reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

reklama
Ja też nie :zawstydzona/y::zawstydzona/y: Mało tego nie posiadam żelaska :zawstydzona/y::zawstydzona/y:
teraz to sie zmieni ;-)

A tez bym chetnie te ciuchy co juz dostalam jeszcze raz przegladala i przegladala..
I jak tak piszecie, ze przegladacie by zobaczyc co dokupic to ja nie wiem czym sie kierowac ?? Czego powinno na oko byc ile? :szok:

moja przyjaciółka poradziła tak :D:
Na początek z rozmiaru 56 (pierwszy miesiąc): koszulki wiązane z długim rękawem 5-7 sztuk
; pajacyki 5-7 sztuk (lepsze niż kaftanik + śpiochy podobno) ew półśpioch i body

Rozmiar 62 (do 3 miesiąca) - body, tak nawet do 10 sztuk (zależy czy dziecko
czyste czy brudasek J) no i znowu pajacyki

nie wymądrzam się ale moja kochana psiapsióla juz moze wiec podaje dalej :-)

a ja dostalam w koncu moja kolyske, o ktorej Wam pisalam, ze sie laska nie odzywa i nie wiem, ale chyba wystawie pierwszego swojego negatywa na all...mial byc stan idealny po jednym dziecku, ale laska nie wspomniala, ze kilka malych plastikowych czesci bylo polamanych i klejonych:szok: ogolnie fajna jest, podoba sie nawet mojemu malzowi bardzo, ale po jednym dziecku (niby do 5 miesiaca zycia ja uzytkowal) to ona nie wyglada na bank!
ja jak bym ja sprzedawala to moze glupio, ale uczciwie bym sie przyznala,ze sama ja kupilam uzywana i napisalabym co i jak moze byc nie tak....ale ja to za uczciwa chyba jestem to i pewnie nawet bym jej nie sprzedala:-D

aha...durna baba miala przyslac w oryginalnym kartonie z instrukcja a to ni hu hu...ani oryginalnego kartonu, ani instrukcji, bogu dzieki za mojego meza zlota raczke, bo sama to bym predzej prze okno wyrzucila niz skrecila:wściekła/y:
chyba juz sobie odpuszcze to allegro, bow kurzona jestem:wściekła/y:

Mini- ale slodziaki! a to skorka?

dziewczyny, ktore zakupily uzywane z all wlasnie jakie sa Wasze opinie? nie zawiodlyscie sie? jest to warte kupienia nawet za pare groszy czy nie warto? czy lepiej przejsc sie na ciuchy i przynajmniej w łapkach obejrzec co sie wygrzebało??

wiesz co ajako, ja takie rzeczy to jednak od producentow bede brała.. Własnie to roznie bywa , wiekszosc uczciwie wszystko napisze, zrobi dokladne zdjecia, czyste komenatrze to ok- mozna sprobowac

Napisz najpierw do niej co to wogole ma byc, zobacz co powie i śmialo komentarz adekwatny.

:tak: Ale na all dotychcas tylko ksiazki uzywane kupowalam i jakies ciuchy co odrazu nastawialam sie, ze moze wogole nie pasowac i byc roznej jakosci - ale tu zazwyczaj pozytywnie sie zaskakiwałam ;-)

Ostatnia edycja:

Mini
mozesz wkleic jeszcze raz te z owczej wełny

mnie takie małe butki rozbrajaja strasznie:) w mariquite było 50%off na papucie :)

dziekuje Mini juz link sie pokazuje

sliczne:)

Ostatnia edycja:
moja przyjaciółka poradziła tak :D:
Na początek z rozmiaru 56): koszulki wiązane z długim rękawem 5-7 sztuk
; pajacyki 5-7 sztuk (lepsze niż kaftanik + śpiochy podobno) ew półśpioch i body

Rozmiar 62 (do 3 miesiąca) - body, tak nawet do 10 sztuk (zależy czy dziecko
czyste czy brudasek J) no i znowu pajacyki

nie wymądrzam się ale moja kochana psiapsióla juz moze wiec podaje dalej :-)

ja się nastawiam tak:
pierwszy miesiąc (r. 56) body dł rękaw *rozpinane po całości) + śpioszki (rozpinane w kroczku) ORAZ body kr rękaw rozpinany po całości + pajacyk (rozpinany z przodu, po całości).
Do 3 miesiąca (r. 62) to samo:) plus opcja body dł rękaw+półśpiochy.

Pajacyki sprawdzały mi się w każdej sytuacji. Czy w domu, czy wizyta u lekarza - szybko, wygodnie, dziecko bezpiecznie ubrane.. Na pajacyka oraz na śpioszki zawsze zakładałam dodatkowo skarpetki!
Ja ogólnie nie czuję bajeru kaftaników czy bluzeczek dla takiego maleństwa. Dziecko się wierci, na pleckach koszulka się podwija i uwiera.. Body przynajmniej pieluszkę podtrzymuje. A można je przecież używać od samego początku, nawet jak kikut pępowiny jeszcze nie odpadł.

ilość sztuk: zależy czy chcesz prać codziennie czy co 3-4 dni. ja się nastawiam na 3-4 zmiany "wyjściowe" i własnie tak 5-10 szt "domowych" (czyli: używanych;) ). Dla zobrazowania: Tymek przy jednym przebieraniu potrafił zabrudzić 4 zmiany ubranek. Jedną przesikał, na drugą ulał mleko podczas karmienia, trzecią osikał przy przebieraniu drugiej i dopiero czwarta była "udana" :). Piorąc codziennie musisz mieć w zapasie kilka zmian ubranek na moment, gdy poprzednie pranie jeszcze nie wyschło.

Co do allegro: tylko raz się zawiodłam na ubrankach które kupowałam używane. A zawiodłam się bardziej ich jakością niż stanem w momencie kupowania ;) Jeśli trafisz na fajną aukcję z ubrankami które wiesz że Ci się przydadzą np w domku, to czemu nie?:) A lumpy wiadomo - bezpieczniejsze bo możesz "pomacać" co kupujesz:)

aha - buciki dla niemowlaka wyglądają cudownie:) ale są kompletnie niepraktyczne, bo dziecko po pierwsze nie chodzi, a po drugie wyrośnie z nich zanim się obejrzycie ;) Lepiej kupić fajne skarpetki (uwaga na ściągacze! nie mogą być zbyt mocne bo będą nóżkę uciskały!)

reklama
pierwszy miesiąc (r. 56) body dł rękaw + śpioszki (rozpinane w kroczku) ORAZ
body kr rękaw rozpinany po całości + pajacyk (rozpinany z przodu, po całości).
Do 3 miesiąca (r. 62) to samo:) plus opcja body dł rękaw+półśpiochy.
Ivi opisałas to wysmienice
kaftanikow tez nie uznaje

aha - buciki dla niemowlaka wyglądają cudownie:) ale są kompletnie niepraktyczne

jedna para moze byc "zajaczkowa"v do tuniczki/sukienki rajtek/getrow
a ja kupowałam dla M
jak sie płci dowiem to wrecze odpowiednie pudełeczko

a M ostatnio mowi ze on nie chce wiedziec.. i co zonk:)

na zajczka beda.. albo Mamci wrecza ...na pewno sie popłacze.. z karteczka come back:)

Do góry