reklama
nasz kapsio kosztujenas tak:
- mleko za free
- pieluszki ok. 2 paczki namiasiąc, moze 2,5, czyli ok. 100zł
- chusteczki jumbo packi jakies 50zł miesięcznie
- kosmetyka- to nie licze, bo to na jakis czas jest
- zabawki roznie - generalnie od nikogo nie dostalismy zabawek wiec kupujemy sami, ale mało wydajemy, bo np ok 60zł miesiecznie.staramy sie kupic jedną zabawkę miesięcznie, bo wiadomo to wszystko takie drogie. za to mamy duzo książeczek, ktore dostalismy jak sie kapsio urodził
- ciuszki - tylko rajstopki, czyli ostatnio 9,5*5= 47,5, bo resztę mam wystarczająco.
ewula lezaczek super.bardzo mi sie podoba. my juz mamy tez drugi, ale ten twoj podoba mi sie bardziej i widac, ze to nowa wersja naszego.
- mleko za free
- pieluszki ok. 2 paczki namiasiąc, moze 2,5, czyli ok. 100zł
- chusteczki jumbo packi jakies 50zł miesięcznie
- kosmetyka- to nie licze, bo to na jakis czas jest
- zabawki roznie - generalnie od nikogo nie dostalismy zabawek wiec kupujemy sami, ale mało wydajemy, bo np ok 60zł miesiecznie.staramy sie kupic jedną zabawkę miesięcznie, bo wiadomo to wszystko takie drogie. za to mamy duzo książeczek, ktore dostalismy jak sie kapsio urodził
- ciuszki - tylko rajstopki, czyli ostatnio 9,5*5= 47,5, bo resztę mam wystarczająco.
ewula lezaczek super.bardzo mi sie podoba. my juz mamy tez drugi, ale ten twoj podoba mi sie bardziej i widac, ze to nowa wersja naszego.
M.M
Mamusia majowa'07 :)
Ale jestem dziś happy :-) Kupiłam małemu na allegro parę ciuszków i w sumie wydałam 11zł A od sprawdzonego sprzedawcy, zawsze ubranka od niego są w dobrym stanie, w ogole nie zniszczone itd Jedna jest taka fajna bluzeczka z długim rękawkiem, czerwona z bałwankiem z przodu i napisem" snow man", będzie miał na okres świateczny Bożo Narodzeniowy Jejku ciesze sie jak dziecko ze tak sie obłowiłam za takie pieniądze
mysz1978
Fanka BB :)
Ja na Allegro tez sie zawsze na cos skusze i mamy jzu na przyklad spodnie ktore Jasio wlozy jak bedzie mial 2 lata... Jak rowniez bluzy na ten sam wiek.. Dzis kupilam zestaw majtek na 3 lata
Moj maz mowi ze zaluje ze namawial mnie na zakupy na allegro bo to stalo sie jego przeklenstwem
Nie pale, nie pije ale za to Allegro jest moim uzaleznieniem
Moj maz mowi ze zaluje ze namawial mnie na zakupy na allegro bo to stalo sie jego przeklenstwem
michaśka
Zaciekawiona BB
Jakoś nie mogę się doliczyć ile wynosić mogą wydatki miesięczne na małego. Wiadomo, staram się, żeby były one jak najmniejsze:-). Wiele rzeczy na rynku ma za zadanie zaspokajać sztucznie wykreowane potrzeby. Tak więc mając w pamięci całkiem zbędne rzeczy, które kupiłam kiedyś dla córki oraz mając na uwadze stos książek, pluszaków i in. postanowiłam siedem razy zastanowić się zanim coś kupię. I tak z moich przyszłych wydatków (na dłuższy czas) wykreśliłam:
Czasem jak nachodzi mnie ochota, żeby kupić małemu coś co mi się bardzo spodobało to staram się zastanowić na ile czasu to się przyda i czy moja mama wychowując mnie potrzebowała niezbędnie takowej rzeczy Jeżeli odpowiem sobie, że moja mama nie wiedziałaby do czego to nawet służy to znaczy, że nie okażę się ignorantem jako matka jeżeli tego nie kupię.
Żarty żartami a ja się strasznie rozpisałam. Może jednak komuś coś zasugeruję co się komuś wyda istotne;-)
- zabawki (ludzie odwiedzający malucha zaspokajają tą potrzebę aż nadto) Dzisiaj jeszcze trudno sobie wyobrazić ile się tego uzbiera a zbiera się całe mnóstwo (mikołaj, gwiazdka, urodziny, dzień dziecka odwiedziny bliskich). Myślę, że dziecku bardziej przyda się kilka dobrze przemyślanych zabawek (wcale nie tych najdroższych) niż cała góra pluszaków. Mój syn na tym etapie zadowala się gumową zebrą, gryzakiem wodnym i dwoma grzechotkami. Jedna rzecz extra, którą mamy to mata Fisher Price z serii dżungla (tej jak ten drugi leżaczek), którą kupiłam w ciuchlandzie za 20zł. Uprałam, zmieniłam baterie a to, że zebra się nie kręci choć powinna wogóle mojego syna nie obchodzi
- książki - moja mama dużo ich kupowała dla mnie i mamy je do dziś ( "Sceny z życia smoków" znamy w mojej rodzinie na wyrywki). Ja również mam na tym punkcie hopla i tym sposobem uzbierała się niezła biblioteczka (zawsze jak ktoś pytał, co kupić córce to mówiłam, że książeczkę a dziś odnośnie syna mówię-pieluchy) Pożytek z tego taki, że córka załapała bakcyla.
- kosmetyki (oczywiście nie wszystkie:-)). Jak dotąd korzystamy tylko z płynu do kąpieli i oliwki oraz bardzo sporadycznie Sudocremu. W domu staram się nie używać chusteczek tylko myć pupę małemu letnią wodą i często wietrzyć. Jak dotąd obyło się bez odparzeń.
Czasem jak nachodzi mnie ochota, żeby kupić małemu coś co mi się bardzo spodobało to staram się zastanowić na ile czasu to się przyda i czy moja mama wychowując mnie potrzebowała niezbędnie takowej rzeczy Jeżeli odpowiem sobie, że moja mama nie wiedziałaby do czego to nawet służy to znaczy, że nie okażę się ignorantem jako matka jeżeli tego nie kupię.
Żarty żartami a ja się strasznie rozpisałam. Może jednak komuś coś zasugeruję co się komuś wyda istotne;-)
Noukie
Majowa mama 2007
Podpisuje sie pod tym rekami i nogami
Ewitka
Majowo-lutowa mama
Do tej pory u nas szlo miesięcznie:
- jakieś 80 zł na pieluszki, kupuję Huggisy Premium najczęściej w promocji
- ok 40 zł na kosmetyki - mydełko w płynie Nivea + oliwka + chusteczki + proszek do prania (Lowella starczyła mi na 3 miesiące - piorę 2x w tygodniu)
- mleko za darmo, ale ok. 30 zł herbatki laktacyjne + woda mineralna dla mamy
- na ubranka to ciężko policzyć, bo sporo podrzuca rodzinka ale powiedzmy, że ok 50zł
- do tego dojdą jeszcze do tej pory kupione 2 szczepionki czyli 50zl/mc, mały na szczęście na razie nie choruje, no ale żel, smoczek gryzaczek, jakaś zabawka od czasu do czasu.
Czyli dobiliśmy do 250zł, ale zdaję sobie sprawę, że tak dobrze będzie do 6 m-ca, dopóki mały będzie na samej piersi, zupki, deserki, kaszki, to sporo kosztuje, a większe pieluszki też są droższe.
Prowadzimy komputerową ewidencję wydatków, więc po 4 miesiącach zrobiłam zestawienie. Poza wyprawką ok 2 tys wydaliśmy przez 4 miesiące 1000 zł. Jak na razie malutko. Niczego nie wyliczamy naszemu maleństwu, ale staramy sie też nie szaleć szczególnie z zabawkami i ciuszkami, bo potem będzie problem, gdzie to wszystko trzymać.
- jakieś 80 zł na pieluszki, kupuję Huggisy Premium najczęściej w promocji
- ok 40 zł na kosmetyki - mydełko w płynie Nivea + oliwka + chusteczki + proszek do prania (Lowella starczyła mi na 3 miesiące - piorę 2x w tygodniu)
- mleko za darmo, ale ok. 30 zł herbatki laktacyjne + woda mineralna dla mamy
- na ubranka to ciężko policzyć, bo sporo podrzuca rodzinka ale powiedzmy, że ok 50zł
- do tego dojdą jeszcze do tej pory kupione 2 szczepionki czyli 50zl/mc, mały na szczęście na razie nie choruje, no ale żel, smoczek gryzaczek, jakaś zabawka od czasu do czasu.
Czyli dobiliśmy do 250zł, ale zdaję sobie sprawę, że tak dobrze będzie do 6 m-ca, dopóki mały będzie na samej piersi, zupki, deserki, kaszki, to sporo kosztuje, a większe pieluszki też są droższe.
Prowadzimy komputerową ewidencję wydatków, więc po 4 miesiącach zrobiłam zestawienie. Poza wyprawką ok 2 tys wydaliśmy przez 4 miesiące 1000 zł. Jak na razie malutko. Niczego nie wyliczamy naszemu maleństwu, ale staramy sie też nie szaleć szczególnie z zabawkami i ciuszkami, bo potem będzie problem, gdzie to wszystko trzymać.
M.M
Mamusia majowa'07 :)
W końcu udało mi sie kupić leżaczek-bujaczek dla Pietruchy Pokombinowałam troche z budżetem, odłozyłam parę spraw na "później" i tak oto nasz nowy nabytek: LEŻACZEK FISHER PRICE DO 18 kg-EKROPKA-COM,WYS12H Szkoda trochę ze tak późno ale i tak sie przyda, bo jest do 18kg
reklama
Podziel się: