reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowe szaleństwo

cicha do frankfurtu lun zurichu, wiec spodziewaj sie kiedys maila :)
to nic pewnego ale widze, z emoj bardzo chce... bo tu jest coraz wieksze g***o i stagnacja w pracy, proponuja mu londyn juz od zaraz, juz anwet w zeszlym roku, ale ja tam nie chce...

net mi ucina... napisalam posta 3/4 strony A4 i padlo... potne sie! jak znikne bedzie wadomo czemu :)

pati : szukam ale w calym frankf. boi nie znam sie jeszcze na dzielnicach
domy raczej podobaja mi sie te do kupna niz do wynajmu
- angielksi : mowie dobrze, ale wyczytalam ze w adminitracji potrzeba niemieckiego wylacznie, a na dodatek masa biurokracji, papierkow, ani ja ani maz nie mowimy po niemiecku! wiec panika, nie chce zyc powiedmzy jak klasycnzy emigrant "za chlebem" : nie moc sie dogadac na ulicy, wizyta u lekarza niemozliwa itp

cicha : mi sie zycie we francji nie podoba, chcialam wracac po studiach ale poznalam meza i widzisz... zurichy bylabym pewniejsza, bo wiem ze sie dogadam po ang i francusku... a w niemczech... masakra jakas jestem przerazona i powoli sie psychicznie wycofuje z planu ;)

lubilam przygody i przeprowadzki jak mialam 18-20 lat, a teraz z dzieckiem, w ciazy... w nieznane... wszystko zaczynac od zera... naparwde mnie to przeraza...

Ostatnia edycja:
reklama
pati : odnosnie domow : patrzylam juz... ale co to za patrzenie jak kumam tylko cene, ilos cpokoi i "qm" :) a nie wiem jakie w De zasady : czy woda, gaz/prad w cenie? nawte nie wiem kiedy chata 180m ogrzewana elektryka! na co uwazac! nie wiem jak z podatkami, tymi z pracy i tymi roznymi opodatkami-oplatami typu : smietniki, dzilaka itp
dlaczego tylu niemcow wynajmuje nawet drogo a nie chce kupic? czy cena notariusza? czy wlasnie podatki od wlasnosci zabijaja? nic nie wiem i najbardziej opisowo mowiac : boje sie wdepnac w gowno :)
mamy tam jechac zeby lepiej zyc, w innym systemie socjalnym, skzolnictwa dla dzieci a nie pot o zeby sie nadziac... :/

A co to za problem wziac tlumacza i z nim wszystko zalatwic-teraz takich co sie biurokracja cala zajmuja multum... na brak kasy nie nazekasz jak widze wiec mozecie sobie spokojnie pozwolic na takiego doradce od wszystkiego...

na start na pewno, wiem ze takie biura istnieja lub pojdeynczy ludzie, tlumacze itp
ale na ile mozna...? jak osiol bede sie czula jak bede chodzila z kims wszedzie przez 2 lata, ani dla mojej psychiki to dobre, ani nawte dla dzieci... (dziecko przychodiz ze skzoly i tlumaczy rodzicom emigrantom co pwoiedziala/napisala w zeszycie do korespondencji pani nauczycielka)
nie ironizuje absolutnie : ile takich polek przychodzilo do mnie do parku,z ebym przeczytala, przetlumaczyla, odp. w 2-3 zdaniach, poszla do urzedu itp... i czasem to juz 2-3 lata w kraju siedzialy...
a niemiecki jets trudnym jezykiem i jakos nie mam zaufania az takiego do swojej osobki z enaucze sie go w mig :)
a chcialabym sobie sama umiec radzic, wiem ze tego potzrebuje, a nie ze ktos za mnie bedzie listy pisal..

kalt miete-to jest bez rachunkow... jak masz jakis konkretny dom to daj znaka-powioem ci co i jak...
tu ludzie czesto nie kupuja bo tez raz ze ceny kosmos a dwa ze podatki sa bardzo wysokie... zarobisz sto tysiecy i idziesz w zabkach oddac prawie polowe...

Widzisz to ja taka polseczka jestem co do dzis po urzedach nie chodzi...moj wszystko zalatwie ,a ja jakbym zostala sama to zielona!!! moja wina-ale jakos tez mnie nie ciagnie zeby tam sie z nimi uzerac :-D

kdzieki :)

boze!!! umiem 2 nowe slowa (kalt miete! kalt miete !!kalt miete!!!)
no wlasnie nie kumalam tego fenomenu, bo przeciez sa takie wynajmy ze wynosi cie to drozej niz rata za kredyt! a lata leca i na kupionym : dom kiedys jets twoj! moze to przez podatki gruntowe i inne... boze... nieogarne tego...
bo o tych 50% to chyba o zarobkach pisalas? tutaj jest tak samo... ale niuchomosci kupowac sie oplaca... bo wynajem srednio 4-5 razy drozszy niz w de!

pati : ale twoj mpowi po niemeicku, to sie meczyc nie musisz !!!!a moj NIE MOWI! i pracuje 12-14 godzin dziennie! wiec na kogo spadna godizny otwarcia administracji banku szkoly ???? :)

zaraz sprobuje odnalezc z 2 domy bo ciolek nie zapisalam w ulubionych...tylko stronke glowna...

reklama
juz mam jeden :
6 Zimmer Besondere Immobilie zum Kauf in Frankfurt mit ca. 233 qm Grundstücksfläche (ScoutId 57667210)

http://www.immobilienscout24.de/exp...essen/Frankfurt-am-Main/-/-/-/EURO--580000,00

oczywiscie wybrane bez zadnej ibformacji o dzilenicach wiec nie wiem czy zla czy dobra... w tym jeszcze nie mam rozeznania...
i wogole jeszcze nigdy nie widzialam takiego rozpiecia w cenach, typu raz 500 tys?. 120 m a za chwile 300! doslownie! wiec juz zupelnie nie wiem jak to interpretowac!

z wynajmu :

ten ale poza frankfurtem i nie wiem jak polaczenia itp
http://www.immobilienscout24.de/exp...Suche/S-T/Haus-Miete/Hessen/Frankfurt-am-Main

Ostatnia edycja:
Do góry