reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla naszych maleństw

ja tez mam taka nakladana na wanne dostalam od kolezanki. A kapac bedziemy w lazience bo mam tam duza pralke na ktora moge polozyc koc i reczniki i szybko nagrzac pomieszczenie jakby byla taka potrzeba.:-)

reklama
my wanienke mamy ,ale niestety bez stojaka , a kapiel malego chyba bedzie sie odbywac w sypialni , bo lazienka za malutka:(
a dzis kupilismy malemu spiworek do spania ,i reczniczki po kapieli -sa slodkie!

My tez bedziemy kąpac malucha w pokoju bo i miejsca więcej i komoda z przewijakiem pod ręka, najgorzej to bedzie ogrzac taki pokój jeżeli przyjdzie taka potrzeba (w lazience zawsze szybciej bo mniejsza).
Musimy jeszcze kupic taki grzejnik olejny bo akutar w kwietniu to sezon grzewczy się konczy, a napewno nie bedzie jeszcze tak ciepło aby w domku było stale 22-25stopni.

Dzisiaj zadzwoniła moja mamita i powiedziała, ze kupiła :-) wnuczkowi okrycie kapielowe-takie z kapturkiem i komplet-podusię i kołderkę. Już nie moge się doczekac kiedy zobacze te rzeczy.:happy:

My nie mamy wanny, w zwiazku z tym, stojak wydaje sie dobra alternatywa, ale te co widzialam nie wzbudzily mojego zaufania.
narazie i tak nie mamy wanienki - mamy dostac od znajomych,
ale w razie co to sie kupi, ale chyba bez stojaka.
dziewczyny a gdzie kupilyscie spirytus do pepuszka? Pani w aptece powiedziala, ze mam kupic spozywczy i sobie rozcienczyc :baffled:
A taka ampulka z sola fizjologiczna to jest do uzycia na raz?
Oliwki nie chcialam kupowac, ale okazuje sie , ze moj szpital chce zeby miec oliwke dla dzidzi wiec musimy dokupic.
Musze tez jeszcze dokupic podklad ceratkowy na materacyk, pieluchy jednorazowe, termometr elektroniczny, oliwke, I COS NA TE CH..RNE ROZSTEPY! moze ten krem dax comstics na blizny i ropzstepy podobno kobiety w ciazy /karmiace moga go uzywac.

Ja myślałam, że taki spirytus to w aptece mozna zakupic hmmmm, a teraz to juz zgłupiałam.
Co do termometra to mi połozna w szpitalu powiedziała,że najlepszy jest taki paskowy na czoło a te elektroniczne i rteciowe to jak dzidzia troche podrośnie, a wy jak myslicie??
A i wydaje mi sie NICZKA, ze oliwka to podstawa pielegnacji i trzeba ja miec.

O termometrze paskowym na czolo slyszalam/czytalam, ze sa niezbyt dokladne. W razie czego one sa niedrogie i latwo dostepne. ja mam w domu tylko rteciowy termometr, bede sie bala nim mierzyc temp. u dzidzi, wole elektronicznym. Chcialam kupic taki do ucha, ale pytalam po znajomych to mowia, ze bardzo razdko mierzy sie temperature takiemu noworodkowi, wiec uznalam, ze szkoda kasy na ten i ze kupie zwykly elektroniczny - 10 sekundowy.
Co do oliwki, to wlasnie mi dzieciaci znajomi mowil, ze oliwke kupili i moze kilka razy uzyli, a tak to jedni myja dzidzie w oilantum i nie smaruje juz potem oliwka, inni smaruje tylko linomagiem cale cialko i w takim razie sama nie wiem. to znaczy napewno kupie skoro w szpitalu wymagaja.

Tearz raczej sie odchodzi od oliwki bo zatyka pory i od pudru takiego zwyklego bo wcale nie chroni przed odparzeniami. traz wszzyscy uzywaja tak jak juz pisalam i jak mowi niczka - oilatum i wystracza bo bardzo nawilza skore dodaje sie do wody i nic juz nie trzeba a na pupe slyszlam ze teraz w bardzo skuteczny jest alantan plus (krem lub masc) taki jest sliski ze nawet kupka sie nie przyklei i nie ma mozliwosci odparzen wiem to od znajomych co maja juz dzieci.:-)

reklama
Dziewczyny - spitytus niestety trzeba kupic normalny w sklepie spozywczym i go rozcienczyc. Ten ze sklepu ma 96% zdaje sie, a ma byc 70%. Wiec bierzemy 2 czesci spirytusu i 1 czesc wody przegotowanej...i mieszamy...:-)
Jesli chodzi o sol fizjologiczna, to ampulke mozna przechowywac przez 24 godziny po otwarciu, wiec mysle, ze jedna wystarczy na rano i wieczor np....ach i wazne jest zeby koncowka ampulkie nie dotykac do noska, a potem do oczka np bo w tych miejscach najwiecej bakterii sie znajduje.....wiec ja, to co do oczek to na wacik bede nakrapiac....

NICZKA - linomag na cale cialko??? ojeje, z tego co sie orientuje to on jest taki zolty i strasznie brudzi ubranka, potem nie da sie tego sprac....no chyba ze teraz jakies inne produkuja...:dry:

A ja mam oliwke taka odrobine inna - o konsystencji balsamu i nie sadze zeby miala zatykac pory.....;-)
A zasypka faktycznie podobno nie za bardzo - bo gromadzi sie w faldach skornych i samo to powoduje odparzenia.....:sick:

Do góry