reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla mam i maluszków:)

W poprzedniej ciąży zaczełam kompletować wyprawkę jak tylko dowiedziałam się o płci maluszka. I akurat spokojnie udało się wszystko dopiąć do końca 2 tygodnie przed porodem. Polecam, bo nie zostawiacie sobie wszystkiego na ostatnią chwilę. Później z wielkim brzuchem i spuchniętymi nogami nie chce się jeździć i wypróbowywać wózków itd. Tylko wszystko szybko szybko i często nie przemyślanie.

Co do wyprawek które wcześniej opisywałyście mam kilka zastrzeżeń. A może i kilka innych wskazówek. Zacznę od początku może i moja opinia komuś się przyda:

UBRANKA:
-body - świetnie sprawdzają się po prostu jako bielizna, czyli najlepiej mieć ok 10 szt więcej nie trzeba bo i tak co 3 dni pewnie będziecie robić pranie ;) mniej też nie polecam bo płynne kupki i ulewanie to codzienność
-rajstopki - u nas to był hit. body i rajstopki i dziecko szczęśliwe. Mało tarmoszenia - szybko się ubierało. Super
- jedne wyjściowe spodnie. Jak jest zima i tak ubieramy kombinezon dziecku a pod niego dodatkowo spodnie - za bardzo nie jest maluchowi wygodnie więc my zawsze mieliśmy rajstopki + kombinezon :)
- bluza lub nawet dwie, przydają się pod kombinezon i jak chłodniej jest w domu - my nie uznawaliśmy żadnych kaftaników i przegrzewania dziecka.
- pajacyki - czyli idealne piżamki
- nie polecam i radze nie kupować śpiochów które niby są łatwe w zakładaniu itd ale to już lepiej pajacyki pod śpiochy muszą być założone body albo te nieszczęsne podwijające się na każdym kroku kaftaniki. JA kupiłąm 3 bo mi się bardzo podobały ale ani razu Kajtosz ich nie miał na sobie.
- przydało nam sie kilka par leginsów ale to chyba dopiero

KARMIENIE
- laktator - ja kupiłam od razu bo byłam mega nastawiona na karmienie naturalne. I przydał się. Reczny laktator Tommee Tippee niedrogi, duża muszla która masuje pierś i naprawdę nic nie boli a tylko przynosi ulgę. No i łatwo się czyści. Naprawdę super sprawa.
- butelki też mieliśmy tommee tippee - nie zniechęcają dziecka do ssania piersi, nie rozleniwiają malucha. Kształt taki jak brodawka więc maluch musi się tak samo namęczyć jak przy piersi. Nie polecam butelek Aventu 90% mam z którymi rozmawiałam po podaniu choćby 2-3 razy mleka tą butelką dziecko odrzucało pierś. Z tych butelek mleko samo leci - wystarczy zagryźć delikatnie dziąsłami smoczek i już.

- następna sprawa chwalone przez poprzednie mamy leżaczki. Uważam że to jest zbędny gażdżet. Ja polecam wychowywanie podłogowe. Ja kupiłam dużą matę z Tiny Love bez żadnych pałąków na górze itd tylko kolorowa mata. Kładłam malucha na środku dawałam mu zabawki, rozkładałam dookoła i jedną do rączki. Kajto był zaintersowany wszystkim dookoła i szybko zaczoł obracać się na boczki i zaglądać za zabawkami.

- polecam natomiast krzesełko chicco polly magic. Jest już od 0. Więc właśnie ono może posłużyć jako leżaczek np. podczas gotowania, maluch jest wysoko, widzi Was i jest spokojniejszy

- chusta chusta chusta... to było nasze zbawienie. Kajetan miał kolki, ja nie miałąm siły go non stop nosić a on chciał tylko na rękach (trwało to zwykle do 3 godzin) Chusta rozwiązała nasze problemy - on opatulony, blisko mamy, kołysany w takt mojego chodzenia... najczęściej zasypiał po 10 minutach. Super sprawa. Chusta posłużyła nam aż do pierwszego roku życia. Teraz czeka na nowego członka rodziny :)

- jeśli chodzi o wózek który mieliśmy to było ich kilka x-lander xt z godnolką i fotelikiem, stokke, bugaboo cameleon no i mamas & papas cruise. Mamas & Papas to mój hit i nie zamienie go na żaden inny. W tamtych wózka zawsze było jakieś ale które utrudniało podróżowanie. Dla nowego bobasa zostawiam ten wózek - niektóre mamy może to zdziwić ale tak to jest zwykła parasolka z siedzeniem rozkładanym na płasko. Zamierzam dokupić tylko pełną wkładkę z firmy jj cole dla noworodków i gotowe :). Lekki, praktyczny i sprawdzony w każdej sytuacji :)

- łóżeczko - oczywiście turystyczne! Bardzo dużo podróżujemy więc zbędny klocek w domu nie był nam potrzebny. Poza tym jest o wiele bezpieczniejsze niż zwykły drewniany klasyk. Miękkie ścianki nie dadzą się we znaki maluchowi który uczy się wstawać. A dla noworodków też są rozwiązania. my kupiliśmy takie z podwieszanym poziomem, dzięki czemu na początku było łatwo wyciągać malucha z łóżeczka. Ach no i te przewijaki... tak był w komplecie ale zdemontowałąm go po 3 dniach użytkowania i stwierdziłam że nasze łóżko i podkład z belli w 100% nam wystarczy.

- karuzelka do łóżeczka nie była problemem. Firma Tiny love robi świetne do łóżeczek turystycznych, wózków i fotelików. Nasz maluch mógł mieć swoje ulubione kołysanki wszędzie tam gdzie akurat byliśmy. Świetna sprawa.

Pewnie z mojej wypowiedzi wywnioskowałyście że nie jestem zwykłą mamą tylko taką trochę szaloną. Jeśli chcecie coś jeszcze wiedzieć albo uzyskać opinie na temat związany z wyprawką chętnie pomogę :)

reklama
Ja sie podpisuje pod tym co napisała szylvanas, ale mam pare Ale :tak:
- ja bardzo preferuje spioszki, tym bardziej zima, nakladamy bodziaka i spioszki na to- rewelacja, lepsze niz rajstopki bo nie uciska brzusia , chocaz rajstopki tez bardzo polecam. I rowniez odradzam kaftaniki!!
- zamiast bluzy wole miec 2-3 sweterki rozpinane , chyba ze bluza bez kaptura, dla maluszka kaptur jest niewygodny i bez sensu...
- lezaczek jak najabardziej polecam chyba ze kogos stac faktycznie na takie krzeselko jak poleca szylvanas to jak najbardziej bo pozniej tak bedzie trzeba kupic jakies krzeselko do karmienia a tutaj jest dwa w jednym wiec kwestia wyboru kogo na co stac....
- co do łózeczka, to jak najabardziej polecam turystyczne, bardzo zaluje ze go nie kupilam i mam drewniane standardowo:baffled:
to najwiekszy bład jaki zrobilam.... wiec jak ktos ma dylemat to turystyczne !!!
- chusta !!!! polecam !!! ja mialam dopiero po kilku miesiach czego odzalowac nie moge, teraz od pierwszych dni zamierzam nosic maluszka w chuscie przy serduszku :)))))
- ja tez mam laktator z tomme teppie i dla mnie porazka , udalo mi sie wycisnac zaledwie pare kropel, chociaz mnostwo mam poleca to u mnie sie nie sprawdzil- polecam dolozyc i kupic elektryczny
- co do maty do uwazam jak szylvanas ze najlepiej bez pałąków i zabawki rozrzucac wtedy faktycznie dziecko szybciej opanowuje przewroty itd.
- butelki sama nie wiem jakie teraz kupic , mialam aventa i podpisuje sie pod tym co szylvanas napisala , maly szybko zrezygnowal z piersi gdy zaczelam go dokarmiac.....
- pajacyki to dla mnie hit nad hitami i na dzien dla maluszka a na noc do spania rewelacja !!
- wózek - zalezy czy ktos mieszka na parterze czy wysoko, ja mieszkam wyzej i zalezalo mi na lekkim wozku wiec wybralam na aluminiowym stelazu Wózki wielofunkcyjne ALU JET polskiej firmy BABY ACTIVE - Wózek wielofunkcyjny JET Baby Active - i bardzo polecam.
-co do pieluch- dla mnie Dada 2 (bo od takich sie zaczynały) sa tragiczne bo sztywne jak dla takiego brzdaca, wiec na te poczatki polecam jedynie pampersa, pozniej Dada 3 i 4 rewelacja bo miekkie no i pampers sleep& play bo dobra cena i jak dla mnie lepsze niz dada bo ciensze, a wogole dla noworodków to mega hitem sa pampers premium czyli te biale z siateczka w srodku, ale cena niesttey porazajaca.... a i czy wiecie ze Dada zrobila tez Newborny ??? widzialam ostatanio i mam zamiar wyprobowac :))

-od siebie dodam ze jak ktos ma wiecej niz jeden pokoj to zakup niani to strzal w dziesiatke, ja sobie nie wyobrazam bez niej funkcjonowania :))

i wiecej jak narazie nie pamietam, ale jak cos to tez chetnie sluzę radą :tak:
ale jak widac - co mama- to opinia :tak:

Dopowiem zatem jeszcze coś na temat pampersów. Ja jestem mamą alergika i atopowca więc mieliśmy mały problem. Zaczeliśmy od Pampersów, ale tych zwykłych - na początku żółtych. Były ok. Wypróbowaliśmy te PremiumCare z siateczką i Kajtka uczuliło. Z Huggisami było to samo, a Dada i Baby dream też niestety się nie sprawdziły - mały o ile przy huggisach po prostu mu pupa czerwieniała to przy dada i baby dreamach dostał wysypki w miejscu falbanek. Więc ostatecznie zostaliśmy przy zwykłych Pampersach - najpierw były żółte teraz te zielone paczki. Cena może i nie jest niska ale z miesiąca na miesiąc mniej się ich zużywa.

Powiem może jeszcze troche o kosmetykach - ja polecam na początek płyn 3in1 ten z johnsona taki żółty od pierwszych dni - jest naprawdę super. My niestety musieliśmy z niego zrezygnować bo w 3 miesiącu życia ujawniło się AZS i od tamtej pory tylko Adrema Exomega wchodzi w gre.

Krem do pupy - odradzam sudocream - jest dobry jeśli faktycznie coś się już dzieje, natomiast do pielęgnacji lepiej kremy lub maści bez cynku, nam pasował Alantan - nic się nie działo. Ale słyszałam że podobnie działą bepanten i jest równie dobry - tylko droższy. :)

Marzenix, Sylwans super ze nam tu takie elaboraty napisalyscie przyda sie z pewnosci i beziemy wracac do tych postow. A jakie chusty mialyscie do noszenia maluszkow?

Dotka co do chust to za dużo sie nie wypowiem bo sie średnio znam, sama kupiłam chuste od kolezanki co sie orientuje w temacie, ja mam z firmy Nati- jakąś bambusowo diamentową i długą.... kosztowała mnie około 200 zl wiec dosyć duzo, ale wiem że mozna dobre chusty zakupić już za około 50-70 zł :tak: niestety nic więcej nie powiem bo poprostu nie wiem :sorry:

Ja polecam chusty Nati. Sama mam tą bawełnianą i drugą z bambusem. Ta bawełniana sprawdza się świetnie w każdej sytuacji, a szczególnie w chłodniejsze dni. Natomiast z bambusem służy nam zawsze na wakacjach i w upalne dni.

Chusty Nati są bardzo delikatne i miękkie (!) to ważne, bo wystarczy je raz wyprać i już można się wiązać. Natomiast chusty LennyLamb i tych droższych firm są na tyle sztywne że czasem po 8 praniach ciężko sobie z nią poradzić

Ja się podpisuję pod postem Marzenixx, u nas też na początku póki dziecko samo się nie przekręca sprawdziły się body w całości rozpinane bo łatwiej się zakłada. Spiochy też bardzo lubię, pratyczne są jak dla mnie.

Niania elekt. to hit, nie wybrażam sobie bez niej funkcjonowania:-D

Leżaczka też używalismy dość długo za to krzesełko nie bardzo, mała wolała na kolanach jeść, a potem kupiłam takie krzesłko/podest na krzesło i to jest super bo mała je razem z nami przy stole:tak:

- ja bardzo preferuje spioszki, tym bardziej zima, nakladamy bodziaka i spioszki na to- rewelacja, lepsze niz rajstopki bo nie uciska brzusia , chocaz rajstopki tez bardzo polecam. I rowniez odradzam kaftaniki!!

my też tak robiliśmy, śpioszki (w naszym przypadku najlepiej sprawdziły się rozpinane w kroku) + body a na noc pajac.

rajstopki mielismy jedne i prawie ich nie używaliśmy.

kaftaniki to faktycznie porażka!

a body-najlepiej rozpinane kopertowo, zwłaszcza na początku.

i wszelkie inne ubranka, albo rozpinane albo chociaż przy główce żeby miału rozpięcie, bo zdażają się jeszcze takie wogóle nie rozpinane nawet przy główce i później jest kłopot. bo fajne ładne śliczne a nie praktyczne.

-co do pieluch- dla mnie Dada 2 (bo od takich sie zaczynały) sa tragiczne bo sztywne jak dla takiego brzdaca, wiec na te poczatki polecam jedynie pampersa, pozniej Dada 3 i 4 rewelacja bo miekkie no i pampers sleep& play bo dobra cena i jak dla mnie lepsze niz dada bo ciensze, a wogole dla noworodków to mega hitem sa pampers premium czyli te biale z siateczka w srodku, ale cena niesttey porazajaca.... a i czy wiecie ze Dada zrobila tez Newborny ??? widzialam ostatanio i mam zamiar wyprobowac :))

my Dada używaliśmy od 3 chyba. (Dada w naszym czasie zmieniły się na lepsze, na początku były dość grube i twardsze ale teraz-spoczko.

generalnie, to mój już z nich wyrósł i teraz używamy Gaga z tesco, ale i tak już tylko do spania.

Pampers Sleep&Play u nas zupełnie sie nie sprawdziły i klełam na nie niesamowicie, czasem mały robił pierwsze siku i w trakcie zamiast wsiąkać w pampka to uciekało bokiem. nie wiem jakim cudem bo kombinował na rózne sposoby, ale z tego co pamietam to te napy gdzie są rzepy mają sztywne i nie mają na nich gumeczek, a na noc to juz wogóle.
Bella Happy-podobny problem jak z sleep&play tylko że grubsze i obcierały-ale mają sajny plus-woreczki na zużyte pampersy.
Huggisy też obcierały nózki.

tak więc pampersy to sprawa bardzo indywidualna :tak:

ale jak widac - co mama- to opinia :tak:

tak! :tak:

płyn J&J 3 w jednym również polecam, u nas się sprawdził.
w tych próbkach co są do zamówienia w linku od Cluue bodajże, jest jego próbka, można więc wypróbować i kupić całą dużą butle która jest bardzo wydajna! :tak:

z innych kosmetyków my używaliśmy tak:
do pupy- sudocremu, chodź Bephanten też jest ok
do ciałka oliwki J&J tej zielonej
mielismy nawilżający krem do twarzy ale nie używaliśmy

i to chyba na tyle.

sól fizjologiczna do przemywania oczek
spirytus do pępka. i TU opinie są podzielone, nam w szpitalu położna powiedziała żeby spirytem nie przemywać że jak nic sie nie bedzie działo to nie ruszać aż am odpadnie, ale kikut tak długo był i był, fakt ze nic sie nie dzialo ale ile mozna, ze w koncu kupilismy spirytus, taki lawendowy, fajny zapach, i w koncu obsechł i odpadł. więc teraz będę przemywać od początku

a i proszki do prania, na początku używalismy loveli i płynu do płukania silan sensitive (taki biały był) później nie pamiętam, albo persil sensitive albo vizir sensitive i płyn ten co wcześniej. i pralka ustawiona na podwójne płukanie.

Dzięki dziewczyny za te wszystkie informacje ! :-) na pewno przydadzą się tym dziewczynom które spodziewają się pierwszego dzieciątka i są w tych sprawach zielone np. JA :-D I tak wszystko wyjdzie w praktyce, pewnie wyrobie sobie swoje zdanie na niektóre tematy, ale dobrze dowiedzieć się co nieco od doświadczonych mam. :) Dziękuję

reklama
dzieki dziewczyny za info na temat wyprawek oraz tego co maluchowi moze sie przydac.tyle tego teraz jest na rynku,ze nie wiadomoco potrzebne,a co zbedne.jest to moja pierwsza ciaza i jakos wczesniej mnie to nie interesowalo. a teraz duzo czytam roznyc opinii i slucham co znajomi sadza na ten temat.

Do góry