reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowe szaleństwo lutówek

Gnidka piękna pościel, zwłaszcza ta w paseczki :-)

Ja dzisiaj zakupiłam butelkę AVENT i zestaw (nożyczki i obcinaczki).

W sumie to nie ogarniam tych całych zakupów. Jak o tym myślę to łapię deprechę. Chyba bym chciała, żeby ktoś wszystko za mnie kupił.

reklama
gnidka- obie pościele bardzo mi się podobają:) napisz koniecznie jak je juz dostaniesz jakie są w dotyku

smoniczka ja chętnie pójdę na zakupy za ciebie:) rzeczy dla maluszka mogłabym kupować codziennie- tylko niech mi ktoś da na to kasę:)

ładny kocyk Cortinko :)

ja właśnie zrobiłam listę rzeczy które zostały do kupienia i jestem troszkę przerażona. Trzeba się zabrać co dokompletowanie wyprawki bo to czas ucieka a ja nie lubię nic na ostatnią chwilę robić. W okolicy świąt chce już mieć spakowaną torbę, niech sobie spokojnie stoi i czeka.

a dziekuje :-)

Marta a mozesz wkleic swoja liste ? ja sobie zrobilam ale moze wy macie jakies bardziej szczegolowe i macie cos istotnego co ja pominelam :-) jak chcecie to tez moge wkleic moja :-)
te w necie mi sie nie podbaja bo uwazam ze masa tam gadzetow :-p

wklejajcie wklejajcie listy :D chętnie podejrzę bo na mojej jest póki co butelka i smoczek w razie czego :-D z ciuchów wszystko mam, łóżeczko, materac, pościele, wózek - wsio jest.
tylko jakoś tam mi mózg wyparował wiedzę jakie to jeszcze drobiazgi dokupić - tzn. musiałabym usiąść i na spokojnie pomyśleć, ale kiedy hahaha

WYPRAWKA

- wózek
- fotelik
- łóżeczko
- materac
- pościel x2
- prześcieradło x2
- klin
- przewijak
- pokrowiec na przewijak
- ręcznik x2
- wanienka ze stelażem
- ciuszki
- kocyk
- butelka
- smoczek
- kosmetyki (OcteniSept, sudokrem, oliwka/ciekla parafina, szampon, mydło, sol fizjologiczna, patyczki do uszu)
- proszek
- pampersy
- rożek x2
- pieluchy tetrowe
- cążki do paznokci

i wiecej mi na mysl nie przyszlo :-p

macie moją listę z pierwszej ciąży z orientacyjnymi cenami (niekiedy zawyżonymi). Na czerwono dopisałam uwagi podyktowane zdobytym już doświadczeniem :D

1. Wózek -1200
2. Adaptery i fotelik -250
3. Śpiworek (na zimę) -300-400 używałam w duże mrozy a więc nie za często
4. Poduszeczka do wózka – 10-15 była nie potrzebna
5. Coś na czym dziecko leży w wózku- kocyk lub materacyk -40-100 materacyk z prześcieradełkiem był w komplecie z wóskiem, na to dawałam kocyk żeby było cieplej :)

1800-1965

6. Łóżeczko -450 (polecam z szufladą, jest gdzie pampersy trzymać)
7. Materacyk70-120 kupiliśmy kokos-lateks za 350zł
8. Kołderka i poduszka (dopiero później, na początku śpiworek lub rożek) -50-80
9. Pościel x2 (później) -50-120 (100-240)
10. Prześcieradło x2 -15-25 (30-50)
11. podkładka pod prześcieradło -50
12. Ochraniacz na łóżeczko -50-100 -
13. Stelaż z baldachimem (dla ochrony przed kotem ) -80-100 byłam z niego zadowolona, choć zbierał kurz
14. Karuzela -100-200 kupiłam fisher price i od razu odsprzedałam bo była tak ciężka że bałam się dziecku nad głową wieszać, ostatecznia miała papierową w czarno-białych kolorach którą bardzo lubiła :)O
15. Rożek usztywniany, otulacz, śpiworek do spania -50-70 początkowo spała w rożku -usztywniane są beznadziejne, potem chwilę pod kołderką ale szybko przeszliśmy do śpiworka i w nim śpi do teraz

985-1460

16. Wanienka -20-50
17. Ręczniczek z kapturem x2 -30-50 (60-100)
18. Szczotka do włosków -10-20
19. Nożyczki -10 kupiliśmy obcinacz zamiast nożyczek bo wg nas jest bezpieczniejszy
20. Patyczki do uszu -3 potrzebne do osuszania i czyszczenia pępka
21. Płyn do kąpieli -20-25 na poczętek używaliśmy emolium
22. Mleczko/ oliwka do ciała -15-20 na początek oliwka bambino
23. Spirytus 70% do pępka lub jednorazowe gazy nasączone spirytusem -10-20 gazy beznadziejna, najlepszy octenisept
24. Sól fizjologiczna do przemywania oczek -15
25. na ciemieniuchę krem do suchej skóry główki emolium -20 zbędny, w razie pojawienia ciemieniuchy wystarczy oliwka
26. Proszek do prania -30-35 ostatecznie wszystko praliśmy w persilu
27. Krem do twarzy przed wyjściem na dwór -15
28. Zakupy w aptece polecam : doz.pl naprawdę taniej

228-333

29. Przewijak -50
30. Krem na odparzenia sudocrem -25 nie polecam, u nas nie działa a mam całe mega opakowanie :(
31. Puder (na odparzenia pod paszkami, za uszkami) -15 wystarczy mąka ziemniaczana-polecam
32. Chusteczki nawilżane do pupci -10 używaliśmy tylko w szpitalu a w domu do tej pory woda +wata
33. Pampersy -40
34. Pieluchy tetrowe x20 -2 (40) dokupiłam jeszcze 10 bo nie nadążałam z praniem
35. Pieluchy flanelowe x3 -5 (15) kładłam na przewijak, i pod główkę w łóżeczku, dokupiłam jeszcze 2
36. Rękawiczki niedrapki x2, zamiast nich mogą być skarpetki -5 (10) obyło się bez, bez sensu dziecko zapacać, nawet w szpitalu krzyczeli jak ktoś zakładał
37. Czapeczka po kąpieli -3
38. Body polecam, a jak dziecko dużo ulewa to dużo tego idzie, chyba że sie śliniak cały czas zakłada czego ja nie robiłam
39. Skarpetki
40. Pajacyki używam do spania na noc
41. Śpioszki nie używałam
42. Koszulki (nie koniecznie) beznadziejne dla takiego maleństwa
43. Rajstopki nie używałam na poszątku dla takiego maleństwa za to super sprawdziły się półśpiochy
44. Sweterki wystarczą 2 na wyjścia
45. Spodenki wystarczą 2 na wyjścia
46. kombinezon -100-200
47. śliniaczki -20
48. ciepła czapeczka -20

348-448

49. Smoczki -20 nie używaliśmy
50. Buteleczki, pojemniki na pokarm nie potzebowałam
51. Frida do noska -30 lepszy katarek

50

52. Leżaczek -200 polecam, ale uważam że nie ma sensu kupować tego do 18kg bo coś nie wierze w to że moja córa by w nim chciała teraz siedzieć

200

53. Osłonki na piersi -20 nie używałam za to bardzo polecam muszle laktacyjne ale nie aventu które się u mnie nie sprawdziły tylko medeli
54. Wkładki laktacyjne -20 najlepsze johnson, nie polecam wielorazowych aventu, beznadzieja a takie drogie
55. Podpaski poporodowe seni lady -15 polecam właśnie tą firmę, bo są dużo lepdze niż belli poporodowe które w szpitalu strasznie dziewczyną przeciekały i porzyczały moje :D, miałam 3 paczki, wystarczyły by 2
56. Majtki jednorazowe z siatki kupione w aptece -8 polecam wielorazowe siatkowe, miałam chyba 5 i teraz czekają na kolejny poród :D
57. bepanthen (koniecznie maść) na popękane sutki -30 polecam choć ponoć maść madeli też jest bardzo dobra
58. laktator -150 nie używałam, postępowałam zgodnie z zalecaniami babki od laktacji i był zbędny :D

243
Razem: [FONT=&amp]3854-4699[/FONT]

Ostatnia edycja:
kasiadz dobra jesteś z tą listą. w sumie to wychodzi na to, że tylko kilku rzeczy nie mam - głównie do siebie. bo poza tym to z apteki rzeczy typu octenisept, czy tantum rosa to sobie kupiłam.
ja nie polecam tych majtek jednorazowych siateczkowych - beznadzieja. dla mnie to było tak sztuczne, że czułam wiecznie spocone dupsko :-D dlatego praktycznie od razu przeszłam na zwykłe, bez żadnych bajerów bawełniane gaciory i o wiele lepiej było

A ja mam zamiar spróbować szczęścia i coś wygrać. Dużo rzeczy już kupiłam ale brakuje mi jeszcze podgrzewacza. Widziałam że na facebooku firma espiro organizuje konkurs związany z brzuszkiem i tam można właśnie wygrać podgrzewacz firmy Canpol. Ponieważ mój brzuszek jest sporych rozmiarów :) to myślę że mam szanse :)

reklama
Do góry