reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Dzidziusia i Mamy

Eli gratuluje zakupków:-) Ja miałam dziś zamiar zrobić pierwsze zakupy dla bobaska, zaraz po wizycie u ginekologa. Pani doktor trochę mnie skarciła, że za dużo się ruszam a za mało leżę. Mimo wszystko wybrałam się do galerii - pomyślałam "tylko do sklepów dziecięcych":):):) Jak tylko weszłam do sklepu ogarnął mnie irracjonalny strach i nawet nie dotknęłam żadnego ubranka! Nigdy nie wierzyłam w przesądy a tu taka niespodzianka - najzwyczajniej spękałam żeby nie zapeszyć.....!!!!
Wywiało mnie do rossmanna i tam zdecydowanie poprawiłam sobie humor masą niepotrzebnych mazideł:) Czego to człowiek się jeszcze o sobie nie dowie....;-)
Czuję, że czekają mnie bobaskowe zakupy przez internet:tak:

reklama
Eli wkoncu złapałaś wenę i zazdroszczę Ci że tatuś taki tatuśkowy. ja kupię coś w 7 miesiącu w tym miesiacu nie dam ardy finansowy, następnym miesiącu dużo imprez rodzinnych i wydatki na prezenty się szykują ale już w lipcu wyjdę na prostą i napewno maluszkowi wszytskie niezbędne dla Niego rzeczy.

U mnie też schodziło około 7 szt pampersów dziennie. Co do marek przeważały pampersy, hagisy, dady ( z biedronki). Przeważnie szukałam tego co w danej chwili było w promocji. Nie zapominajcie również o mokrych chusteczkach i gazikach ze spirytusem do pępuszka. Co do ubrań wydaje mi się, że nie ma co przesadzać. I tak dojdzie ich wam sporo po urodzeniu. Goście zawsze dokładają dodatkowych rzeczy.
Kasiunia 123 umieściła w miarę rozsądna ( bynajmniej dla mnie) ilościówkę. Mogę tylko napisać co się napewno nie sprawdziło. Wszelkiego rodzaju ubranie zapinane na pleckach, na guziki ( też niezabardzo), body, bądź bluzeczki które nie miały zapięć na ramieniu przy głowce. W przypadku większej głowy założenie czegokolwiek graniczyło z urwaniem głowy, rampersy ( takie cuda z rękawem i nogawkami bez stup) ciągle mi się wydawało, że Oli nogi marzną, pozatym jak dużo machała nogami ściągała sobie skarpetki. I koniecznie w kroczku muszą być zapinane.

a i zwróćcie uwagę na skarpetki, żeby nie miały zbyt mocnych ściągaczy. Później uciskają na nóżkach.

fredka z tymi rampersami to święta racja... ja nawet na to nie patrzę.. też mam wrażenie że dzidzi będzie gdzies jakoś podwiewać w nóżki... nie mam ani jednych i nie planuje zakupu.. chyba ze na lato w przyszłym roku dla roczniaka ;)

w ogole to one mi sie kojarzą ze starodwanymi strojami kompielowymi :baffled:

eli cieszę się że męża tak porwało!! :-D:-D

Z tą ilością pampersów to mnie pocieszyłyście, bo gdzies na forum czytałam, że ok.10 sztuk dzidziuś zużywa. Zawsze to trochę mniej ;-):-D

no i też patrzę, żeby wszystko było w kroczku i przy główce zapinane. I to na napki nie guziczki. Ale na razie tylko patrzę. Już nie mogę doczekać się zakupów!!!:-D

dziewczyny a co do pieluszek mam takie pytanie.. bo moja mama się upiera że przez minimum pierwsze 3 tyg trzeba dzidzi ubierać tetrowe a nie pampersiki żeby się nie odparzał maluszek no i żeby móc bardziej między nóżki napchać żeby bioderka ładnie się kształtowały, a ja znowu słyszałam, ze tetra bardziej odparza.. a poza tym no nie czarujmy się... pampers wygodniejszy :zawstydzona/y: co wy o tym myślicie? wiadomo, że az tak mi sie mama wtryniać nie będzie.. i w sumie ufam jej co do opieki nad maluszkiem tym bardziej dlatego, ze moja mama nie jest kobietą starej daty i nie upiera sie przy tych tetrach dlatego bo KIEDYŚ TAK SIE ROBIŁO.. jest raczej nowoczesną kobietką i wiem, że to wszystko z troski, ale może nie ma racji?

Eli, ja ci piszę jako doświadczona mama;-):-D:-D Nie wyobrażam sobie stosować tetry:no::baffled: szczególnie w pierwszych tygodniach-kiedy jesteś najbardziej zmęczona po porodzie. Poza tym pieluszki newborn mają specjalną budowę i są bardziej chłonne niż te dla trochę starszych dzieci... tak żeby mogły chłonąć rzadką kupkę:-) A co o podwójnego pieluszkowania- najlepiej porozmawiaj z pediatrą, albo z położną:tak:Na pewno będizesz miała okazję jeszcze w szpitalu, albo w pierwszych dniach po porodzie na wizycia patronażowej:tak:

Jęli chodzi o rampersy to Adaś miał taki do spania i bardzo ,go sobie chwalę. Uwielbiał mieć bose stópki i położna mi powiedziała że jak dzieckjo lubi mieć gołe stópki to od któregoś miesiąca (zdaje się że od 3-go ale głowy uciąć nie dam) można spróbować go kłaść właśnie z gołymi :-)
A co do pieluch to ja do Adasia w ogóle nie używałam tetry. Od początku pampersy. No i najczęściej to były pampersy, ale używałam też huggis-ów, bella happy i jakichś jeszcze z tesco. I dziewczyny najlepiej nie kupować tych całkiem małych pampersów. Tzn. pampersy new born są 2 rodzaje. jedne są od 2 do5kg a drugie od 3 do 6kg. Radzę kupić te od 3 do 6. No chyba że któraś urodzi wcześniaczka czego żadnej nie życzę.

reklama
eli u mnie teściowa wręcz naciska, że tetrowe mają być i pewnie będzie gadać pokątnie, że leń jestem, że to, że tamto.
Ale ja uważam, że w pierwszym okresie będziemy padnięte, więc jak doszłoby nam płukanie, namaczanie, pranie, prasowanie tetrowych pieluch to zapomniałybyśmy jak się nazywamy!!
Też słyszałam od niej teorie o bioderkach, ale gdyby pampersy i inne szkodziły już dawno zostałyby wycofane...
Ja nawet nie myślę o tetrowych - tzn kupię ich trochę, ale do innych celów :-D

Do góry