reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

Ivi z tym że MT nadaję się dla dzieci które już sztywno trzymają główkę , a najlepiej takie które już siedzą czyli dopiero po pół roku ;-)
Natomiast chusta, czy elastyczna czy tkana, nadaję się już od pierwszego dnia ...

reklama
Mini ja uszyłam sobie na próbę chustę (tylko wyszla mi troche za krótka jak na moje gabaryty ;-)) a MT to nawet wykroiłam już, tylko trzeba było poszukac wypełnienia na pasy... potem okazało się, że coś nie tak wymierzyłam i skapitulowałam... ale tym razem się nie dam ;-)
a chusta obowiązkowo musi byc, bo jak mi sie trafi taki sam egzemplarz przytulaśny jak córk, to ja dziękuję, wolę dziecko uwiązac do siebie niz byc uwiązana do dziecka :-p

loj widzę temat zakupowy baardzo gorący. ja w sumie w czerwcu odwiedziłam sklep ciążowy (nosze rozmiar 42-44 i upolowac cos w sieciowkach-masakra)i zakupilam spodniczke dzinsowa.jak widac teraz sie przyda hehe.teraz myślę o płaszczu na zimnę i te z allegro co wklejałyście nawet mi sie podobają. Przy Asi miałam bardzo duży brzuch więc teraz też się tego spodziewam ale może coś fajnego upoluję

kremy na rozstępy-ja używałam pharmaceris a rozstępy na brzuchu udach i piersiach są może za mało się wczuwałam w wklepywanie..

zakupy dla dzidzi- z dużą dozą rozsądku, dokupię wózek z fotelikiem (tamte oddałam) i przewijak. na pewno nie będę kupować podgrzewaczy (zawsze jest garnek z wodą, ogólnie u nas nie był potrzebny), żadnych laktatorów na zapas (jak będzie nawał to w każdej aptece można kupić). troche ciuszków mam, kupię wanienkę, z kosmetyków to głownie sudokrem i płyn do kąpieli.Ogólnie takie podstawowe rzeczy,jak potem coś będzie potrzebne to dokupię
????
a propo wózków-co myślicie o takim ..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE: ASTON (3w1) głęboko-spacerowy + Maxi Cosi CITI + torba pielęgnacyjna ???

mata-kow ja też myślałam o zakupie chusty - kiedy przyjdzie czas ale nie wpadłam na to, że można ją uszyć
teściowa się ucieszy, że będzie mogła się wykazać

szczerze mówiąc jakoś nie mogę sie przekonać do chusty dla takiego maluch(tzn od pierwszych dni) może dlatego, że to moje pierwsze dziecko i pewnie z wielona rzeczami jeszcze będę panikowała. Dzisiaj zaczełam się rozglądać za różnymi rzeczami dla maleństwa powiem że troszke się zagubiłam bo wszystko jest NIEZBĘNE I NAJLEPSZE !!! Koleżanka która ma roczną córeczkę strasznie mnie namawia na szkołę rodzenia stwierdziła, że jeje to bardzo pomgło, a ż przy mnie już nie ma mamy która mogłaby służyc pomocą to chyba sie skusze... co o tym sądzicie????

szczerze mówiąc jakoś nie mogę sie przekonać do chusty dla takiego maluch(tzn od pierwszych dni) może dlatego, że to moje pierwsze dziecko i pewnie z wielona rzeczami jeszcze będę panikowała. Dzisiaj zaczełam się rozglądać za różnymi rzeczami dla maleństwa powiem że troszke się zagubiłam bo wszystko jest NIEZBĘNE I NAJLEPSZE !!! Koleżanka która ma roczną córeczkę strasznie mnie namawia na szkołę rodzenia stwierdziła, że jeje to bardzo pomgło, a ż przy mnie już nie ma mamy która mogłaby służyc pomocą to chyba sie skusze... co o tym sądzicie????

wiesz co jesli chodzi o szkole rodzenia to polecam glownie ze wzgledu na to ze poakzuja jak sie obchodzic z dzieckiem co robic ,jak pielegnowac , co zorbic jakby sie dziecko zakrztusilo, mowia o roznych rzeczach przyblizaja tematyke śmierci łozeczkowej, mowia co tak naprawde jest potrzebne a co nie takim dzieciom i ich mamom.
A tesciowa nie mogla by pomoc przy malenstwu tobie? pytam sie bo zawsze ktos kto juz mial konakt z malym dzieckiem ci pomoze chocby dlatego ze po porodzie czlowiek ejst zmecozny, po nieprzesapanych nocach i taka pomoc chociaz w dzien by sie przydala;]

moja znajoma również poleca nam szkołę rodzenia bo razem z męzem chodzili, my będziemy z mężem chodzić właśnie dlatego że nie będzie nam miał za bardzo kto pomóc przy dziecku, bedziemy musieli sobie sami dawac rade bo ja Mamy nie mam a teściowa siedzi w Hiszpanii i przylatuje tylko dwa razy do roku na ok miesiac, zostaje tylko mój tato i teściu ale wiadomo jak to z chłopami :p

kasiurek1983 teściowa może i by pomogła, ale jakos ja nie pałam radością na taką sytuacje, kolejny problem to jest taki ze ona mieszka 120 km od nas :(( Może zmienie zdanie jak juz nie bede widziala na oczka i bede błagała o pomoc. Ja podobnie jak lastpetunia mam tylko tate pod ręką, ale wiadomo jak to jest.... Chyba sie jednak zdecduje na te szkołe jeszcze to musze przedysutować z moim J.

Ja mam wszystkich rodziców na innym kontynencie, więc jesteśmy zdani tylko na siebie i ewentualnie porady przez skype. Ale jakąś szkołę rodzenia czy tam kurs dla rodziców zaliczymy na pewno.

reklama
Oj, jak fajnie, że zajrzałam, tyle ciekawych tematów!

Ja parę dni temu kupiłam pierwszy ciążowy ciuch - spódnicę dżinsową, na takiej szerokiej gumie. Na razie ta guma jeszcze luźna, ale myślę, że za chwilę będzie ok.
Co do wózków, to mi sie podoba Espiro GTX.

Któraś pisała o kremie Fissan. Słyszałam o nim i może kupie, ale powiedzcie, czy to juz teraz się smarować tym?
Póki co używam oliwki Johnson's Baby, takiej pomarańczowej w żelu. Ją się stosuje na mokre ciało, a potem delikatnie osusza ręcznikiem, więc tłuste ślady nie zostają na ciuchach.

Do góry