reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zajść w ciążę po antykoncepcji...

reklama
ja bralam yasmine i moj ginekolog powiedzial ze nie musze odczekac przed staraniami bo te nowe tabletki maja inny sklad.
zwrocil tylko uwage ze moze pojawic sie ciaza mnoga a ta jest zawsze trudniejsza i niebezpieczniejsza...
no i oczywiscie przed staraniami powinno sie przez przynajmniej 3 miesiace brac kwas foliowy.

Witam wszystkich bardzo serdecznie i liczę na Waszą pomoc.. jestem troszkę podekscytowana ale bardzo szczęśliwa a mianowicie planujemy dziecko:-) mam do Was pytanie – jak poznać ciążę a dokładnie 5.09 miałam pierwszy dzień miesiączki po odstawieniu leków, lekarz mówił ze nie ma co czekać wiec wyliczyliśmy dzień płodny na 17/18. 09 i tego dnia „intensywnie” pracowaliśmy :-) pracujemy prawie codziennie i zastanawiam się jakie są efekty:-D Jedyna rzecz jaka zauważyłam to bardzo bardzo biały śluz – prawie jak śnieg:-) wizytę u lekarza mam na czwartek ale chce się dowiedzieć od Was coś więcej – dużo tego w necie, a i jeszcze kłucie jajników – raz jeden raz drugi… bardzo chcemy ale mam świadomość że to nie takie łatwe:-) czy może ktoś wie jak szybko będzie widomo u lekarza, lub z krwi badania np. zrobić:-) na wszelki wypadek:-) Będę bardzo wdzięczna za jakieś informacje J

ja biorę folik od około miesiąca, ale przedtem łykałam też przez ok 2 miesiąca suplement witaminowy (też z kw. foliowym)... mam nadzieję, ze to jest ok.
Zresztą szanse na fasolkę zaraz po odstawieniu pewnie wielkie nie są, to akurat dodatwkowy miesiąc czy dwa połykam ten folik :)
Agato - dziękuję.
Ja brałam Yasminelle i gin też mówiła że po nich nie trzeba odczekiwać... ale o mnogiej ciąży nie wspominała, a wręcz przeciwnie, że pierwsze cykle mogą być bezowulacyjne:szok:

brałam tabletki 21 szt (cilest) czyli licząc dni okresu to 26 dni mam cykl - teraz po odstawieniu tabletek nie do końca wiem jak sie on będzie kształtował :( ale licze ze zostanie tak :)

nessa jest wiele fajnych stronek o monitorowaniu cyklu :) moje obserwacje polegały na mierzeniu temperatury. Codziennie o 6 rano mierzyłam w pochwie tempkę i zapisywałam na wykresie. Jeśli nie ma ciąży to przed okresem tempka powinna spaść (np. do podstawowej 36,6). W moim przypadku temperatura 2 dni przed spodziewaną @ oraz w dniu spodziewanej utrzymywała się na poziomie 37,2 - 37,3 stopni. Później też nie spadała. Zatestowałam i dzisiaj jestem już w 36 tygodniu ciąży. To moje obserwacje :) Warto mierzyć temperaturę a przy tym obserwować jaki jest śluz np. przy podwyższonej a jaki przy obniżonej tempce :) notuj na wykresie wszystko: np. że krótko spałaś, że zmieniłaś termometr, że wypiłaś lampkę wina :) powodzenia ! :)

Witajcie...
ja odstawiam tabletki w najbliższy piątek (tzn. kończę opakowanie). I dajemy na luz z nadzieją, że dane nam będzie zostać rodzicami po raz drugi. Przyznam, że im szybciej tym lepiej :D
Moja gin pozwoliła zacząć starania zaraz po odstawieniu. Opinie są różne - odczerkać cykl, dwa, pół roku... ja zaufałam mojej gin przy pierwszej ciąży, to zaufam i teraz.
Ostrzegła mnie, że pierwsze cykle mogą być bezowulacyjne, albo wręcz przeciwnie - mega owulacyje jeśli tak można to powiedzieć... nie ma zasady, bo każda kobieta jest inna.
W każdym razie po odstawieniu, bardziej lub mniej intensywnie zaczynamy starania o maluszka. Mam nadzieję, że w 2010 zostaniemy szczęśliwymi rodzicami po raz drugi :)
własnie ze względu na możliwośc "mnogiej owujacji" ( a w następstwie ciązy mnogiej, ktorej nie chiałam) zalecił krótką wstrzemięźliwość dotyczącą zapłodnienia

reklama
Antylopko, sporo czytałam o tej "mnogiej owulacji' i ponoć to jest nieudowodniona teoria. Jest wiele za, ale też wiele przykładów przeczących tej regule, np. ten, że pierwsze kilka cyklów jest bezowulacyjnych.

Do góry