reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zagadnienia prawne, macierzyńskie becikowe L4 itp

nie..nie zamierzam zmieniac stanu cywilnego...tylko wlasnie nie wiem jak oni na to patrza jesli dziecko bedzie normalnie mialo nazwisko ojca, ...wiem ze oni pytaja w jakich warunkach sie mieszka tzn ile osob w mieszkaniu czy jakos tak... czytalam na ten temat troche ale te babki u nas w takich 'urzedach" to pozal sie boze...

reklama
Wszystko właśnie zależy od urzędu i tych tam pracujących. Bo tez słyszałam, że gdzieś tam trzeba było podać z kim się mieszka i w ogóle wszystko a ostatnio gdzieś tu na forum czytałam, że dziewczyna podała tylko dane z US i nic więcej nie chcieli wiedzieć.

martwie sie tym wszystkim bo niestety nie sadzilam ze tak szybko bede musiala wrocic do pracy po macierzynskim.. :/ a co gorsze nie jestem pewna czy np moj pracodawca nie da mi np wczesniejszego wypowiedzenia (bo od kiedy jestem na l4 to maja nowa pracownice)..... poza tym nie chce zostawiac tak malego dziecka w domu z babcia czy cos.. :(

No dobrze a powiedzcie mi jak to jest jak rodzi się drugie dziecko ?? Czy również jest to 20 tygodni ??

Pracodawca może Cie zwolnic najwcześniej po macierzyńskim. Ale dobrze jest zrobić tak jak pisała EVE81 czyli 2 tygodnie wcześniej napisać o zaległy wszelaki urlop, który Ci się należy w pełnym wymiarze.
A istnieje jeszcze forma ochrony ale tylko wtedy jak wrócisz do pracy po macierzyńskim ale w niepełnym wymiarze pracy, czyli choćby na 3/4 etatu.... Wtedy pracodawca nie może Cie zwolnic przez okres 3 lat. Co prawda nie jestem w 100% pewna czy to już weszło w życie czy dopiero wejdzie.... ??:confused2::-(
Zresztą radzę w tym temacie poradzić się specjalistów. (np.PIP) Bo ja się aż tak dokładnie już w tym nie orientuje.
A nie zapominaj że urlopu wychowawczego pracodawca nie może Ci odmówić. I możesz na niego iść do 4 roku życia dziecka.

Ale do tego masz jeszcze troszkę czasu - jak widzę jesteś wrześniówką - teraz ciesz się ciążą a nie zadręczaj urzędami.:-):-)

No dobrze a powiedzcie mi jak to jest jak rodzi się drugie dziecko ?? Czy również jest to 20 tygodni ??

Negri niestety tak. Przysługuje również 20 tygodni macierzyńskiego.

Zgodnie z nowymi przepisami obowiązujący wymiar urlopu macierzyńskiego uzależniony jest wyłącznie od liczby dzieci urodzonych podczas jednego porodu, a czas jego trwania wynosi:

* 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka
* 31 tygodni kiedy kobieta rodzi dwoje dzieci
* 33 tygodnie w przypadku urodzenia trojaczków
* 35 tygodni przy urodzeniu czwórki dzieci
* 37 tygodni kiedy rodzi się piątka lub więcej dzieci

Ostatnia edycja:
iwon...no niestety ale te miesiace szybciutko mina, a wole wiedziec wczesniej niz dowiedziec sie za pozno... wiem tylko tyle ze bedac na urlopie wychowawczym mamom przysluguje dodatek wychowawczy..tylko znowu nie jestem pewna czy tylko samotnym mamom, czy w ogole ...

A jak liczy sie macierzynskie? bo przeczytalam cos takiego:

"Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej:

1. 18,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres do 30 czerwca 2007 r.,
  2. 15,71% tego wynagrodzenia, jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres od 1 lipca 2007 r. do 31 grudnia 2007 r.,
  3. 13,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres po dniu 31 grudnia 2007 r

reklama
Pracodawca może Cie zwolnic najwcześniej po macierzyńskim. Ale dobrze jest zrobić tak jak pisała EVE81 czyli 2 tygodnie wcześniej napisać o zaległy wszelaki urlop, który Ci się należy w pełnym wymiarze.
A istnieje jeszcze forma ochrony ale tylko wtedy jak wrócisz do pracy po macierzyńskim ale w niepełnym wymiarze pracy, czyli choćby na 3/4 etatu.... Wtedy pracodawca nie może Cie zwolnic przez okres 3 lat. Co prawda nie jestem w 100% pewna czy to już weszło w życie czy dopiero wejdzie.... ??:confused2::-(
Zresztą radzę w tym temacie poradzić się specjalistów. (np.PIP) Bo ja się aż tak dokładnie już w tym nie orientuje.
A nie zapominaj że urlopu wychowawczego pracodawca nie może Ci odmówić. I możesz na niego iść do 4 roku życia dziecka.

Ale do tego masz jeszcze troszkę czasu - jak widzę jesteś wrześniówką - teraz ciesz się ciążą a nie zadręczaj urzędami.:-):-)

Negri niestety tak. Przysługuje również 20 tygodni macierzyńskiego.

Zgodnie z nowymi przepisami obowiązujący wymiar urlopu macierzyńskiego uzależniony jest wyłącznie od liczby dzieci urodzonych podczas jednego porodu, a czas jego trwania wynosi:

* 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka
* 31 tygodni kiedy kobieta rodzi dwoje dzieci
* 33 tygodnie w przypadku urodzenia trojaczków
* 35 tygodni przy urodzeniu czwórki dzieci
* 37 tygodni kiedy rodzi się piątka lub więcej dzieci

Weszło już to w życie i pracodawca może zwolnić w przypadku likwidacji stanowiska pracy. U mnie w pracy dziewczyna tak przyszła bo niby dogadała się z pracodawcą a po miesiącu ją zwolnili podając właśnie taki powód

Do góry