Angelika co do kosmetykow to ja mam caly kuferek Johnsons Baby. Ale na poczatek bede uzywala:
- mydelka w plynie do mycia cialka i wloskow
- oliwki w zelu do smarowania calego cialka i buziunke po kapieli (glowke tez)
- sudocrem na pupe
- puder na ewentualne potowki
- spirytus do przemywania pepuszka
- sol fizjologiczna do przemywania oczek i niska
- wode morska ale jedynie jak jest katarek
Przy Sandrusi uzywalam jeszcze plynu do kapieli bo w Wojkowicach mamy strasznie twarda wode i pudru od czasu do czasu.
I to chyba tyle krem do buzi na dwor z jakims filtrem.
Co do marek kosmetykow to co osoba to inne zdanie. W moim miescie pielegniarki nie polecaly firmy Oilatum do codziennego uzywku jezeli ze skora malenstwa jest wszystko dobrze, poniewaz taka mala skorka sie uzaleznia i pozniej przy zmianie czegokolwiek (kosmetyku, proszku czy plynu) wyskakuja jakies przebarwienia skorne. Sandra miala ladna skorke wiec nie uzywalam Oilatum wogole.
Carmi pisze:
na ostatnich zajeciach polozna powiedziala nam, ze w szpitalu przemywaja spirytusem na poczatku, ale w domu zeby juz nie ruszac
Carmi jak urodzilam Sandre to mnie w szpitalu pielegniarki mowily, ze podczas uzywania spirytusika do pepuszka, kikut szybciej wyschnie i odpadnie. Nie powinno sie moczyc kikuta bo moze sie slimaczyc. Tak tez robilam i raz dwa odpadli teraz ma ladny pepuszek. Teraz tez zamierzam tak robic. Tutaj natomiast pielegniarki nie kaza uzywac spirytusu i twierdza ze powinno sie kikuta moczyc i myc mydlem podczas kapieli
Lenka bambino jest bardzo fajny, szybko leczy przebarwienia skory. Do dzis go uzywam i ja i corcia, jednak trudno sie rozsmarowywuje, wiec do codziennego uzytku dla maluszka polecilabym jakis inny ;-)
przemywaniu noska - jak to mniej wiecej wyglada, znaczy masz na mysli przemywanie zewnetrzne czy moze w srodku jakos?;-) Moze glupie pytanie ale to moje pierwsze malenstwo i czasami mam wrazenie ze w ogole nie bede wiedziala jak tego Maluszka pielegnowac
Nika do codziennej pielegnacji maluszka nie uzywalam soli fizjologicznej. Wogole nie czyscilam noska w srodku. Choc slyszalam dobre rade o 1 kropelce do nska mleka matki, ponoc ma wyczyscic ale nigdy nie probowalam. Czasami jak cos zalegalo wyciagnelam delikatnie gruszka. Jezeli Sandrusia dostala katarku to wtedy czyscilam jej nosek sola fizjologiczna czy woda morska. Sol fizjologiczna 2 kropelki do noska - po jednej na dziurke (zamiast kropelek na katarek).
Może i głupie pytanie ale na co jest ta sól fizjologiczna??
Andzia sol fizjologiczna sluzy do przemywania oczek. Mozna ja kupic w aptece w malych 5ml ampulkach. Wacik moczymy w soli fizjologicznej i odciskamy zeby nie bylo za batdzo mokre i myjemy oczka (delikatnie przecieramy ) zawsze od zewnetrznego do wewnetrznego kacika oczka i kazde oczko nowym nasaczonym wacikiem.
sudokrem co piszecie choć niezabardzo wiem na co on jest.
Sudocrem to taka biala masc w szarym okraglym opakowaniu ;-)przeciwko odparzeniom pupci. Uzywa sie jej po kazdorazowej zmianie pieluszki.