reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zajść w ciążę po antykoncepcji...

Czesc wszytskim, jestem na tym forum nowa a wiec prosze o wszelkie rady i jesli ktos wie odpowiedzi na moje pytania to bardzo prosze.. bralam tabletki diane 35 z drobnymi przerwami przez ok 8 lat.. teraz od ok 4 lutego przestalam bo chcemy miec z mezem dziudziusia...:-p, martwie sie kilkoma sprawami:
1) kiedy po odstawieniu tabletek mozna zaczac starania??
2) czy tabletki wplywaja na to ze ciaza moze byc bardziej zagrozona tzn ze np jesli kobieta zajdzie w ciaze zaraz po odstawieniu pigulek to czy jesli zajdzie w ciaze nie bedzie to grozilo poronieniem???

ja przed braniem tabletek mialam ksiazkowa miesiaczke, bardzo reguralny,, w przerwach rowniez okres byl reguralny - to chyba dobry znak.??

POwiem jak było u mnie - Diane odstawiłam w połowie grudnia 2006 a 7 lutego 2007 dowiedziałam się,ż będę mamusią:-):-).to zwykle sprawa bardzo indywidulna ale zajście w ciążę zaraz po odstawieniu tabletek nie stwarza bezpośredniego zagrożenia dla dziecka. U nas ciąża przebiegałą ksiąkowo. Najlepszą rzeczą jaką można zrobić nosząc się z zamiarem powiększenia rodziny po antykoncepcji hormonalnej to zacząć przyjmować kwas foliowy:tak::tak: pozdrawaim i życzę powodzenia w staraniach :-)

reklama
;-)Dzieki wam dziewczyny za te porady:)

W sumie narazie nie mozna powiedziec ze sie staramy bo moj baz twierdzi ze chce miec dzidzi zdrowie i sie boi..dzialamy ale bez efektu koncowego...:-p.. choc wiem ze tak tez mozna zajsc ale nie boimy sie, a jesli by sie udalo w takim wypadku rowniez bylabym szczesliwa.. takie calkowite starania chcemy zaczac w 3 cyklu od odstawienia,, teraz mam dopiero 1..:/ale szczerze powiedziwaszy bylabym w 7 niebie gdybym juz byla:) bo bardzo bardzooo chcialabym zostac jak najszybciej mamusia...:)...
a takie zupelnie pierwsze objawy ciazy to jakie?? np w 1 tygodniu??
wiem ze to zalezy od dziewczyny konkretnego przypadku... ale takie ksiazkowe to jakie albo z doswiadczenia.. piszcie dziewczyny.. milo was sie czyta..:) az napawa radioscia i nadzieja:)

kurcze ale zle sie czuje.... juz 2 dzien w dole brzucha czuje cieplo o tej samej porze ok 16 i nudnosci... nie sadze zeby byla to ciaza bo nudnosci wystepuja ok 3 tygodnia a ja robilam test ciazowy tydzien temu i nic.. wiec sadze ze to chyba dolegliwosci zoladkowe ale te nudnosci paskudne....co sadzicie?

:baffled:

ja odstawiłam tabletki 2 tygodnie temu, kilka dni temu skończył mi się okres i robimy dzidziusia... Mam policystyczne jajniki, więc mój ginekolog kazał mi robić dzidziusia zaraz po odstawieniu tabletek - wtedy moja płodność ma być wyższa. Liczę na to. Niedługo idę na wizytę - mam nadzieję, żę będę wtedy w pierwszych dniach ciąży...

witajcie to moze ja tez cos napisze na ten temat!
Ja bralam diane 35 potem byly przerwy a nastepie Novynette w sumie ok 7 lat:-( jeden lekarz twierdzil ze lepiej od razu sie starac a inny ze poczekac z pol roku .. i powiem wam tyle staramy sie z mezem od pazdziernika 2007 bo wtedy odstawilam tabletki .. na poczatku mialam cykle 30 dni i regularne a teraz od 2 miesiecy zaczyna cos fiksowac i mam po 37 dni cykle.. wiec moze etraz sie oczyscil moj organizm.. Staramy sie w sumie ponad 7 miesiecy i bardzo zaluje ze bralam to swinstwo:-(

witam staraczki :happy:trzymam za was kciuki. ja diany nie bralam ale cilest przez okolo rok zaraz po odstawieniu zaczelismy sie starac o dzidziusia i dokladnie za pierwszym razem nam sie udalo, ciaza przebiegala pomyslnie dzidzi zdrowe juz z nami, a teraz bedziemy sie starac o nastepne :happy:

tikanis w ogole to Grecja? z objawow nie wiem czy sa jakies w pierwszym tygodniu... ja mialam uczucie ze miesiaczka sie zbliza, piersi bolesne, nabrzmiale... pobolewanie brzucha... i juz sie pytalismy z mezem "gdzie nasze dzidzi smutnie spogladajac... " ale okres sie przeciagal , choc bylam przekonana ze nadchodzi bo bylo jak przed.. ale nie nadszedl.. od okolo 3 tygodnia do 7 miesiaca mialam wymioty :-D a pozniej zgagi zakonczone wymiotami :-D

Witam,
Ja przed zajsciem w ciążę brałam harmonet 6 lat. Potem odstawiłam bo chcielismy dzidzisuia, brałam kwas foliowy i czekalismy 3 cykle zanim zaczelismy starania(rzeczywiście podobno zaraz po odstawineiu prawdopodobieństwo zajscia jest wyższe, ale wyzsze jest również prawdopodobieństwo ciazy mnogiej -nie tylko bliźniaczej i tego drugiego się troszkę bałam ;-)).

Zaszłam w drugim cyklu starań więc szybciutko, myślę, że to nie do końca zalezy od tabletek, to raczej indywidualna predyspozycja każdej z par.

A co się tyczy tabletek po porodzie do nich wróciłam, a teraz znów je rzuciałam (po ok 1,5 roku brania) bo prawie zaniknął mi okres (w dwóch cyklach miałam tylko1-2 dniowe minimalne plamienie), a teraz gdy odstawiłam wszystko wróciło do normy @ jest taki jaki być powinien. I tak się teraz nastawiam psychicznie żeby już nigdy więcej nie brać chormonów :no: bo jak sama po sobie zauwazyłam nie pozstaja one bez wpływu na organizm

A co do dzidziusia, zaczniemy staranka za 3 miesiące (tyle zamierzamy odczekać) żeby mi wszystko postawiało jak należy :tak:

Hej dziewczyny! Ja mam spiralke ze wzgledow zdrowotnych. Biore silne leki, ktore w przypadku ciazy moglyby zaszkodzic maluszkowi. Za chwile bede miala odstawiane leki ze wzgledu na fakt, ze chce drugiego dzidziusia i lekarz powiedzial, ze mozemy sprobowac. Nie wiem, czy dobrze Was zrozumialam - czy musze zdjac spiralke na 3 miesiace przed planowana ciaza?:confused:

i ja rowniez odstawilam tabletki w maju i zaczynamy sie starac o kolejne malenstwo jak wiele z was zauwazylo zdania sa podzielone ale w wiekszosci ulotek napisane jest ze skład tabletek nie szkodzi plodowi zreszta moja córka ma w tej chwili 3 lata (prawie) i jest dzieckiem tabletkowym tzn ze zaszlam w ciaze biorac tabletki lekarze sie smieli ze musialam sie znalezc w tym 1% dziecko jest zdrowe rozwija sie prawidłowo bez rzadnych zastrzeżen medycznych :)

reklama
Ja po odstawieniu tabletek czekałam 10 miesięcy żeby wreszcie móc zobaczyć dwie kreski na teście :-) i trudno mi sobie wyobrazić, że komuś udało się "wpaść" przy tabletkach.
a wszystkim starającym się parom życzę pozytywnego wyniku testu!

Do góry