reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowe szaleństwo

no to mieszkanie na sprzedaz :) dzialka tylko 233metry... wiec male..w tym roku cale remontowane :) no ale wy na wynajem chcecie nie?
a rozpietosc jest...bo w zaleznosci od dzielnbicy... tu obok mnie na grunewald to domy od prawie miliona sie zaczynaja... sama dzialka jakbys tam chciala musisz milon wydac...

reklama
najlatwiej byloby pod wynajem ale z tego co widze to masakryczna dysproporcja miedyz cena wynajmu a zakupem
dziekuje ci bardzo za wszelkie info!
dzialki duzej nie szukam 200-400m max :) nie lubie kwiatkow i onnych, ani abwienia sie w kosiarke, dzieci maja tylko miec gdzie sie pobawic na powietrzu :) a na wybieg pojdzie sie do parku :)

jakbys zobaczyla co tutaj kosztuje milion to bys sie zasmiala i nie uwierzyla :)
ale mysle ze i do was jak w wieksozsci europy dotarly opinie o stanie fr. nieruchomosci i tym ze sie wynajmuje mieszkania za 1200 euro w ktorych odpada tynk i wystaja kable z muru :) ( co przysiegam jest prawda!!! :))

a gdzie Twoja mloda do tej godziny byla???

fajowe mieszkania- w tym drugim ogrod by do mnie przemawial;)

rusia : we francji jets taki szjas za grube pieniadze, ze do mnie przemawia wszystko co tam widze :) byle przestrzenniej i czysciej, nowiej :)
tylko jeszcze ja musze przemowic po niemiecku :) hahahahahahahahhaa

Josephine jak czytam Twoje wypowiedzi w kwestii oczekiwan od nowego miejsca to mysle, ze Zurich to dla was malo ciekawa opcja (cenowo i jezykowo). Niemcy (Frankfurt) maja chyba nieco wiecej do zaoferowania.

cicha : z mezem mamy sporo znakjomych w zurichu i w genewie i wszyscy sobie chwala, choc w genewie drozej niz w zurichu
na pewno jest drozej niz w DE, wiadomo, ale mysle ze warto... nie? :)
no i szwajcaria interesuje nas tylko z kontraktem expatriacji, czyli oplacona szkola dzieci, mieszkanie itp takze zbytnio sie nie obawiam :)
chcialabym tylko wiedziec gdiz epo prostu bedzie nam sie lepiej zylo w sensie system szkolnictwa, mentalnosc ludzi, spoleczenstwo, itp... we francji ze tak powiem juz nas odrzuca... (szkola- chory system, system socjalny- bez komentarza..., problemy etniczne zwiazane z najliczniejsza emigracja w europie, podatki, ceny : gl. nieruchomosci, z reguly jak chces zmiec spokoj to licz 10-20tys. za metr kwadratowy... oczywiscie w najlepszych dzielnicach sa budynki ktore cene wyjsciowa afiszuja za 24 i wecej tys. metr, ale na to juz nawet nie stac francuzow, tylko saudyjczykow... a tam sa najlepsze szkoly "przypadkiem" ... paranoja jakas... dlugo by tu pisac, ale zycie we francji przeradza sie dla jednych w bagno, dla innych w frustracje... nie lubie ani jednego ani drugiego ;) )

ps. troche ponad tydzien temu kolega meza kupil mieszkanie w 7 dzielnicy paryza( jedna z lepszych) i zapalcil za nie rowny milion. zero negocjajci. 70metrow i cena "przystepna" tylko dlatego ze na 6 peitrze bez windy i do... generalnego remontu. remont moze z 60-70 tys. euro to sie juz wydaje pestka przy takiej cenie ale kuzwa czy to jest normalne, zeby wybulic milion za dwa pokoje i jeszcze musiec sie zajmowac uzielieniem elektryki???? jak by sie sie mysle niemca lub szwajcara wprowadzilo do 90% mieszkan do kupienia albo wynajecia w paryzu to mysle ze nie zrozumieliby wogole co jets grane i pomysleli ze to jakis zart i ze wprowadzono ich do jakiejs socjalki :) po prostu by im sie w glowie nie miescilo ze takie cos moze byc "do sprzadania"!!!! (chodiz mi o stan mieszkan, nie dizlenice widoki paryza itp rzecz jasna)

Ostatnia edycja:
reklama
wrocilam z zakupow z piana na ustach
1. eko bio market : poldek biegal po sklepie i chcial z niego wyjsc, wyszlam z 4 rzeczami a mialam zrobic zakupy na miesiac... tutaj takie markety sa daleko!!!

2. supermarket monorpix : powtorka z rozrywki : nie bylo wolnych duzych wozkow zeby go wlozyc, biegal, chowal sie, nie chcial dac reki, tesciowa wyszla z niczym, ja ze skarpetkami dla malego razy 3, lakierem jasnym do paznokci i kartka dla meza na rocznice... w biegu i stresie... atrakcja na caly sklep myslalam ze mnie trafi...

na pocieszenie mam krem L'occitane Bébé&Maman .... ale jakos cos sie pocieszyc nie moge i cinienie cos nie schodiz do poziomu normalnego ;)

Do góry