reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

Pareladra zanim uszyjesz to poszukaj sobie jakie materiały się nadają . Nie każdy ładnie się układa i nie każdy dobrze się naciąga . A u przy maluchach które nie trzymają sztywno główki to bardzo ważne :tak:
Lenka ja pamiętam jak takiego tygodniowego malucha wkładałam do chusty to moja mama o mało zawału nie dostała :-D

Szkołę rodzenia polecam ... bardzo mi pomogło to oddychanie które ćwiczyłyśmy :-D

reklama
o robi się tu bardzo gorąco :)

o szkole rodzenia też myślałam, zawsze coś na początek dla zielonej osóbki jak ja :) myślę że i do porodu mogę być lepiej przygotowana i może właśnie jakieś cenne wskazówki na później zostaną przekazane, u nas taki kurs trwa o ile dobrze pamiętam 8tygodni więc jakoś w 6 m-cu chyba lepiej się już zapisać?

kupiłam sobie kilka fajnych ciuszków ostatnio bo jakoś wyrastam z moich ubrań, na razie fajnych bluzeczek zakupiłam, ale muszę się zacząć rozglądać za spodniami bo poza dresem już mi tylko 1 spodnie zostały w które jakoś się jeszcze mieszczę :szok: , podglądnęłam wasze podpowiedzi i muszę zasiąść przy allegro :)

dla dziecka na razie też nic nie kupuję, nie chodzi o przesądy, ale będę miała jeszcze czas na radosne chwile,
myślę że tak od 5 m-ca zacznę coś już gromadzić powoli to jeszcze budżetu nie nadwyrężę :-) zobaczymy kto się tam w brzuszku kryje, bedzie większa frajda w zakupowym szaleństwie :-)

dokładnie anula ja tez z zakupami jeszcze poczekam ale ja chyba troszke z przesądów. Ja koniecznie musze sie wybrać na zakupy dla siebie bo mam tylko laniane spodnie w ktore wchodze i jedne tez lniane z pasem ciązowym zakupione w lumpku, a jak zrobi sie troszke chłodniej to juz nie bedzie w czym do ludzi wyjśc :tak: troszke sie obawiam tych zakupów bo ja normalnie nie jestem mała dziewczynką 180 cm wzrostu i słuszna postura i może być maly problem ze znalezieniem czegoś- zmartwilam sie jak przejzalam allegro. Jak ja zazdroszcze tym mamusią, które mogą sie modnie nosić w ciązy, a nie ubierac w to co udalo sie "wbić" bo tak pewnie będzie w moim przypadku :confused:

Co do chusty to ja tez sie podczas pierwszej ciazy do niej "przymierzalam" i skonczylam kupujac nosidelko :) Teraz ponownie mysle o chuscie, ale jestem kompletenie zagubiona jaki model mialby to byc ?

Spodnie ja zdecydowanie tez wole te z "golfem" wysokim panelem.
Dla mnie te z krotkim jak brzuch byl wiekszy po prostu zwijaly sie pod brzuchem i gniotly. Te z dlugim panelem nosilam na brzuszku i nic sie nie ruszalo i nie przemieszczalo :)

co do Fissanu czy innych kremow to zaleca sie ich stosowanie od momentu kiedy brzuch widocznie rosnie i skora zaczyna sie naciagac, kiedy widac, ze przybiera sie na wadze bo stajemy sie "obfitsze" :) no i wlanie w tych miejscach czyli brzuszek caly + Piersi + Uda + Tylek + boczki :)

Co do szkoły rodzenia ja będę chodziła na pewno
Mam darmową szkołę zagwarantowaną w ramach programu " Zdrowie mama i ja" więc trzeba korzystać
Anula z tego co czytam to na przełomie 2 i 3 trymestru najlepiej się zapisać.

U mnie w szkole takie tematy będą omawiane, pewnie wszędzie wygląda to podobnie
Edukacja przedporodowa zakłada realizację następujących tematów:

1) zasady prawidłowego odżywiania,
2) ocena ruchów płodu,
3) bezpieczeństwo matki i dziecka w samochodzie,
4) wysiłek fizyczny i praca zawodowa kobiety w ciąży,
5) objawy powikłań ciąży (nadciśnienie tętnicze, ocena poziomu glukozy, obrzęki, przebarwienia skóry, żylaki odbytu etc.),
6) przygotowanie do porodu,
7) początek porodu i jego przebieg,
8) rola osoby bliskiej, towarzyszącej w prawidłowym i powikłanym porodzie,
9) łagodzenie bólu porodowego - techniki relaksacji,
10) korzyści i ryzyko analgezji (rodzaje i techniki znieczulenia bólu porodowego),
11) znaczenie kontaktu z dzieckiem bezpośrednio po porodzie,
12) promocja karmienia piersią i fizjologia laktacji oraz zaburzenia i wspomaganie laktacji,
13) opieka i pielęgnacja noworodka,
14) psychiczne i fizyczne zagadnienia okresu połogu,
15) higiena i dieta w okresie połogu,
16) metody regulacji płodności.
17) zasady pomocy finansowej państwa („becikowe") i uzyskiwanie wsparcia ośrodków pomocy społecznej,
18) procedury alimentacyjne,
19) procedury rejestracji urodzin.

Zajęcia praktyczne podczas realizacji Programu będą obejmowały:

1) przygotowanie do porodu:
a. nauka prawidłowych zachowań w trakcie porodu,
b. nauka łagodzenia bólu porodowego - techniki relaksacji,

2) cykl ćwiczeń fizycznych - ogólnousprawniających (prawidłowo stosowana i fachowo nadzorowana gimnastyka jest procesem pozytywnie wpływającym zarówno na organizm matki i dziecka, jak również na przebieg ciąży, porodu oraz połogu):
a. ćwiczenia wzmacniające i rozciągające,
b. ćwiczenia relaksujące,
c. nauka oddychania torem brzusznym,
d. ćwiczenia przygotowujące do porodu,
e. ćwiczenia w połogu,

3) promocję karmienia piersią,

4) wsparcie psychiczne ciężarnej i jej rodziny.

Co do ciuchów, ja się mieszczę we wszystkie swoje spodnie, bo dupka mi trochę schudła, tylko niektóre pod brzuszkiem cisną

Dla malucha nic nie kupuję póki co ale z chęcią bym już to robiła
Co do chusty jak mówiłam, nie jestem przekonana, zupełnie na tym się nie znam i nawet nie wiem jaki model miałabym wybrać

wiesz co jesli chodzi o szkole rodzenia to polecam glownie ze wzgledu na to ze poakzuja jak sie obchodzic z dzieckiem co robic ,jak pielegnowac , co zorbic jakby sie dziecko zakrztusilo, mowia o roznych rzeczach przyblizaja tematyke śmierci łozeczkowej, mowia co tak naprawde jest potrzebne a co nie takim dzieciom i ich mamom.
A tesciowa nie mogla by pomoc przy malenstwu tobie? pytam sie bo zawsze ktos kto juz mial konakt z malym dzieckiem ci pomoze chocby dlatego ze po porodzie czlowiek ejst zmecozny, po nieprzesapanych nocach i taka pomoc chociaz w dzien by sie przydala;]

My nie chodzilismy (nie było kiedy), poza tym w zagrozonych ciążach nie we wszystkich zajęciach można uczestniczyć. Mi zalezało własnie nad tym jak oddychać w czasie porodu itd. ale jak sie potem okazało poród przebiegał całkiem inaczej niz ucza w szkole rodzenia, a przy bólach po oxy na wywołanie to o jakimkolwiek oddychaniu czy innych technikach nawet bym nie pamiętała, bo mi sie film urywał ;-)
z opieka nad noworodkiem nie mielismy problemu (no może ja na poczatku z karmieniem).
Tak czy inaczej jeśli ktoś ma możliwość to pewnie warto, bo zawsze czegoś można się dowiedzieć i nauczyć, ale jak ktoś nie ma mozliwości, to niech się nie martwi, bo tez sobie poradzi ;-):tak:

Pareladra zanim uszyjesz to poszukaj sobie jakie materiały się nadają . Nie każdy ładnie się układa i nie każdy dobrze się naciąga . A u przy maluchach które nie trzymają sztywno główki to bardzo ważne :tak:
Lenka ja pamiętam jak takiego tygodniowego malucha wkładałam do chusty to moja mama o mało zawału nie dostała :-D

Czytałam że żakardy naciągaja sie po skosie i sa lepsze niz na przykład jakies płótna pościelowe itp :tak:

Mini ja sama jestem przerażona tym, że takiego maluszka będę chustować (tak mysle juz 2 tygodniowego...) ale jak mus to mus ;-)

Rozmawiałam wczoraj z moją kuzynką, która jest położną i przy okazji mamą 2 maluchów. Powiedziała, że na rozstępy najlepsza zwykła oliwka. Ona sama stosowała różne kremy specjalne, m.in Mustelę, która jest droga a i tak ma rozstępy. Jak się maja zrobić, to się zrobią - dużo zależy od tego, czy się ma do nich skłonności.

Mata ja też na oksydocynie rodziłam a mimo to oddychanie mi pomagało przetrwać . Łatwiej mi było znosić ból i nawet automatycznie mi ten oddech przychodził :tak:... he he nawet położne mnie chwaliły że ślicznie oddycham :-).

Co do materiałów to nie bardzo się znam , ale siostra chyba z jakiejś bawełny szyła , ale teraz chce sobie kupić , bo jednak taka szyta jest często cieńsza i trudniej się nią mota :tak:

http://www.youtube.com/watch?v=aOnhP5OYudI&feature=related

Ostatnia edycja:
Rozmawiałam wczoraj z moją kuzynką, która jest położną i przy okazji mamą 2 maluchów. Powiedziała, że na rozstępy najlepsza zwykła oliwka. Ona sama stosowała różne kremy specjalne, m.in Mustelę, która jest droga a i tak ma rozstępy. Jak się maja zrobić, to się zrobią - dużo zależy od tego, czy się ma do nich skłonności.

Mustella zdecydowanie jest przereklamowana. Moja Kolezanka uzywala Mustelli cala ciaze i jej brzuch wyglada strasznie, okrutnie - a szkoda, bo sliczna dziewczyna, bardzo zadbana jezeli chodzi o wyglad i diety no, ale z brzucha nic jej nie zostalo :(

reklama
Mata ja też na oksydocynie rodziłam a mimo to oddychanie mi pomagało przetrwać . Łatwiej mi było znosić ból i nawet automatycznie mi ten oddech przychodził :tak:... he he nawet położne mnie chwaliły że ślicznie oddycham :-).

Co do materiałów to nie bardzo się znam , ale siostra chyba z jakiejś bawełny szyła , ale teraz chce sobie kupić , bo jednak taka szyta jest często cieńsza i trudniej się nią mota :tak:

Wszystko o noszeniu dziecka - YouTube

Mini poród na oxy zależy od tego jak oxy działa. Wiele znajomych z rozwarciem bądź z wolno przebiegającym porodem itp. na oxy szybciutko rodziły, a ja całkiem na "sucho", bo mialam zatrucie i nadciśnienie i ledwo donosiłam ciążę to mi wywołali przez 3 h miałam skurcze trwające 1,5 minuty z przerwami 20 s między skurczami, bóle parte, ale za małe rozwarcie, z bólu film mi się urywał i jedyne co pamiętam to między skurczami jak mówiłam do M żeby tylko cesarki mi nie robili ;-)

wiem, że bawełna najlepsza, ale ona ponoc się nie dociąga tak dobrze, bo jest tkana normalnie a nie skośno-krzyzowo :tak: chustę tez będę kupować, ale MT to raczej sama uszyję, marzy mi sie połączenie drobnego sztruksu i wzorzystej bawełny ;-)

Do góry