce, że butelki szklane nie trzeba wymieniać tylko je wygotowywać co jakiś czas, zaś butelki plastikowe należy wymieniać co 4 miesiące. Co prawda nie podali powodu... :rofl2:

Dziękuję za opinię o emmaljunge. Wybrałam taki model - oczywiście w innym kolorze.
Wózek Emmaljunga Scooter 2009: Sklep Internetowy Baby Fant
Waga fakt spora, ale nie będę musiała go nosić po schodach, więc tym się nie przejmuję. Ten wózek ma być typowo spacerowy, bo na wypady sklepowe będę miała Britax Verve.
A czy możesz mi powiedzieć coś o tapicerce. Czy dziecko nie "ugotuje" mi się w lato.

dziewczyny hehe wszystkie z xlanderami bedziemy w koncu jezdzic :-) ale te wozki musza cos w sobie miec bo duzo ich jest na miescie. Wlasnie na allegro patrze i naprawde nie sa drogie ok.1000zl.

reklama
Do góry