reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zagadnienia prawne, macierzyńskie becikowe L4 itp

vanilla_sky, ja przepraszam jeśli się wtrącam, ale znam odpowiedz na Twoje zapytanie. Więc od 1 stycznia można "chorować" przez całe 9 m-cy i nie trzeba składać papierów do ZUS-u o tzw zasiłek rehabilitacyjny (nie ma limitu dni jak wczesniej)
Jesli chodzi o wychowawczy to nie jst płatny, chyba że dochód w Twojej rodzinie nie przekracza około 600 zł z hakiem (nie wiem dokładnie jaka to kwota), to wtedy się dostaje pieniądze ale z MOPS-u. Urlop wychowaczy przysługuje każdemu kto pracuje przynajmniej 6 m-cy i złozy 2 tyg wczesniej wniosek.
Po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego (20 tyg w przypadku urodzenia 1 dziecka) mozna wykorzystac urlop wypoczynkowy zaległy i bieżący w całym wymiarze (20 lub 26 dni)plus dwa dni opieki na dziecko.
Pozdrawiam

reklama
Nie nie wtracasz sie..I dziekuje za odpowiedz :)

a jeszcze chcialam zapytac... ile trwa dokladnie macierzynskie, bo wszedzie mowia inaczej.. i od ktorego dnia jest liczone... od porodu czy wczesniej?

Ostatnia edycja:
Jeśli spodziewasz się 1 go dziecka to trwa 20 tyg. Liczony jest z regułu od dnia porodu (wliczając ten dzień), chyba że zwolnienie ci się skończy 2 tyg przed terminem, a lekarz nie będzie chciał wypisać na tą końcówkę (czasami nie chcą, ja miałam problem ale poszłam do internisty), to wtedy zaczynasz wcześniej macierzyński. Ale to jest bez sensu siedzieć z brzuszkiem w domku.

hej ja jestem ubezpieczona w pzu grupowo z pracy. ubezpieczyłam tez męża. właśnie ślęcze nad wypełnianiem paperków za pobty w szpitalu bo byo ich 7 i za kazdy dzien nalezy mi sie kasa.
za urodzenie malutkiej rok temu dostalismy 1200zł a za śmierc:-( 3600.
ale to ja bylam tylko ubezpieczona.
teraz mam nadzije ze maz tez sie załapie.pozatym ubezpieczylam go bo nigdy nic nie wiadomo, we wrzesniu złamał ręke i nie byl ubezpieczony.

No wlasnie.. a jesli nie jestesmy malzenstwem to czy narzeczony moze mnie "podpiac" pod swoje ubezpieczenie grupowe? Jest ubezpieczony w allianzie..

Witam
To ja się również wtrącę i uzupełnię brakujące dane....

L4 na ciążę od 1 stycznia może trwać max. 270 dni.
Jeżeli chodzi o wychowawczy to płatny jest wtedy gdy dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 504 albo 508 zł. na zdrowe dziecko. Wybaczcie tego nie jestem w 100% pewna. Na dziecko niepełnosprawne kwota ta jest o parę zł. wyższa!

Pozdrawiam

a jak liczyc dochod w rodzinie jesli np nie jestesmy malrzenstwem, ale mieszkamy razem....? oboje mamy dochody, ale nie sa one w oczach prawa wspolnota

reklama
Dla Ciebie to jeszcze lepiej jeżeli nie jesteście małżeństwem. A jak to obliczyć to chyba wie tylko i wyłącznie MOPS czy Gmina. W zależności jaki urząd z nazwy się w Twoim mieście tym zajmuje. Na pewno obliczenia te robią na bazie danych podawanych z Pitu. Najlepiej iść do danej placówki i się tym po prostu zainteresować.
Bo jeżeli nie jesteś mężatka i powiedzmy jeszcze nie będziesz przez jakiś czas to będziesz mogła się starać o jakieś dopłaty z racji tzw. samotnej matki.

Do góry