reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Dzidziusia i Mamy

dziewczyny a co do pieluszek mam takie pytanie.. bo moja mama się upiera że przez minimum pierwsze 3 tyg trzeba dzidzi ubierać tetrowe a nie pampersiki żeby się nie odparzał maluszek no i żeby móc bardziej między nóżki napchać żeby bioderka ładnie się kształtowały, a ja znowu słyszałam, ze tetra bardziej odparza.. a poza tym no nie czarujmy się... pampers wygodniejszy :zawstydzona/y: co wy o tym myślicie? wiadomo, że az tak mi sie mama wtryniać nie będzie.. i w sumie ufam jej co do opieki nad maluszkiem tym bardziej dlatego, ze moja mama nie jest kobietą starej daty i nie upiera sie przy tych tetrach dlatego bo KIEDYŚ TAK SIE ROBIŁO.. jest raczej nowoczesną kobietką i wiem, że to wszystko z troski, ale może nie ma racji?
Ja tak robiłam ze na początku zakładałam dziecku tetre a jak wychodziłam na spacer to pampersy.Robiłam tak bo uważałam że to jest tańsze:rofl2:a wogóle nie bylo tansze codziennie musiałam robic pranie pieluch i jeszcze ubranek bo sie Tymek przesikiwał a i jeszcze dodatkowo przescieradło i dalej wiesznie prania,prasowanie ,składnaie itp.Dodatkowo pieluszki nie chciały sie tak dobrze sparac a jak nam przyszedł rachunek za światło i dopłata za wode oczywiscie bo codziennie pranie a pieluchy na 90 stopni.:angry:
Dajcie spokój nigdy w życiu tetry wcale sie to nie opłaca!!!!
A jak juz zmądrzałam to robiłam tak ze zakładałam pampersa i dodatkowo wkładałam miedzy nozki jedna tetre zeby dziecko miało szeroko między nogami.
Wiec tetre goraco odradzam po pierwsze ile sie narobicie a po drugie jakie rachunki!!

reklama
Dziewczyny dziękuje za odpowiedz dot. peluch jednorazowych, bo 7 sztuk to jeszcze taka przeciętna ilośćć, jagooodka ja też chyba gdzieś kiedyś czytałam że 10 sztuk się zużywa, ale wydaje mi się że to jest raz tak, a raz tak, bo dzidzi zdarzają się biegunki itp więc wtedy trzeba liczyć 3-4 sztuki pieluch więcej na wymianę, niż 7 sztuk, ale myślę że własnie najpierw za pierwszy miesiąc kupie PAMPERS, a już na kolejne kupować będziemy jakieś z biedronki, sprawdze w sumie ceny i jakości wszystkich mozliwych pielcuch i dostosuję dla maluszka.
Eli co do tetry, ja nie miała bym sił i tego wszystkiego prać, wg mnie po to są pieluchy jednorazowe,żeby mama nie musiała stać i prać tetry.... i wydaję mi się, że jak dobrze się będzie pielęgnowało pupę dziecka i codziennie kąpało to o odparzeniach nie ma mowy. Ja nawet słyszałam żeby zapobiec odparzeniom pupki to czasami trzeba pozowlić dziecku poleżeć z gołym tyłkiem przez chwilę, żeby sobie pomachało nózkami... Ale nie wiem, licze na rady doświadczonych mam :-)

ewusek ja też właśnie widziałam te new born malutkie i ciut większe, i myśle że zastosuje się do twojej rady i kupie te od 3 kg bo w razie "W" póżniej można dokupić mniejsze jak by co...

Aha i nie kupujcie pajacyków na zamek bo mogą podrażniac brode dziecka maga drapac:)A ubranka na zatrzaski wybierajcie takie zeby jak najmniej było takich ze trzeba ze przez glowke zakładac to tez wam bedzie niewygodnie zakładac;-)
Najlepsze sa takie zapinane na ramionkach albo z przodu:-)

Wiecie co tak piszecie o tych ubrankach, ja chyba zaraz mojego brata poprosze żeby ściągnął mi z szafy kartony z wyprawką dla maluszka i będę musiała policzyć ile czego mam z ubranek, bo już po szału tych zakupów zgłupiałam i dopisac co jeszcze ewentulnie trzeba było by kupić.....
Wiecie co mamy już połówe ciąży za sobą, i jak ja pomyślę, że te wszystkie rzeczy miała bym kupować np na wakacjach to chyba by mi pieniązków brakło, dobrze że moja mama sporo rzeczy nam dla dzidzi kkupiła :-)
Wiecie co spadam to wszystko policzyć i wskocze później.....

ok czyli tetra bo.. no to tak właśnie myślałam... ja ogólnie leń jestem wiecie ;)
ale co do bioderek moja przyjaciółka daje pampersa a na noc NA tego pampersa daje tetre żeby dzidziuś miał nóżki szeroko

a to nasze dzisiejsze zakupy

picture7381.jpg

z tym, że kaftaniki są 4 ale po co 4 takie same zdjęcia dawać :) wszystkie białe z czego 2x62r. i 2x68r.

i te kremowe półśpiochy też mi sie tak spodobały ze kupiłam dwa rozmiary 62 i 68 :)

a tak poza tym to mam jeszcze
-Biały zimowy kombinezonik 62r. (62 to troche małe mi się wydaje a zima długa.. drugi kupię taki na 6-9 msc chyba... jakiś używany... a może od kogoś dostanę ale na to czas)
-drugi ale taki jesienny kremowy polarkowy z ociepleniem w środku r.62,
-2 pajacyki jeden ecru a drugi biały taki jakby z frote, jeden biały bawełniany
-świąteczne kapućki reniferki :-D
-2 pary bodziaków z długim rękawem jedne białe a drugie w biało niebieskie paseczki i pajacyki w paseczki też biało niebieskie... r.58

chcę jeszcze kupić troche kaftaników w rozmiarach 62 i 68... no i 58 tez powinnam raczej kupić... ale na razie w tym rozmiarze nie mam wiele.. czekam do USG pod koniec ciązy co lekarz powie.. bo jak dzidzia ma być spora to nie będe szaleć, no i obowiązkowo 1-2 pary rękawiczek niedrapek i jakies cieplusie rękawiczki i czpeczkę na zimę.. i szaliczek ale na to też jeszcze czas :)
No i jakieś takie wyjściowe dżinsy sweterek bluze ale to już chyb a jak dzidzia sie urodzi bo już nie wierze w to że poznam płeć przed porodem a niestety ale takie konkrety jest już ciężko kupić UNISEX... albo w lale albo w autka.. niestety

no.. to siem pochwaliłam :zawstydzona/y:

dziewczyny a co do pieluszek mam takie pytanie.. bo moja mama się upiera że przez minimum pierwsze 3 tyg trzeba dzidzi ubierać tetrowe a nie pampersiki żeby się nie odparzał maluszek no i żeby móc bardziej między nóżki napchać żeby bioderka ładnie się kształtowały, a ja znowu słyszałam, ze tetra bardziej odparza.. a poza tym no nie czarujmy się... pampers wygodniejszy :zawstydzona/y: co wy o tym myślicie? wiadomo, że az tak mi sie mama wtryniać nie będzie.. i w sumie ufam jej co do opieki nad maluszkiem tym bardziej dlatego, ze moja mama nie jest kobietą starej daty i nie upiera sie przy tych tetrach dlatego bo KIEDYŚ TAK SIE ROBIŁO.. jest raczej nowoczesną kobietką i wiem, że to wszystko z troski, ale może nie ma racji?

Eli ja używałam na poczatku tetry przy Julce i szczerze ci powiem ze gdyby nie to ze mieszkałam z mamą i mi pomagała to chyba bym się zajechała - pralka chodziła non stop - nie radzę ci robic takich eksperymentów

a co do sklepów z ubrankami to polecam dział cherokee w Tesco naprawdę dobre gatunkowo ubranka i całkiem niedrogie - dzisiaj kupiłam spiochy takie do spanka 3 sztuki za 14 zł, bluzeczki z długim rekawem po 8 zł, i udało mi się kupić zimowy kombinezon przeceniony za 12 zł

Ostatnia edycja:
henrietta5 tam takie tanie ciuszki są??????? wiesz ja w sumie pracowałam w centrum handlowym na galerii i było tam tesco.. i często ogladałam ciuszki.. jak już mi się tak powoli dzidziusia zachwiewało, ale pamiętam, ze ceny mnie jakoś zniesmaczały... faktycznie słuszałam zeby kupowac wielopaki bo się bardzo opłacają... a wiem że tam własnie mozna znalezc... ale kurcze zaskoczylas mnie z tymi cenami serio :) pamietam ze wtedy wszystko wydawalo sie drogie.. a to temu ze bylo jeszcze nie potrzebne... ale supcio to ja jak pojade do pracy L4 zawiezc to musze sie na male zakupy wybrac znow.. moze kupie tanio brakujące elementy... :-p

Cześć Dziewczyny! Też już właśnie zrobiliśmy pierwsze oglądanie wózków i przyznam szczerze, jakieś typy juz mamy, ale chciałabym jeszcze coś innego pooglądać... Czy wiedzie może, które wózki - jakich firm - mają przekładaną rączkę - to dla mnie dość istotna infomacja???? Z tego co oglądałam na razie najlepiej wypada wózek Emmaljunga Edge Duo Combi - tyle że jest strasznie drogi.... plusem jest to że ma ogromną gondolke i przekładaną rączke!!!! Niestety tylko ten jeden model jest z przekładaną raczką..... może coś doradzicie.... :-)

reklama
Faktycznie ciuszki w tesco można kupić dosyć tanio i dobrej jakości- ja kupilam tam białe bodziaki ,jak moja córcia miała z pół roku, prałam je bez przerwy, używałam intensywnie i powiem wam, że jakość była świetna:tak: Ani się nie powyciągały, ani nie zszarzały- uważam, że to był dobry zakup:tak:
Potem kupowałam T-shirty i spodenki letnie w zeszłym roku - też były porządne i przy tym ładne:-D A najbardziej lubię przeceny tych ciuszków - wtedy się można obłowić naprawdę za grosze!

Do góry