reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

Pareladra zanim uszyjesz to poszukaj sobie jakie materiały się nadają . Nie każdy ładnie się układa i nie każdy dobrze się naciąga . A u przy maluchach które nie trzymają sztywno główki to bardzo ważne :tak:
Lenka ja pamiętam jak takiego tygodniowego malucha wkładałam do chusty to moja mama o mało zawału nie dostała :-D

Szkołę rodzenia polecam ... bardzo mi pomogło to oddychanie które ćwiczyłyśmy :-D

reklama
o robi się tu bardzo gorąco :)

o szkole rodzenia też myślałam, zawsze coś na początek dla zielonej osóbki jak ja :) myślę że i do porodu mogę być lepiej przygotowana i może właśnie jakieś cenne wskazówki na później zostaną przekazane, u nas taki kurs trwa o ile dobrze pamiętam 8tygodni więc jakoś w 6 m-cu chyba lepiej się już zapisać?

kupiłam sobie kilka fajnych ciuszków ostatnio bo jakoś wyrastam z moich ubrań, na razie fajnych bluzeczek zakupiłam, ale muszę się zacząć rozglądać za spodniami bo poza dresem już mi tylko 1 spodnie zostały w które jakoś się jeszcze mieszczę :szok: , podglądnęłam wasze podpowiedzi i muszę zasiąść przy allegro :)

dla dziecka na razie też nic nie kupuję, nie chodzi o przesądy, ale będę miała jeszcze czas na radosne chwile,
myślę że tak od 5 m-ca zacznę coś już gromadzić powoli to jeszcze budżetu nie nadwyrężę :-) zobaczymy kto się tam w brzuszku kryje, bedzie większa frajda w zakupowym szaleństwie :-)

dokładnie anula ja tez z zakupami jeszcze poczekam ale ja chyba troszke z przesądów. Ja koniecznie musze sie wybrać na zakupy dla siebie bo mam tylko laniane spodnie w ktore wchodze i jedne tez lniane z pasem ciązowym zakupione w lumpku, a jak zrobi sie troszke chłodniej to juz nie bedzie w czym do ludzi wyjśc :tak: troszke sie obawiam tych zakupów bo ja normalnie nie jestem mała dziewczynką 180 cm wzrostu i słuszna postura i może być maly problem ze znalezieniem czegoś- zmartwilam sie jak przejzalam allegro. Jak ja zazdroszcze tym mamusią, które mogą sie modnie nosić w ciązy, a nie ubierac w to co udalo sie "wbić" bo tak pewnie będzie w moim przypadku :confused:

Co do chusty to ja tez sie podczas pierwszej ciazy do niej "przymierzalam" i skonczylam kupujac nosidelko :) Teraz ponownie mysle o chuscie, ale jestem kompletenie zagubiona jaki model mialby to byc ?

Spodnie ja zdecydowanie tez wole te z "golfem" wysokim panelem.
Dla mnie te z krotkim jak brzuch byl wiekszy po prostu zwijaly sie pod brzuchem i gniotly. Te z dlugim panelem nosilam na brzuszku i nic sie nie ruszalo i nie przemieszczalo :)

co do Fissanu czy innych kremow to zaleca sie ich stosowanie od momentu kiedy brzuch widocznie rosnie i skora zaczyna sie naciagac, kiedy widac, ze przybiera sie na wadze bo stajemy sie "obfitsze" :) no i wlanie w tych miejscach czyli brzuszek caly + Piersi + Uda + Tylek + boczki :)

Co do szkoły rodzenia ja będę chodziła na pewno
Mam darmową szkołę zagwarantowaną w ramach programu " Zdrowie mama i ja" więc trzeba korzystać
Anula z tego co czytam to na przełomie 2 i 3 trymestru najlepiej się zapisać.

U mnie w szkole takie tematy będą omawiane, pewnie wszędzie wygląda to podobnie
Edukacja przedporodowa zakłada realizację następujących tematów:

1) zasady prawidłowego odżywiania,
2) ocena ruchów płodu,
3) bezpieczeństwo matki i dziecka w samochodzie,
4) wysiłek fizyczny i praca zawodowa kobiety w ciąży,
5) objawy powikłań ciąży (nadciśnienie tętnicze, ocena poziomu glukozy, obrzęki, przebarwienia skóry, żylaki odbytu etc.),
6) przygotowanie do porodu,
7) początek porodu i jego przebieg,
8) rola osoby bliskiej, towarzyszącej w prawidłowym i powikłanym porodzie,
9) łagodzenie bólu porodowego - techniki relaksacji,
10) korzyści i ryzyko analgezji (rodzaje i techniki znieczulenia bólu porodowego),
11) znaczenie kontaktu z dzieckiem bezpośrednio po porodzie,
12) promocja karmienia piersią i fizjologia laktacji oraz zaburzenia i wspomaganie laktacji,
13) opieka i pielęgnacja noworodka,
14) psychiczne i fizyczne zagadnienia okresu połogu,
15) higiena i dieta w okresie połogu,
16) metody regulacji płodności.
17) zasady pomocy finansowej państwa („becikowe") i uzyskiwanie wsparcia ośrodków pomocy społecznej,
18) procedury alimentacyjne,
19) procedury rejestracji urodzin.

Zajęcia praktyczne podczas realizacji Programu będą obejmowały:

1) przygotowanie do porodu:
a. nauka prawidłowych zachowań w trakcie porodu,
b. nauka łagodzenia bólu porodowego - techniki relaksacji,

2) cykl ćwiczeń fizycznych - ogólnousprawniających (prawidłowo stosowana i fachowo nadzorowana gimnastyka jest procesem pozytywnie wpływającym zarówno na organizm matki i dziecka, jak również na przebieg ciąży, porodu oraz połogu):
a. ćwiczenia wzmacniające i rozciągające,
b. ćwiczenia relaksujące,
c. nauka oddychania torem brzusznym,
d. ćwiczenia przygotowujące do porodu,
e. ćwiczenia w połogu,

3) promocję karmienia piersią,

4) wsparcie psychiczne ciężarnej i jej rodziny.

Co do ciuchów, ja się mieszczę we wszystkie swoje spodnie, bo dupka mi trochę schudła, tylko niektóre pod brzuszkiem cisną

Dla malucha nic nie kupuję póki co ale z chęcią bym już to robiła
Co do chusty jak mówiłam, nie jestem przekonana, zupełnie na tym się nie znam i nawet nie wiem jaki model miałabym wybrać

wiesz co jesli chodzi o szkole rodzenia to polecam glownie ze wzgledu na to ze poakzuja jak sie obchodzic z dzieckiem co robic ,jak pielegnowac , co zorbic jakby sie dziecko zakrztusilo, mowia o roznych rzeczach przyblizaja tematyke śmierci łozeczkowej, mowia co tak naprawde jest potrzebne a co nie takim dzieciom i ich mamom.
A tesciowa nie mogla by pomoc przy malenstwu tobie? pytam sie bo zawsze ktos kto juz mial konakt z malym dzieckiem ci pomoze chocby dlatego ze po porodzie czlowiek ejst zmecozny, po nieprzesapanych nocach i taka pomoc chociaz w dzien by sie przydala;]

My nie chodzilismy (nie było kiedy), poza tym w zagrozonych ciążach nie we wszystkich zajęciach można uczestniczyć. Mi zalezało własnie nad tym jak oddychać w czasie porodu itd. ale jak sie potem okazało poród przebiegał całkiem inaczej niz ucza w szkole rodzenia, a przy bólach po oxy na wywołanie to o jakimkolwiek oddychaniu czy innych technikach nawet bym nie pamiętała, bo mi sie film urywał ;-)
z opieka nad noworodkiem nie mielismy problemu (no może ja na poczatku z karmieniem).
Tak czy inaczej jeśli ktoś ma możliwość to pewnie warto, bo zawsze czegoś można się dowiedzieć i nauczyć, ale jak ktoś nie ma mozliwości, to niech się nie martwi, bo tez sobie poradzi ;-):tak:

Pareladra zanim uszyjesz to poszukaj sobie jakie materiały się nadają . Nie każdy ładnie się układa i nie każdy dobrze się naciąga . A u przy maluchach które nie trzymają sztywno główki to bardzo ważne :tak:
Lenka ja pamiętam jak takiego tygodniowego malucha wkładałam do chusty to moja mama o mało zawału nie dostała :-D

Czytałam że żakardy naciągaja sie po skosie i sa lepsze niz na przykład jakies płótna pościelowe itp :tak:

Mini ja sama jestem przerażona tym, że takiego maluszka będę chustować (tak mysle juz 2 tygodniowego...) ale jak mus to mus ;-)

Rozmawiałam wczoraj z moją kuzynką, która jest położną i przy okazji mamą 2 maluchów. Powiedziała, że na rozstępy najlepsza zwykła oliwka. Ona sama stosowała różne kremy specjalne, m.in Mustelę, która jest droga a i tak ma rozstępy. Jak się maja zrobić, to się zrobią - dużo zależy od tego, czy się ma do nich skłonności.

Mata ja też na oksydocynie rodziłam a mimo to oddychanie mi pomagało przetrwać . Łatwiej mi było znosić ból i nawet automatycznie mi ten oddech przychodził :tak:... he he nawet położne mnie chwaliły że ślicznie oddycham :-).

Co do materiałów to nie bardzo się znam , ale siostra chyba z jakiejś bawełny szyła , ale teraz chce sobie kupić , bo jednak taka szyta jest często cieńsza i trudniej się nią mota :tak:

http://www.youtube.com/watch?v=aOnhP5OYudI&feature=related

Ostatnia edycja:
Rozmawiałam wczoraj z moją kuzynką, która jest położną i przy okazji mamą 2 maluchów. Powiedziała, że na rozstępy najlepsza zwykła oliwka. Ona sama stosowała różne kremy specjalne, m.in Mustelę, która jest droga a i tak ma rozstępy. Jak się maja zrobić, to się zrobią - dużo zależy od tego, czy się ma do nich skłonności.

Mustella zdecydowanie jest przereklamowana. Moja Kolezanka uzywala Mustelli cala ciaze i jej brzuch wyglada strasznie, okrutnie - a szkoda, bo sliczna dziewczyna, bardzo zadbana jezeli chodzi o wyglad i diety no, ale z brzucha nic jej nie zostalo :(

reklama
Mata ja też na oksydocynie rodziłam a mimo to oddychanie mi pomagało przetrwać . Łatwiej mi było znosić ból i nawet automatycznie mi ten oddech przychodził :tak:... he he nawet położne mnie chwaliły że ślicznie oddycham :-).

Co do materiałów to nie bardzo się znam , ale siostra chyba z jakiejś bawełny szyła , ale teraz chce sobie kupić , bo jednak taka szyta jest często cieńsza i trudniej się nią mota :tak:

Wszystko o noszeniu dziecka - YouTube

Mini poród na oxy zależy od tego jak oxy działa. Wiele znajomych z rozwarciem bądź z wolno przebiegającym porodem itp. na oxy szybciutko rodziły, a ja całkiem na "sucho", bo mialam zatrucie i nadciśnienie i ledwo donosiłam ciążę to mi wywołali przez 3 h miałam skurcze trwające 1,5 minuty z przerwami 20 s między skurczami, bóle parte, ale za małe rozwarcie, z bólu film mi się urywał i jedyne co pamiętam to między skurczami jak mówiłam do M żeby tylko cesarki mi nie robili ;-)

wiem, że bawełna najlepsza, ale ona ponoc się nie dociąga tak dobrze, bo jest tkana normalnie a nie skośno-krzyzowo :tak: chustę tez będę kupować, ale MT to raczej sama uszyję, marzy mi sie połączenie drobnego sztruksu i wzorzystej bawełny ;-)

Do góry