reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Malenstwa

ja uzywam pampersy 2 i pewnie przez jakies 2 tyg przynich zostaniemy, Maż kupił w Plusie pampersy Baby ... (cos tam zapomniałam dalszą nazwe) taka niebieska paczka. są dobre ale ale najmniejszy rozmiar to 4-9 \kg dla małego za duze, jak załozyłam mu to mial je prawie pod pachy. wiec sobie lezą i czekają na swoją kolej.
Srednio idzie 8 pampersów na dzien
co do husteczek to uzywamy Dzidziusia. kupuje 3pak za 12zł. w Plusie. fakt trudno sie je wyjmuje..
bo Pmapers Sensitive choć są dobre to i drogie za dwupak 25 zł.
Puder Nivea Baby uzywamy po kapieli.

reklama
Kluliczku, twojemu Jasiowi jeszcze pępek nie odpadł? Strasznie długo!
Pieluszki - ja nadal używam pampersów nr 1, mały jeszcze się w nie na szczęście mieści, a dostaliśmy 2 paczki od znajomych więc ją skończymy lada dzień i przesiadamy się na pampersy 2. Schodzi nam średnio 5-8 pieluszek dziennie.
Chusteczki Pampers wcale nie są takie drogie, ja kupuję w promocji w dwupaku za 11-13zł albo czteropaku za 22-24 zł. Są fajnie, ale też mi się wyciągają po kilka i po zaklejeniu czasem same się otwierają. Miałam jeszcze cleanica, też nie były złe, choć bardziej suche. Może jeszcze wypróbuję Rossmanowskie i Bambino.
A z kosmetyków polecam mydełko-żel w płynie Nivea Baby, super się nim myje i ładnie pachnie, oliwka tej firmy zresztą też jest super.
Do pupy przeciw odparzeniom używam Alantan, bo sudokrem nie chce mi się zmywać przy kąpieli z pachwinek. Jak sobie z tym radzisz gaaliyah? Moze u dziewczynek łatwiej.
Laktator elektryczny Medela kupiłam okazyjnie, ale na razie nie używam regularnie, bo mały ładnie doi cyca, czeka na wykorzystanie jak pójdę do pracy. Ale super odciaga.

Kluliczku u mnie tez pępek jesczze jest na swoim miesjcu i juz zaczyna mnie to martwoc, bo trzeba bedzie przy wizycie przy nim mieszac, a nie wiem czy nie bedzie bolało.

o medeli tez słysząłam bardzo dobre opinie.

ja po kąpieli uzywam oliwwki hipp na całe ciałko, a do kąpieli mydełko nivea dla dzieci. du pupy roznie - jak jest dobrze i pielucha nie była az tak mokra to nawet tylko chusteczki starcza, bez kremowania, a jak jest ciut gorzej to roznie - albo bepanthen albo sudo, albo oliwka albo alpika albo linomag. sudo i alpika rzeczywiscie ciezko schodzą przy kąpieli, ale chusteczką mozna je dotrzec.

Aha - na potowki polozna zalecila lekkie przysypywanie Alantanem w zasypce. O tym nie slyszalam, ale moze akurat bedzie dobre. Na szczescie Jasio potowek nie ma jakos bardzo duzo :-)

My nadal używamy pampersów 2 i chciałabym jak najdłużej można, bo w 3 jest o 10 pieluszek mniej a cena taka sama. A idzie nam średnio 10 pieluszek dziennie - a zmieniamy właściwie tylko z kupą (tak często robi).
Chusteczki też kupujemy pampers i zawsze w czteropaku. Mi bardziej pasowały te sensitive, a mojemu mężowi te zwykłe. Ze względu na cenę kupujemy teraz te zwykłe.
Pupę smarujemy sudokremem (mąż kąpie i nie narzeka że źle mu się go zmywa), bo po nim pupa nie jest już wilgotna od tych chusteczek. A kąpiemy w oilatum i chyba trochę przesadzaliśmy bo smarowaliśmy jeszcze oliwką nivea.

Kacperku - ja też kąpię w oilatum i stosuję potem krem na całe ciało (robiony na receptę) :tak:

Jeszcze w szpitalu położna mówiła, że jak są upały to nie należy stosować oliwki bo skóra gorzej oddycha :tak: i może to sprzyjać pojawianiu się potówek
Ale jak jest naprawdę to nie wiem, bo póki co w ogóle nie używam oliwki

Moja zuzia dostała dzisiaj potówek na buźce, na policzkach- chyba od cyca, jak go ssie czy coś? Takie są z białymi główkami te potówki, aż się zrobiła taka z niej pryszczula, że ojoj:no:
Ja się wkurzam, bo lekarka kazała kąpac w mące ziemniaczanej ze wzg. na potówki i na to, że po kali skóra już jest wystarczająco sucha, więc ja chciałam dać coś do lub po kapieli, cos co nawilży tą wysuszona skórkę po kali. Oilatum mam ale nie mialam okazji użyć:happy2:

Mamy z jednym dzieckiem mam do was pytanie jak często robicie dziecięce pranie i pytanie dla wszystkich mam czy codziennie zmieniacie ubranka na czyste, czy jak maluszek nie ubrudzi to chodzi dłużej? Pytam się, bo gdyby nie pieluchy i ręcznik, to miałabym pustą pralkę, a piorę ok 2x na tydzień no i czasem ubranka w sytacjach awaryjnych w rękach.

reklama
Ja nie zmieniam codziennie, tylko jak ubrudzi - w dzień ma cos innego, a w nocy spiochy. Zazwyczaj do prania dorzucam nasze ciuchy, bo inaczej pralka byłaby pusta :sorry2:

Do góry