my mamy wszystko po naszym bąblu, w październiku rodzi siostra mojego męża więc ciuszki wędrują do niej a później spowrotem do nas :-)
aninek
a co to jest za wózek? jaka marka i jaki model?
my mieliśmy gondolę (też ciężka okropnie i duża, ale chyba wygodnia i co ważne u maluszka, zabudowana więc miał ciszę i spokój. i tą też będziemy mieć teraz tylko chciała bym zmienić tapicerkę na inną. jak zrobiło się cieplej a mały zaczął się podciągać i wyglądać sobie z niej zmieniliśmy na spacerówkę. czyli urodził się w marcu a w maju zmienił brykę. ale w domu jeszcze używaliśmy czasem do spania gondoli. albo na wycieczki w teren gdzie koła spacerówki nie dały by rady, więc całkiem już zniknęła około jesieni.
co do łóżeczka to jeśli zależy Wam na miejscu to turystyczne powinno się sprawdzić, tylko tak jak mówi
maonka, z normalnym materacem, zawsze można złożyć i jest potrzebne miejsce, ja też się zastanawiam czy teraz nie zakupić turystycznego, mały ma swój pokój i normalne łóżko, a my śpimy w salonie, i tu się spędza cały dzień, a jak wstawie tu drewniane to ani my nie będziemy mogli normalnie w dzien funkcjonować jak maluszek bedzie spał ani dzidziuś nie będzie miał spokoju, a tak, na dzień na spanie będzie eksport do pokoju synka a na noc z nami, z drewnianym byłby problem, tak je ciągać.
nie wiem czy to dobry pomysł, może któraś z Was ma podobny kłopocik?
ja laktator miałam i byłam zadowolona bo mój mały jadł okropnie-tzn, do cyca chciał co pół godziny na chwile, po czym usypiał i nie było siły żeby sie obudził i ssał dalej tylko spał jak zabity, po odłożeniu i chwilowej drzemce znów się budził oczywiście głodny i znów to samo, więc laktator w ręke, kumulowałam na raz, wypijał z butli moje mleko, więcej na raz a w tym samym czasie i spał dłużej a ja mogłam odpocząć, w nocy to już wogóle luksus, jak był ciężki dzień i żeby mieć choć w nocy troche spokoju, znów kumulacja, butla i cacy spanko i czasem w dzien jak nie uzbierałam a chciało mu się pociągać :-) więc ja teraz też planuję ale lepszy od tego co miałam wtedy, a miałam Canpol, ręczny o coś takiego
********** Canpol EasyStart - laktator manualny (2443444055) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
mamy taką karuzelkę
FISHER PRICE KARUZELA Z MISIAMI PROJEKTOR PILOT (2422769669) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. jest bardzo fajna, ma pilota, tylko u nas służyła wyłącznie do usypiania, poza tym nie budziła zainteresowania. a to ze nauczylismy go przy tych melodyjkach usypiać było dużym błędem bo stworzylismy problem z usypianem poza domem. więc jeśli tym razem tez nie bedzie zainteresowania karuzela pójdzie w kąt i broń boże znów usypiać przy niej dziecko
niezbędne napewno są ciuszki i kosmetyki, pieluszki, wanienka, wózek, fotelik samochodowy takiego typu
FOTELIK FLY 0-13kg + GRATISY (2433860407) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i łóżeczko.
przewijak jest przydatny ale nie niezbędny, my mieliśmy ale często przewijałam na naszym łóżku albo w salonie na kanapie, więc da sie bez niego żyć a miejsca zajmie mniej.
kolejna rzecz to leżaczki np
FISHER PRICE LEZACZEK FOTELIK WIBRACJE MODEL 2011 (2424183594) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. też fajny bajer i pochłaniacz czasu dziecka ale nie jest niezbędny
niby nie zajmują dużo miejsca ale suma sumarum, gdzieś stać muszą.
stojak do wanienki, my nie mielismy, stawiać na podłodze nie wygodnie bo trzeba kucac, klękać i później podnosić się z maluchem, ale mielismy taki sposób: ręcznik kładliśmy na wózek (gondolę z opuszczoną budką) i na to wanienkę, idealnie pasowało, noworodek nie chlapie mocno wiec nie moczył wózka, a jak chlapał więcej to kładlismy dwa ręczniki. i tak oto u nas wózek spełnił kolejną funkcję :-) moze to zabawne ale pasował idealnie i wysokość też była akuracik
a, my nie mieliśmy tej gąbki do wanienki, ja uważam ją za siedlisko bakteri jak każdą gąbkę zresztą dlatego też nie mieliśmy, kładliśmy 2-3 pieluszki na dno żeby miał przyjemniej i tyle, pieluchy do pralki i luzik.
takie moje zdanie ;-)