reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zagadnienia prawne, macierzyńskie becikowe L4 itp

hejka ja jestem na L4 juz od 5 tygonia ciązy, najpierw mialam grype a potem trafiłm do szpitala z powodu krwawienia, więc zus szpitalnego napewno by nie sprawdził, potem mialam zwolnienie od lekrki na niepowściagliwe mdłosci- nie na ciąże! no a potem znowu L4 szpitalne, i mimo tego ze musze lezec w kazdym L4 mam -chory moze chodzic i wtedy zus moze sie cmoknąc jak nas w domu nie bedzie, ale moja kolezanka jest na L4 od 4 miesiaca i w kazdym ma chory musi lezec choc ciąza nie jest zagrozona, no i ona moze sie martwic wizytą ZUSU.
Mój mąz jak złamal ręke mial w L4 ze moze chodzic, i mial kontrole z zusu i akurat go nie bylo w domu.Ale nic mu nie zrobili, kase wypłacili w terminie:-)

Jeśli chodzi o Twojego męża to być może mu odpuścili bo L4 ze złamaniem jest krótkie i mało kasy musieli mu wypłacić. W przypadku ciąży to bardzo chętnie pozbędą się takiego "darmozjada" w mniemaniu zusu który pobiera pieniądze przez długi czas jak nie przez całe 9 miesięcy. Mnie lekarz wyjaśnił że nawet przy L4 chodzonym trzeba mieć jakieś podkładki od lekarza, z apteki czy inne świadczące o związku z powodem przebywania na L4.
Swoją drogą nie wiem jak mój pracodawca będzie zapatrywał się na fakt że zaczynam studia podyplomowe dofinansowane z unii i oni mają tego swiadomość, tym bardziej że będzie ze mną chodziło kilka koleżanek z pracy. Dodam że jestem na L4 od 6 tygodnia ciąży i wrócić nie zamierzam.... pewne na 100% że mnie zwolnią po powrocie:-(

reklama
Jogobelka nie nastawiaj się tak pesymistycznie - wcale nie muszą Cię zwolnić - bo przecież nie jesteś tą jedyną kobietą, dla której w czasie ciąży wskazuje się siedzenie w domku. Głowa do góry i myśl pozytywnie!!!

Jogobelka nie nastawiaj się tak pesymistycznie - wcale nie muszą Cię zwolnić - bo przecież nie jesteś tą jedyną kobietą, dla której w czasie ciąży wskazuje się siedzenie w domku. Głowa do góry i myśl pozytywnie!!!
Siedzenie w domku tak... ale nie wiem czy te studia nie podziałają na nich jak płachta na byka... tym bardziej że będą tam chodzić ze mną 3 koleżanki z pracy.

JA jeszcze nie wiem co będę miała na moim L4. ale mam nadzieję, że "może chodzić",:-). A tak sobie pomyślałam, że np.jak ma się "leżeć" i jest kontrola Zus-u , a nas nie ma, to czy nie można powiedzieć, że się akurat spało w domu z zatyczkami w uszach, żeby móc spokojnie odpocząć :-D:-D:-D:-D:-D

A teraz mam pytanie co do urlopu wychowawczego. Wczoraj czekając w kolejce do lekarza usłyszałam, że PŁATNY urlop wychowawczy przysługuje kobietom, które są zatrudnione na umowie na czas nieokreślony.
I teraz nie wiem jak to u mnie będzie. Ja mam umowę do końca 2012 r i tak się zastanawiam czy będę mogła skorzystać z tego płatnego urlopu czy nie. :confused::confused::confused::confused:

Jak to określono w art. 186 § 1 k.p. pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Co ważne do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
Z urlopu wypoczynkowego może korzystać pracownik - zarówno kobieta jak i męźczyzna.
Urlopu wychowawczego udziela się na wniosek pracownika. Co istotne o ile pracownik spełnia warunki określone w art. 186 k.p. - pracodawca z żadnego powodu nie może odmówić udzielenia tego urlopu (nie ma tu znaczenia że pracodawca nie ma np: kim zastąpić pracownika).
Szczegółowe zasady udzielania urlopu wychowawczego zostały określone w rozporządzeniu ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego (Dz. U. Nr 230, poz. 2291).
Wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego składa się pracodawcy w formie pisemnej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza się korzystać z tego urlopu.
Jeżeli wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego zostanie złożony bez zachowania terminu, powyżej pracodawca udziela urlopu wychowawczego nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie tego urlopu.
We wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego należy wskazać:
1) datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu wychowawczego,
2) okres urlopu wychowawczego, który dotychczas został wykorzystany na dane
dziecko.
Do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza się pisemne oświadczenie drugiego z rodziców lub opiekunów dziecka o braku zamiaru korzystania z urlopu wychowawczego przez okres wskazany we wniosku.
Oświadczenie, to nie jest wymagane w razie:
1) ograniczenia lub pozbawienia drugiego z rodziców władzy rodzicielskiej;
2) ograniczenia lub zwolnienia z opieki drugiego z opiekunów dziecka;
3) gdy zachodzą niedające się usunąć przeszkody do uzyskania takiego oświadczenia.
W sytacji wystąpienia przypadków podanych powyżej pracownik do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza dokumenty potwierdzające okoliczności, o których mowa powyżej. Jeżeli dołączenie dokumentów nie jest możliwe, do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracownik dołącza pisemne oświadczenie w tej sprawie.
Jeżeli rodzić lub opiekun chce skorzystać z urlopu wychowawczego nad dzieckiem niepełnosprawnym do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego należy dołączyć orzeczenie o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecka.
Pracownik może wycofać wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego nie później niż na 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu; oświadczenie pracownika w tej sprawie następuje w formie pisemnej (§ 4 rozporządzenia).
W przypadku złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego po dokonaniu czynności prawnej zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, pracodawca udziela tego urlopu na okres nie dłuższy niż do dnia rozwiązania umowy o pracę wskutek dokonanej czynności (§ 3 ust. 4 rozporządzenia).
Natomiast co do zasiłku wychowawczego, to po 1 maja 2004 r. zastąpiony został dodatkiem z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przyznawanym wraz z zasiłkiem rodzinnym. Wsparcie przysługuje osobie uprawnionej do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:
- 24 miesięcy kalendarzowych,
- 36 miesięcy kalendarzowych, jeśli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu,
- 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem z orzeczoną niepełnosprawnością lub orzeczonym znacznym stopniem niepełnosprawności.
Dodatek ten przysługuje rodzinie uprawnionej do zasiłku rodzinnego, czyli rodzinie, której przeciętny miesięczny dochód na osobę uzyskany w 2002 r. nie przekroczył kwoty
504,00 zł lub 583,00 zł na osobę w przypadku rodziny wychowującej dziecko niepełnosprawne.
Dodatek przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie.
Ustawa określa następujące przypadki, w których wsparcie nie przysługuje. Odnoszą się one do sytuacji osoby pobierającej dodatek czyli matki, ojca, opiekuna. Osoba ta nie otrzyma dodatku jeśli:
- bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy,
- pracuje w okresie korzystania z urlopu (chodzi o pracę zarobkową),
- w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego.
Dodatek nie przysługuje również jeśli dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu albo w żłobku, przedszkolu lub innej instytucji zapewniającej dzienną opiekę lub w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

Generalnie chodzi o to, że urlop wychowawczy jest bezpłatny. można się tylko starać o zasiłek wychowawczy, jeśli dochód męża jest niski:nerd:... zastanawiam się jak to jest gdy rodzice nie są małżonkami- wtedy jak to jest z tym wychowawczym? NIe znoszę przepisów:no::angry:

Dziewczynki skoro już mamy taki "prawny" temat ... może wiecie jak załatwia się becikowe? I czy każdy może się o nie ubiegac?

Dziękuję bardzo za odpowiedź :). Czyli wg tego co przeczytałam mogę ubiegać się i o urlop wychowawczy i o zasiłek - chyba że nagle w totka wygram , hehe

reklama
powielam iwony pytanie o to gdzie załatwia się becikowe...??? Czy to nie jest OPS lub UMiG???

A i jeszcze jedno (pytam w imieniu znajomej, która jest bez kasy i nawet nie może liczyć na pomoc rodziców zbytnio): załużmy kobieta w ciąży wie, że jest w ciąży ale jszcze nie ma 3 m-ca ciąży i podpisuje umowe na 3 m-ce okresu próbnego (aktualnie jest po 3 m-cu ciąży, chyba nawet połowa 4 m-ca) i idzie do pracy bo poprostu nie ma za co żyć. Nic u niej nie widać, więc pracodawca bez problemu podpisuje z nią umowe na okres próbny 3 m-ce.
Po 1,5 m-ca pracy dostaje krwawienia, idzie do lekarza, niby nie zagroziło to dziecku, ale lekarz wysyła ją na L4 do końca ciąży bo twierdzi, że powinna odpoczywać, a praca jaką wykonuje (sprzątaczka) jest nie dla niej w takim stanie.
I co teraz??? Bo zwolnienie zaniosła kilka dni temu i jak wygląda sprawa jej wypłaty(zasiłku chorobowego), a później jeżeli o taki może się starać - zasiłek macieżyński????

Bo ja słyszałam, że Zus płaci dopiero po 33 dniach zwolnienia a do 33 dni zobowiązany jest jej płacić pracowaca - czy to prawda???
Prosze o pomoc, bo ja sama nie wiem, a chciałabym pomóc znajomej...

Do góry